ABD’lilerle metan gazından elektrik üretmeye soyundu

Güncelleme Tarihi:

ABD’lilerle metan gazından elektrik üretmeye soyundu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, “ABD’li şirketlerle ortak çalışmaya başladık. Kömürden metan gazı çıkarma işinde ciddi bir oyuncu olmayı planlıyoruz. Bu gazı da elektrik üretiminde kullanacağız” dedi.

TÜRKİYE’de özel sektör içinde en büyük kapasiteye sahip enerji grubu olan Aksa Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, metan gazından elektrik üretimi ve dağıtımı anlamında ABD’li şirketlerle ortak çalışmaya başladıklarını belirterek, “Bunun sonucunda kömürden metan gazı çıkartmak anlamında ciddi bir oyuncu olmayı planlıyoruz” dedi.

“Sessiz devrim” var

ABD’de “sessiz devrim” şeklinde hızla gelişen kömürden metan gazı çıkartma alanında, kendilerinin de Türkiye’de iyi bir potansiyel gördüklerini kaydeden Kazancı, şunları söyledi: “2010’da bu konuda yatırımlarımız olacak. Elimizde mevcut kömür sahaları var, ABD’li birtakım firmalarla görüşme halindeyiz. O teknolojiyi buraya getirip, o konuda ciddi bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de çok büyük kömür kaynakları var. Dengeleri kesinlikle değiştirecek bir alan.”

Kömür EPDK’ya geçmeli

Kazancı, teknoloji transferi sonrasında Afşin Elbistan sahalarını alıp üretimi de genişletmeyi hedeflediklerini belirtti. Kömürlerin düzenlenmesi gereken bir iş olması nedeniyle EPDK’nın düzenleme alanına alınması gerektiğini savunan Kazancı, “Türkiye’de kömürde ciddi birtakım sorunlar var, bunun düzenlenmesi gerekir diye düşünüyoruz” dedi.

Nükleerle ilgiliyiz

Cemil Kazancı, iptal edilen nükleer santral ihalesinde yer almamış olmalarına rağmen yeni ihale süreciyle ilgilendiklerini de vurgulayarak, şöyle konuştu: “Şu anda yabancı ortak arayışındayız. Bu konuda teknoloji üreten belli başlı ülkeler var. Biz birisi ortaklık teklif eder diye bütün şıklığımızla ortada dolaşıyoruz. Yabancılar tarafından bir teklif alırsak nükleerde iddialı olacağız. Bizce kamunun alım garantisini koyarak onun karşılığında bir hisse alması gerekiyor. Yeni ihale olacaksa veya ikili anlaşmalar olacaksa, ortak olarak girip işin finansmanına katılmayı veya yatırım süresi bittikten sonra belirli bir oranda ortak olmayı kamu kendisi belirleyecek.”

Dağıtımda layık fiyat

En son yapılan özelleştirmede 227 milyon dolarla Çoruh Elektrik Dağıtım ihalesini kazanan Kazancı, ihalelerde ortaya çıkan rakamlara ilişkin, “Türkiye için güzel bir ihale oldu ve fiyatlar bence layık düzeye ulaşmış fiyatlar, Özelleştirme İdaresi’nin beklediğinin üzerinde fiyatlar” yorumunu yaptı.

Gazprom’la ortak şirketler kurulacak

CEMİL Kazancı, Doğalgaz Piyasası Yasası’nda beklenen değişikliklerin gerçekleşmesinden sonra Gazprom ile oyuna dâhil olacaklarını belirterek, gaz ithalatı konusunda ortaklık yapacaklarını ve yeni doğalgaz santrallarını birlikte kuracaklarını kaydetti. Kazancı, özelleştirmedeki üretim santrallerinde de Gazprom ile hareket edeceklerini belirtirken, bunun için Gazprom ile yüzde 50-50 paylaşımlı birkaç şirket kurulacağını bildirdi. Kazancı, 2011’de 6 milyar metreküplük gaz anlaşmasının bittiğini ve kanun izin verirse bu alanda oyuncu olmak istediklerini söyledi.

Elektriğe yeni yıl zammı yok

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), toptan elektrik satış tarifelerini değiştirmedi. Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş’nin 2010 yılı ocak ayı itibariyle uygulamaya başlayacağını toptan elektrik tarifesini onayladı. Buna göre, toptan satış fiyatları değişmedi ve kilovatsaat (kWh) başına 15.28 kuruş olarak kaldı. EPDK, TETAŞ’ın mevcut tarifesini elektrik dağıtım şirketlerine de bildirdi. TETAŞ kasım ayı sonunda 2010 yılı ocak ayı toptan elektrik satış tarifesinde herhangi bir zam veya indirim talebi olmadığını EPDK’ya bildirmişti. Toptan elektriğin kWh satış fiyatı son olarak ekim ayında yüzde 21.08 artırılmıştı. Bu arada, elektrik dağıtım şirketlerinden bir kısmı EPDK’ya yeni tarife önerilerini sunmaya başladı. Kurul’un önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda söz konusu tarife önerilerini değerlendirmesi ve 1 Ocak 2010’dan itibaren geçerli olacak nihai tüketici fiyatlarının hangi oranda değişeceğini karara bağlaması bekleniyor.

Doğalgazda indirim olur

CEMİL Kazancı, “2010’da ben doğalgaza zam yapılmayacağından eminim. Ben hâlâ BOTAŞ’ın gaz satış fiyatlarında kâr ettiğine inanıyorum” dedi. Kazancı, 2009’da doğalgaza talebin yüzde 30 azaldığını belirterek, “Gaz fiyatının artmasını gündeme getirmek sanayiye darbe. BOTAŞ’ın daha ucuza satması lazım. Çünkü satamadığı gaz var. Bunun fiyatları zam yerine indirim olarak yansımasını bekliyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!