ABD işi sıkı tutmaya hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD işi sıkı tutmaya hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 11:36

ABD Hazinesi, İran'a uygulanan finansal yaptırımları delen yeni yabancı bankaları kara listeye almaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ABD Hazinesi'nin terörizm ve finansal suçlardan sorumlu müsteşar vekili olan David Cohen, ABD Senatosu'nda yaptığı konuşmada İran'a karşı yaptırım yasası olarak bilinen CISADA'yı güçlü şekilde uygulayacağını söyledi.

 

Şimdiye kadar, İran'ın dışındaki hiç bir ülkedeki bankalara bu kapsamda yaptırım getirilmemişti.

 

Cohen, yasanın birçok yabancı bankayı kara listeye alınan İranlı şirketlerle iş yapmasını engellediğini ancak bazılarının bunu devam ettirdiğini ve Hazine'nin de onları bulmaya odaklandığını söyledi.

 

Haberin Devamı

Cohen, "İlk seçeneğimiz onların bu faaliyetlerini durdurmak. İkinci en iyi seçeneğimiz ise yaptırımları uygulamak. Herhangi bir soruşturmanın detayına girmeden şunu söyleyebilirim ki, bazı kuruluşlar için karar alma noktasına yaklaşıyoruz" dedi.

 

New Jersey'den Demokrat Robert Menendez ise oturum sırasında Cohen'e, Hazine'nin, İran ile sıkı iş ilişkileri bulunan Türkiye'deki bankalar da dahil olmak üzere yeni yasayı yeterince uygulamadığından endişe ettiğini söyledi.

 

Menendez daha sonra Cohen'e, "Halihazırda, belirlenmiş bir İranlı bankayla iş yapan Türk finansal kurumlarının olduğunu anlıyorum. Onlara da da yaptırım uygulamaya hazır mıyız" sorusunu yöneltti.

 

Yasayı uygulama konusunda kararlı olduklarını belirten Cohen, yasaya göre yaptırım uygulanabilecek faaliyetlerde bulunan bir finansal kuruluşun olduğunu ve görüşme tekliflerine yanıt vermediğini belirtti. Cohen, bu kurumu oldukça kararlı şekilde takip edeceklerini de açıkladı.

ABD'de, Temmuz 2010 yılında kabul edilen CISADA yasasıyla İran'a, teröre sağladığı destek ve nükleer programı nedeniyle yaptırım uyguluyor. ABD bu kapsamda İran'la finansal ve ticari ilişki içinde olan şirket ve ülke yönetimlerine baskı yapıyor.

 

Haberin Devamı

Geçen hafta Türkiye'ye de gelen Cohen, yaptırımların Türkiye'deki bankaları daha temkinli hale getirdiğini ancak Türk hükümetinin, İran ile hem ticaret hem de finansal bağların geliştirilmesi için yaptığı çağrıların Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarıyla uyuşmadığını da belirtti.

 

 

* Bu haber Reuters'in geçtiği, "U.S. Treasury nears Iran sanctions on foreign banks" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!