ABD Merkez Bankası, 1 katrilyona fon kurtardı

Güncelleme Tarihi:

ABD Merkez Bankası, 1 katrilyona fon kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyada yaşanan global krizin önlenmesi için faizleri düşürebileceği mesajlarını veren ABD Merkez Bankası (FED), son günlerde krizin yolaçtığı büyük bir iflası da önledi. FED, global kriz yüzünden zora düşen uluslararası en büyük fonlardan biri olan Long-Term Capital Management'a mali destek vererek kurtardı. FED, ABD'nin en büyük fonlarından biri olan Capital Management'ın kurtarılması için 4 milyar 250 milyon dolar (1.1 katrilyon lira) kaynak aktarılmasını sağladığı belirtiliyor.

FED'in bu kurtarma operasyonunu, Capital Management'ın çöküşünün mali piyasalardaki krizi derinleştireceğinden endişe edildiği için gerçekleştirildiği konuşuluyor. Wall Street'in emektar brokerlarından John Meriwether'ın yönetimindeki Capital Management'ı kurtarma operasyonunun, bu şirketin uzun vadede ayakta kalmasını sağlayıp sağlamayacağını bugünden kestirmek zor. New York Borsası'nı da yakın takibe alan FED'in Capital Management'ın durumunu takip ve olası durumlarda müdahale için bir tür Kredi Komitesi'nin oluşturulduğu belirtiliyor.

6 AYAKLI OPERASYON

FED'in Capital Management'ı kurtarma operasyonunu, yine dünyanın 6 finansal devi durumunda olan JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley Dean Witter, Merrill Lynch, UBS ve Deutsche Bank ile birlikte gerçekleştirdiği kaydediliyor. FED'in operasyonunun New York Borsası'nda büyük çöküş kaygılarının arttığı bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkat çekiliyor.

Capital Management, bu ay başında yaptığı bir açıklamada, ağustos ayı itibariyle, dünyada yaşanan global kriz yüzünden toplam aktiflerinin 1.8 milyar dolara düştüğünü duyurmuştu. ABD Merkez Bankası'nın Capital Management'ı kurtarması, global krizin ABD mali piyasalarını da vurmaya başladığının açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Merkezi Connecticut'ta bulunan Long Term Capital Management'ın eylül ayı itibariyle sermayesi 2.8 milyar dolar düzeyinde ve mali piyasalardaki toplam expojurunun, holding tahvilleri gibi türev yatırım araçları ile birlikte, 10 milyar dolar ile 40 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!