ABD’li dev Whirlpool Zorlu’yla Vestel’de ’beyaz evlilik’ sözü kesti

Güncelleme Tarihi:

ABD’li dev Whirlpool Zorlu’yla Vestel’de ’beyaz evlilik’ sözü kesti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 00:00

Vestel, ABD’li beyaz eşya devi Whirlpool ile şirket kurup ortak olacak. İyi niyet anlaşmasına göre, Vestel Elektronik’deki yüzde 72.63’lük Vestel Beyaz Eşya hissesi ortak şirkete devredilecek.

Yeni şirketin yüzde 50’sine sahip olacak Whirlpool’a bu hisselerin yüzde 36.31’i geçecek. Vestel Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Görüşmeler yıl sonuna kadar sonuçlanır" dedi.

ABD’nin en büyük beyaz eşya şirketi Whirlpool ile Türkiye’nin en büyük elektronik ve beyaz eşya üreticilerinden Vestel, aralarındaki işbirliğini bir üst boyuta taşımaya niyetlendi. Münhasırlık anlaşmasından önce bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu (letter of intend) imzalayan Vestel ve Whirlpool, eşit paylarla yeni bir şirket kurmak için ortaklık görüşmelerine başladı. Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, görüşmeleri yılbaşına kadar sonuçlandırmayı düşündüklerini açıklarken, "Bir dünya deviyle işbirliği yaptığımız zaman gerçek anlamda bölgesi bir güç olacağımızı düşünüyoruz" dedi.

ELEKTRONİK’İN BEYAZ EŞYA HİSSELERİ: Vestel Elektronik, dün borsaya bir açıklama yaparak Whirlpool Europe ile eşit hissedarlık esası ile (yüzde 50-50) bir şirket kurulması ve Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de sahip olduğu hisselerin tamamının kurulacak şirkete devredilmesi konusunda münhasır görüşmelere başlamak üzere dün bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu (letter of intend) imzaladığını duyurdu. Bu işbirliğinin amacı da, "yerli ve yabancı beyaz eşya pazarlarındaki ticari faaliyetlerin daha da güçlendirilmesi ve bu konudaki işbirliğinin geliştirilmesi" olarak özetlendi. Açıklamada, yapılacak müzakereler neticesinde söz konusu işbirliğine dair mutabakat sağlanması halinde, taraflarca gelişmeler hakkında yürürlükteki mevzuat uyarınca kamuya bildirimde bulunulacağı kaydedildi. Aynı konuda Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den de İMKB’ye bir açıklama yapıldı.

SATILACAK HİSSELER YÜZDE 36.31: Açıklamaya göre, anlaşma sağlanması halinde Whirlpool, Vestel’e yüzde 36.31’lik Vestel Beyaz Eşya hissesi karşılığında ödeme yapacak. Halen Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya’nın yüzde 72.63’ünü kontrol ediyor. Şirket, bu hisseleri yeni kurulan ortak şirkete satacak. Ancak şirket yüzde 50-50 ortaklık olduğu için devredeceği hisselerin yarısı (yüzde 36.31’i) için Whirlpool’dan para alacak. Bu satış işleminde Vestel Beyaz Eşya’nın değerleme fiyatı önemli olacak. Satış hangi fiyat üzerinden yapılırsa, ona bağlı olarak Vestel Elektronik’in kasasına para girecek.

YIL SONUNA KADAR BELLİ OLACAK: Vestel Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, böyle bir anlaşma yapmalarının nedenini Vestel’i daha da büyütme planlanı ile açıklarken, 1.2 milyar dolar cirolu bir şirket olan Vestel Beyaz Eşya’nın böylece daha da güçleneceğini vurguladı. Zorlu, "Yıl sonuna kadar neticelendirmeyi düşünüyoruz. Whirlpool, Amerika’nın bir numaralı markası, Avrupa’nın en çok satan markası. Biz onlarla zaten çalışıyoruz, onların ürünlerini hem üretiyoruz hem de dağıtıyoruz. Amacımız bu işbirliğini daha da büyütmek. Sonuçta bir iyi niyet mektubu imzaladık, bundan sonra görüşmeler başlıyor. Bu mektubu imzaladığımıza göre bazı şartlarda anlaşmışız demektir, ancak bunun detayları bundan sonraki görüşmelerde belli olacak. Vestel Beyaz Eşya üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. İç pazardaki payımız yüzde 20. Ancak bir dünya deviyle işbirliği yaptığımız zaman gerçek anlamda bölgesi bir güç olacağımızı düşünüyoruz."

