ABD’ye ücretsiz ‘kriz doktoru’

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye ücretsiz ‘kriz doktoru’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2001 12:46

Dünyanın en büyük beyin avcısı şirketi Heidrick & Strugles (H & S) ABD'de Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırı nedeniyle çalışanlarını kaybeden şirketlere yönetici avlayacak. H & S bu hizmet için ücret talep etmeyecek. Yöneticilerin büyük bölümü şirketin dünya genelindeki ofislerinde bulunan 300 'kriz doktoru' yönetici arasından seçilecek.

Dünya Ticaret Merkezi'ne (DTM) yapılan saldırı birçok şirketi derinden sarstı. Merkezde ofisi bulunan şirketler toplam altı bin 729 çalışanını kaybetti.

Saldırıda ölen kişiler arasında çok sayıda üst düzey yönetici ve nitelikli eleman bulunuyor. Bu durum saldırının ardından mali sıkıntılar yaşayan şirketleri insan kaynağı anlamında da zor durumda bırakıyor.

Saldırıyla birlikte birçok firma kriz yönetimi uygulamasına geçti. Şirketler bu dönemi en az zararla atlatmanın yollarını arıyorlar. Bu nedenle kaybettikleri nitelikli işgücüne, eskisinden daha fazla ihtiyaçları var.

Heidrick & Struggles (H & S) şirketlerin bu ihtiyacından yola çıkarak 'saldırı mağduru' müşterilerine 'üst düzey yönetici' bulacak. H & S, DTM'ye yapılan saldırının ardından çalışanlarını kaybeden ABN Amro Bank, American Express, Allstate Insurance, AT&T, Cantor Fitzgerald Financial Services, Deutsche Bank, Dow Jones Co, JP Morgan Chase, Lehman Brothers, Bank of America'nın üst düzey yönetici ihtiyacını ücretsiz olarak karşılayacak.

H & S'in bu uygulaması şirketin geçtiğimiz aylarda başlattığı kriz doktorları projesi çerçevesinde gerçekleşiyor. H & S bu projeyi dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle zor günler geçiren şirketlere kriz yöneticisi avlamak amacıyla başlatmıştı.

Kriz doktorları, şirketlere kriz süresince hizmet verecek yöneticilerden oluşuyor.

H & S'in Avrupa ve ABD'deki her şubesinde yaklaşık 300 kriz doktoru var. Kriz doktorları çalıştıkları süre içerisinde kendilerinden sonra yöneticilik yapacak kişilerin yetişmesine de katkıda bulunuyorlar.

H & S, DTÖ'de bulunan şirketler için yürüttüğü projede ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa'da çalışan yöneticileri tercih edecek. Avrupa'dan seçilecek yöneticilerin ABD'deki şirketlerde iş deneyimlerinin olması gerekiyor.


SEÇİM NASIL YAPILIYOR?


H & S tarafından yürütülen 'Kriz Doktorları' uygulamasında şirketlerin kriz sürecini atlatmalarını sağlayacak yöneticiler 'avlanıyor'. Bu yöneticiler genellikle dünyanın en büyük 500 şirketinde üst düzey yöneticilik deneyimi kazanmış kişiler arasından seçiliyor.

Şirketin Amerika ve Avrupa'da bulunan her ofisinde ortalama 300 kriz doktoru bulunuyor. Bu yöneticilerin yaşları 40-50 arasında değişiyor.

Dünya genelinde yürütülen bu proje Türkiye'de de uygulanıyor. Meksika, Malezya, Kore, Tayland, Brezilya ve Arjantin gibi ekonomik yapısı Türkiye'ye yakın olan ülkelerde kriz deneyimleri olan yöneticiler Türkiye'ye gelerek şirketlerde belirli bir süre için yöneticilik yapacaklar.

Kriz doktorları projesi Türk yöneticileri de kapsıyor. Buna göre şirket tarafından seçilen Türk yöneticiler kriz doktoru olarak yurtdışındaki firmalarda çalışabilecekler. Türkiye'de şu ana kadar seçilen kriz doktoru sayısı altı. Teknoloji, finans ve tüketim ürünleri sektörlerinden altı yönetici H & S'ın kriz doktorları kadrosuna alındılar.

H & S Türkiye'nin kurucu ortağı Ayşegül Aydın kriz yöneticilerinin ortalama dokuz ayda şirketlerin sorunlarını giderdiklerini belirtiyor.

‘‘Bu kişiler yalnızca çözüm bulmakla kalmıyor, kendilerinden sonra gelecek yöneticileri de yetiştiriyorlar. Bir Kriz Doktoru'nun şirkete maliyeti günlük iki bin 500 dolar civarında gerçekleşiyor.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!