ABD’li Johnson’un ‘ikamet harcı’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

ABD’li Johnson’un ‘ikamet harcı’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2005 00:00

Çeşitli şirketlerin yurtdışı temsilciliğini yaptığını ve sekiz yıldır Türkiye’de yaşadığını söyleyen Paradigma Tercüme Yazılım Ltd.Şti’nin ortaklarından Amerikalı Robert Johnson TBMM’ye dilekçe yazarak ‘ikamet tezkere harcı’nın yüksekliğine isyan etti. Yüzde 18 KDV, yüzde 30 kurumlar vergisinin yanısıra yıllık 1664 YTL ikamet tezkere harcı ödediğini belirten Johnson, Amerika’ya göre bunun 10 kat fazla olduğunu savundu.

Johnson şikayetinin gerekçesini ‘İnsan doğduğu yerde değil, doyduğu yerde yaşar’ atasözü ile Hz. Süleyman’ın ‘Ağır vergi ülkeyi çökertir’ sözüyle süsledi. Johnson, dilekçesinde şu noktalara dikkat çekti:

İLK BAŞTA SESİMİZİ ÇIKARMADIK:

Ekonomik kriz sonrasında yabancılara karşı uygulanmaya başlanan ikamet harçlarının son derece adaletsiz olduğu kanaatindeyim. İlk başladığında sesimizi çıkarmadık; çünkü Türkiye’nin acil paraya ihtiyacı vardı. Ama uygulama tahammül edilemez boyutlara ulaştı.

VERGİMİZİ VERİYORUZ:

Hem vergimizi veriyoruz, hem istihdam yaratıp çalışanlarımızın sigorta primlerini yatırıyoruz. Tercüme hizmetlerimizle Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının yurtdışı temsilciliğini yapmaktayız. Bunlar arasında Yapı Kredi, Finans Bank, Sabancı, Koç, Sarar, IGS, KKTC Hava Yolları, Karaf Dergisi, Vipar bulunmaktadır.

TÜRKİYE’Yİ TANITIYORUZ:

Türk kültürünü derinden anlayan ama ana dili İngilizce olan çevirmenler olarak hem Türk şirketlerinin hem de Türkiye’nin iyi tanıtılması açısından son derece önemli bir hizmet yaptığımız görüşündeyim.

BİZİM ÇÖKMEMİZ KİME YARAYACAK:

Eğer vergi vermeden Türkiye’nin altyapısından yararlanan, çalışmayan, tatil yapan veya başka ülkede emekliye ayrılıp burada yaşayan bir insan olsaydım bu uygulamanı kısmen haklı olduğunu belki söyleyebilirdim. Hz. Süleyman’ın bir sözü var: ‘Ağır vergi ülkeyi çökertir.Bizim çökmemiz, iflas etmemiz kimin işine yarayacak?

MALİYE BAKANLIĞI’NA GİDECEK:

Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, dilekçeyi İçişleri ve Maliye Bakanlıkları’na göndereceklerini belirterek, gelecek cevaba göre dilekçiyi yönlendireceklerini söyledi.

Türkiye’deki ‘ikamet harcı’ ABD’yi neredeyse 10’a katlıyor

PARADİGMA
Tercüme Yazılım Ltd.Şti’nin ortaklarından Robert Johnson, ikamet harcıyla ilgili olarak Türkiye ve ABD’yi şöyle karşılaştırdı:

TÜRKİYE’DE YILLIK 1664 YTL: Her yetişkin için 416 YTL ve çocuklar için 208 YTL. Vermek zorunda olduğumuz yıllık 1664 YTL oturma harcı benim bir aylık gelirime denk gelmektedir.

ABD’DE ÜÇ YILLIK 247 YTL: Amerika’da oturma izninin üç yıllık karşılığı 185 dolardır. (247 YTL). Ben üç senelik oturma izni için 1248 YTL veriyorum. Arada neredeyse 10 kat fark var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!