ABD'de bütçe açığını azaltma görüşmeleri 'çökmenin eşiğinde'

Güncelleme Tarihi:

ABDde bütçe açığını azaltma görüşmeleri çökmenin eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2011 12:12

ABD'de federal bütçe açığını 1.2 trilyon dolar azaltmak için yapılan görüşmelerin 'çökmenin eşiğine' geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

ABD Kongresi'nin bütçe açığını azaltmanın yollarını bulmakla görevli 12 üyeli Süper Komitesi'nin, vergiler ve harcamalara ilişkin derin görüş ayrılıklarını gidermek için üç aydır süren görüşmelerin başarısız olduğuna ilişkin bugün açıklama yapması bekleniyor.

Süper Komite'nin 6'sı Cumhuriyetçi ve 6'sı Demokrat üyesinin bütçe açığının nasıl azaltılacağına ilişkin anlaşması için çarşamba gününe kadar süresi bulunuyor, ancak komitenin bugün Kongre Bütçe Bürosu'na bütçe açığının gerçek etkilerini değerlendirmesi için bir plan sunması gerekiyor.

Demokratlar, bütçe açığının azaltılması için vergilerin artırılması gerektiğini savunurken, bu fikre karşı çıkan Cumhuriyetçiler ise kamu aracılığıyla yürütülen ve yaşlıları kapsayan “Medicare” ile yoksulları kapsayan “Medicaid” gibi sağlık destek programlarında, sosyal güvenlik programlarında kesintilere gidilmesini istiyor.

Haberin Devamı

ABD'de Demokratlar, işsizlik maaşının artırılması ve sigorta priminin düşürülmesi gibi kısa vadeli ekonomiyi teşvik önlemlerini destekliyorlar.

ABD Kongresi'nde yaz döneminde, ülkenin borçlarını ödeyememesi ihtimalini savuşturmak ve ülkenin borçlanma tavanını yükseltmek için Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında son dakikada varılan anlaşmayla Ağustos ayında 12 üyeli Süper Komite kurulmuştu.

Bu Süper Komite, 10 yılda federal bütçe açığını en az 1,2 trilyon dolar azaltmanın yollarını bulmakla görevlendirilmişti. Komite, başarısız olursa bütçe açığını aynı miktarda düşürmek için savunma harcamalarında ve diğer harcamalarda kesintilere gidilecek.

ABD'nin toplam borcu geçen hafta ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına (GSYH) eşit miktara yani 15 trilyon dolara ulaştı.

ABD'de yaz aylarında ülkenin borçlanma tavanının artırılması tartışmalarının uzaması tüketici güvenini olumsuz etkilemiş ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu “AAA”dan “AA “ya indirmişti.

ABD'nin bütçe açığının 2011 yılında 1,3 trilyon doları bulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!