PİYASA DEĞERİ 600 MİLYON DOLAR: Zorlu, satış rakamına ilişkin olarak "Şirketimiz halka açık, piyasa değeri ortada. Bizim satış rakamımız ise yaptığımız görüşmelerin sonunda ortaya çıkacak" dedi. İki yıl önce 425 milyon dolarlık piyasa değeriyle halka açılan Vestel Beyaz Eşya’nın bugünkü piyasa değeri 600-650 milyon dolar civarında. Buna göre Whirlpool içinde Vestel Beyaz Eşya hisseleri bulunacak yeni şirkete yüzde 50 ortak olmak için Vestel Elektronik’e 228-247 milyon dolarlık bir ödeme yapacak.

Türkiye’de tek başına başarılı olamayan dünya devi

BEYAZ eşya sektöründe 19 milyar dolarlık cirosu ile dünya lideri olan ABD’li Whirlpool, Türkiye pazarına girmek için Vestel’le Ekim 2005’te bir işbirliği anlaşması imzaladı. Mayıs 2006’da yapılan lansman sonrasında da, Whirpool markalı ürünler Vestel mağazalarında satışa sunuldu. Ancak Bu Whirlpool’un, Türkiye’ye ilişkin ilk hamlesi değildi. 1998 yılında Türkiye pazarına girmeyi deneyen Whirlpool, sonunda "her pazarın kendine haz özellikleri var" diyerek, yerli bir üretici ile işbirliği yapmaya karar vermişti. Bu süreçte Arçelik ile de görüştüğü bilinen Whirlpool, Vestel ile işbirliği yapmıştı. 80 binden fazla çalışanı ve 60’tan fazla üretim ve teknoloji araştırma merkezi bulunan Whirlpool, 170 ülkede faaliyet gösteriyor. Tüm dünyada 200 milyonun üzerinde evde ürünü bulunan şirket, Whirlpool, Maytag, KitchenAid, Jenn-Air, Amana, Brastemp, Bauknecht gibi pek çok büyük markayı dünyanın hemen her ülkesinde tüketicilere sunuyor. 2007 yılı ilk 9 ayında net kazancı bir önceki yılın ilk 9 ayına oranla yüzde 5.63 artarak 453 milyon dolara ulaştı. Şirketin net satışı üçüncü çeyrekte 13.13 milyar dolardan 14.08 milyar dolara yükseldi.

Hisseler 2 hafta prim yaptı açıklamanın ardından geriledi

VESTEL şirketlerinin hisseleri bir süredir, İMKB’deki hareketleri ile dikkat çekiyordu. Şirketin bir yabancıya satılacağı beklentisiyle hareketlenen hisseler dün ise değer yitirdi. Vestel hisseleri 8 Ekim’de 3.2 seviyesinden işlem görürken, 18 Ekim’de 4.94 YTL’yi görerek bu süreçte yüzde 26.25 değer kazandı. Yabancıların eylül ayında en fazla satım yaptığı Vestel Beyaz Eşya hisseleri ise 8 Ekim’de 3.87 seviyesinde iken 17 Ekim’de en yüksek 4.36 seviyesini gördü. Hisselerdeki bu hızlı fiyat artışı üzerine İMKB şirketten açıklama isterken, Vestel 19 Ekim’deki açıklamasında olağan dışı fiyat hareketine ilişkin özel bir durum olmadığını bildirdi. 22 Ekim’de 3.76 YTL’ye gerileyen Vestel hisseleri, bu seviyeden gelen alımlarla yeniden yüzde 4’lere tırmandı. 19 Ekim’de 4.06 YTL’ye gerileyen Beyaz Eşya hisseleri ise 23 Ekim’de yeniden yükselişe geçerek 4.38 YTL’yi gördü. Ancak dün yapılan açıklamanın ardından, gelen satışlarla birlikte hisseler gerileri. Vestel hisseleri bir günde yüzde 3.14, Vestel Beyaz Eşya hisseleri de yüzde 4.21 düştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!