ABD'den büyük kriz atağı

Güncelleme Tarihi:

ABDden büyük kriz atağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 16:44

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ülkeyi ve dünyayı sarsan finans krizine karşı yeni ve büyük bir adım olarak devletin, banka ve finans şirketlerinin hisselerinin bir bölümünü satın alarak, bunlara “sermaye enjekte edeceğini” açıkladı.

Paulson, düzenlenen basın toplantısında, “Bu, daha önce hiç görmediğimiz bir durum. Bu adımı, en kısa sürede ve en etkili şekilde atacağız” dedi.     

Hazine Bakanı'nın açıkladığı bu planla, ABD'de kredi akışının hemen hemen durduğu ve daha önce alınan tedbirlerin borsadaki kayıpları engelleyemediği bir ortamda devletin, birbirinden farklı özellikleri bulunan çok sayıdaki banka ve diğer finans kuruluşlarından hisse satın alması ve böylece sıkıntıdaki bu kuruluşlara para aktarılması öngörülüyor.

Bankalardan alınacak hisselerin azınlık hissesi düzeyinde kalacağı ve dolayısıyla devletin, bu kuruluşları yönetmesinin söz konusu olmayacağı belirtildi.
Bu önlem, ABD'de bir hafta önce yürürlüğe gören 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma paketine ilave olarak geliyor. 700 milyar dolarlık paket, borsalardaki kanamayı durduramamıştı.

Finans sektörüne yönelik bu tedbirlerle birlikte, piyasada kredi akışının yeniden sağlanması ve böylece hem şirketlerin hem de vatandaşların sistemde para olmamasından kaynaklanan sorununun çözülmesi hedefleniyor.

ABD, bu önleme, 1929'da başlayan ve 10 yıla yakın süren “Büyük Depresyon” döneminden bu yana ilk defa başvuruyor.
Bazı uzmanlar, devletin bankalardan hisse satın alacak olmasını “kısmı millileştirme” olarak adlandırıyor.
Hafta içinde İngiltere de, sıkıntıdaki bankalarının bazı hisselerini satın alma yoluna gitmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!