ABD’nin İran kara listesi İsrailli Ofer’e kadar uzandı

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin İran kara listesi İsrailli Ofer’e kadar uzandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 00:00

Türkiye’de 2005 yılındaki Tüpraş özelleştirmesi ve Galataport projesi sırasında adı duyulan İsrailli Ofer Grubu, ABD’nin karalistesine girdi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün yaptığı bir açıklamayla İran’a uygulanan yaptırımları ihlal ettikleri gerekçesiyle ABD Hükümeti’nin aralarında Ofer Grubu ve yine Oferlerin kontrolündeki Singapur merkezli Tanker Pacific’in de bulunduğu 7 şirketi karalisteye aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Karar, ABD Başkanı Barack Obama’yı 1967 sınırı önerisi nedeniyle sert bir şekilde eleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde konuşma yaptığı gün açıklandı. Karaliste cezası, ABD Kongresi’nin 1996’da kabul ettiği İran Yaptırımları Yasası (ISA) ve 2010’da ona eklenen İran Yaptırımları, Yükümlülük ve Tecrit Yasası (CISADA) dayanak gösterilerek alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Bu kararla, Dışişleri Bakanı dünyanın her tarafındaki şirketlere katı ve net bir mesaj gönderiyor. İran enerji sektörünü sorumsuzca destekleyen ve İran’ın ABD yaptırımlarından kurtulmasını kolaylaştırmaya yardım eden şirketler ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaklardır” dedi. ABD, dünyanın en büyük cruise filolarından birine sahip Ofer Grubu’nu, İran’a petrol tankeri sağladığı iddiasıyla karalisteye aldı. ABD ve Avrupa Birliği tarafından İran’ın nükleer programına katkı sağladığı belirlenen İran İslam Cumhuriyeti Deniz Nakliyesi (IRISL) şirketine Eylül 2010’da 8.65 milyon dolar bedelinde bir tanker verdiği belirlenen Ofer Grubu’nun, IRISL ile anlaşma yaptığı bilgisini de kamuoyundan sakladığı belirtildi.

Haberin Devamı

İddiaları yalanladı

Ofer Grubu ise kararın ardından bir açıklama yayınlayarak İran’a tanker sattıkları iddiasını yalanladı. Karar gereği, Oferlerin ABD ile ticareti kısıtlandı.Grubun ABD Export-Import Bankası’ndan 10 milyon doların üzerinde kredi alması ve ABD’den ihracat lisansı temin etmesi yasaklandı.

2005’te adını duyurdu.

Oferler, 2005 başında Türkiye’de Tüpraş’ın özelleştirilmesi sırasında kimsenin haberi olmadan şirketin yüzde 14.76’lık hissesini Özelleştirme İdraesi’nden satın almalarıyla isimlerini duyurmuşlardı. Hisseleri 446 milyon dolara alan Oferler, 6 ay sonra Koç Grubu’nın Tüpraş’ı toplam 8.11 milyar dolar bedel üzerinden ihaleyle satın almasının ardından, ellerindeki hisselerin değerinin bir anda 1.2 milyar doları bulmasıyla bir servet kazanmışlardı. Oferler, aynı yıl Galataport’u hükümetten ihalesiz devralmak üzereyken ise olay bir skandala dönüşmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!