ABD kotalari için Yilmaz devrede

Güncelleme Tarihi:

ABD kotalari için Yilmaz devrede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Türk tekstil ihracatçılarını zor duruma sokan kota sorununda devreye giriyor. Başbakan Yılmaz, 17-21 Aralık tarihlerinde ABD'nin başkenti Washington'a yapacağı ziyarete Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz'u da çağırdı. Yılmaz, Türk tekstilcilerini zor durumda bırakan ABD kotaları konusunda yapacağı görüşmeler için Okan Oğuz'un da bir dosya hazırlamasını istedi. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği de (TGSD) bir süre önce Yılmaz'a ABD kotaları konusunda görüşlerini sunmuştu.

Üçüncü İhracat Koordinasyon Toplantısı'nda, ihracatçılar Başbakan Yılmaz'a ABD kotaları ile ilgili sıkıntılarını anlattılar. Basına kapalı yemekte tekstilcileri dinleyen Yılmaz, ‘‘Sorununuzu yakından izliyorum. ABD gezisinde yapacağım temaslarda bu konuyu da görüşeceğiz. Sizden biri ABD seyahatine katılsın’’ yanıtını verdi.

Bu arada İhracatçı Birlikleri yetkilileri Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e de ABD kotasında yaşanan sıkıntılar ve 1998 kota müzakereleri konusunda rapor sundu. New York'daki BM temasları esnasında bu raporu alan Cem'in tekstilcilere, ‘‘Notunuz önümde, sürekli takip ediyoruz’’ dediği öğrenildi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'e gönderdiği mektupta yaşanan kota sorunuyla ilgili olarak Türkiye'nin görüşlerini ilettiği belirtiliyor. ABD ile kota müzakereleri eskiden AB ile olduğu gibi özel sektörle AB bürokrasisi arasında değil, iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları ve Hazine yetkilileri arasında yürütülüyor. İsmail Cem'in bu girişiminin ardından İhracattan Sorumlu Devlet Bakanı Işın Çelebi 9 Aralık'ta ABD'ye yapacağı gezide kotalarla ilgili de müzakerelerde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!