ABD, pamuk fiyatına “tavan” yaptırdı

Güncelleme Tarihi:

ABD, pamuk fiyatına “tavan” yaptırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2007 10:47

Yeni sezonda pamuk ekim alanlarını daraltma kararı alan ABD'nin, dünya borsalarında pamuğun kilo fiyatının 1,55 dolara yükselmesine neden olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel,  pamuk konusunda hükümetin acil eylem planı yapması ve en kısa sürede uygulamaya geçmesi gerektiğini belirtti.

Coşkuntuncel, dünyanın en büyük pamuk üreticisi ülkelerinden ABD'nin, 2007-2008 sezonunda, pamuk ekim alanlarını daraltma yönünde aldığı kararın dünya pamuk borsasını alt üst ettiğini belirterek, “Fiyatlar bir anda tavan yaptı, fiyatlarda her gün 2 centlik artış yaşanıyor. Şu anda dünya borsasında pamuğun kilo fiyatı 1,55 dolardan aşağıya düşmüyor” dedi.

Adana borsasında Ege pamuğunun 2.37 YTL, Çukurova pamuğunun 1.90 YTL, Şanlıurfa pamuğunun ise 2.50 YTL'den işlem gördüğünü vurgulayan Coşkuntuncel,şunları söyledi

“Pamuk Türkiye için stratejik bir üründür, bunu yıllardır söylüyoruz, ancak tam tersi yapılıyor. Üretici artık devlet desteğini gerekçe göstererek pamuktan kaçmamalı. Çünkü, pamuk, bazı yıllar gerek iklim koşulları gerekse fiyat politikaları nedeniyle üreticisini üzse de katma değeri yüksek bir ürün. Pamuk yetiştiriciliğine son derece uygun coğrafyaya sahip Türkiye'de başta Ege olmak üzere Çukurova ve Güneydoğu'da pamuğa ekimine ağırlık verilmeli.”
Coşkuntuncel, Türkiye'nin bu yılın daha ilk yarısında 700 bin ton pamuk ithalatı yaptığını belirterek, “Türkiye bu kadar zengin değil. Bu ithalata rağmen Türkiye'nin pamuk diyarı Çukurova ve Ege'de ekim alanlarının bu yıl daralması tehlike sinyalleri veriyor” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ SIRTINI DÖNDÜ”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise geçen yıl hasat öncesinde yağan zamansız yağmurların pamukta kalite kaybına neden olduğunu, buna bağlı olarak fiyatının düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Geçen yıl sezon başında 70 YKr olan pamuğun kilo fiyatı ilerleyen dönemlerde 45-50 YKr'ye kadar düştü. Buna karşılık üretim maliyeti daha az olan mısır 35-36 YKr'den satıldı. Çiftçi de doğal olarak bu yıl pamuğa sırtını döndü. Pamuk ekim alanları yüzde 25 daraldı.”

Haberin Devamı

Bu yıl yaklaşık 300 bin dekar civarında bir alana pamuk ekiminin yapıldığını tahmin ettiklerini belirten Doğru, böyle devam ettiği takdirde Türkiye'nin pamukta baş ithalatçı olacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!