ABD: Telsim’e borcunu ödetin

Güncelleme Tarihi:

ABD: Telsim’e borcunu ödetin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2002 02:11

ABD hükümeti, Uzanlara ait Telsim'in, Motorola'ya olan 2 milyar dolarlık borcunu ödememesinin yarattığı sıkıntıyı resmen Başbakan Bülent Ecevit'e iletti. Ecevit ile buluşan ABD Ticaret Bakanı Donald Evans, hükümete, ‘Telsim’in borcunu ödetin’ ültimatomu verdi.

Başbakan Bülent Ecevit'in ABD ziyaretinde korkulan oldu. ABD hükümeti, Uzanlara ait Telsim'in, ABD'li iletişim devi Motorola'ya olan 2 milyar dolarlık borcunu ödememesinin yarattığı sıkıntıyı masaya koydu. Önceki gün, Bülent Ecevit ile buluşan ABD Ticaret Bakanı Donald Evans, Telsim'in borcunu ödemeyerek, Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünen ABD'li şirketlerin önünü kestiği mesajını verdi. Evans, Türk hükümetine, ‘‘Telsim'in Motorola'ya olan borcunu ödetin’’ ultimatomu verdi.

Bir gün önce de ABD Başkanı Georg W. Bush, Ecevit'e ‘‘Türkiye'de güvenli yatırım ortamı sağlayın’’ diyerek, Telsim sorununu üstü kapalı olarak gündeme getirmişti.

Donald Evans, Başbakan Bülent Ecevit'le görüşmede, Pepsi, Cola Cola, Cargill ve Motorola'nın adını vererek ‘‘Bu şirketlerin Türkiye'de karşılaştığı sıkıntılar, yeni geleceklerin cesaretini kırıyor. Şirketlere cesaret verecek adımlar atmanızı da bekliyoruz’’ dedi.

Donald Evans, Pepsi ve Coca Cola'nın Türkiye'de kolalı içecekler üzerinde diğer gazlı içeceklerden farklı olarak ek vergi ödemek zorunda olduğunu hatırlatarak, bunun kaldırılmasını istedi. Her iki şirketin yıllık ek vergi yükünün 30-40 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

Evans, ayrıca Cargill adlı ABD'li tohum ve tarım devinin Bursa Orhangazi'de yeni yaptığı 90 milyon dolarlık yatırımı hatırlatarak, ‘‘Ancak sizin Meclis'ten yakın zamanda geçen Şeker Kanunu, glikoz üretiminin önüne engel koyuyor. Cargill, glikozda Türkiye pazarında önemli pay alıyor. Yeni kanun Cargill'i sıkıntıya sokuyor’’ dedi.

MOTOROLA’NIN ALACAKLARI

Ecevit'in hem kolalı içecekler, hem de glikoz konusundaki sorunlara ilişkin yanıtı ‘‘inceleriz’’ olurken, Motorola'nın Telsim'den alacaklarıyla ilgili de Donal Evans'a şunları söyledi:

‘‘Motorola'nın alacakları, artık yargıyı ilgilendiren bir noktaya gelmiş. Türkiye bir demokratik hukuk devleti. Evet. biz de hukuk sistememizde bazı sıkıntıların olduğunu biliyoruz ama Motorola'nın alacakları konusunda yargıya müdahalemiz söz konusu olamaz.’’

Ecevit'in ABD ziyaretinde Telsim'in Motorola ile yaşadığı sorun, önceki gün ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill ile Ecevit görüşmesinde de dile getirildi. Görüşmeye katılan ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick, Telsim sorunu çözülmeden, ABD'li yatırımcıların Türkiye'ye gelme konusunda karar vermekte zorlanacaklarını kaydetti.

Telsim'in ABD ziyaretinde Bush yönetimi tarafından gündeme getirileceği haberini ilk olarak The New York Times gazetesi yazmıştı. Devlet Bakanı Kemal Derviş de, ABD'de resmi temaslar başlamadan önce, bu sorunnu gündeme getirilmesini bekledikleri mesajını vermişti.

Ecevit'ten işadamlarına özel teşekkür: İyi ki geldiniz

Başbakan Bülent Ecevit, Washington'daki son gününün akşamı geziye katılan işadamlarıyla bir saat süren bir toplantı yaptı. Ecevit, işadamlarına ‘‘Gezimize kendi isteğinizle büyük bir grup halinde katılmanız, ABD'li yetkililer nezdinde etkili oldu. Sizlere teşekkür ediyoruz’’ dedi. İşadamları da geziye katılmaktan memnuniyetlerini dile getirerek, şu mesajı verdi: ‘‘Bu gezinin bizce büyük yararı oldu. Bu tür organizasyonların daha sık olmasında da yarar görüyoruz.’’

TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘1.2 trilyon dolarlık ithalatı olan ABD pazarındaki payamızı büyütmek için özel sektör olarak bizlerin de buralara yüklenmesi gerekiyor. TÜSİAD bu konuda üzerine düşeni yapıyor, artırarak yapmaya devam edecek’’ dedi. TABA (Türk Amerikan İşadamları Derneği) Başkanı Zeynel Abidin Erdem ise, ‘‘Son 11 ayda Yunanistan'dan ABD'ye tüm 17 kez ciddi anlamda heyetler gelmiş. Türkiye ise 4 yılda 2 defa ABD'ye ciddi çıkarma yapabildi. Bu seferlerin sayısını artırmalıyız’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!