ABD faiz düşecek sinyali verdi borsalar yükseldi

Güncelleme Tarihi:

ABD faiz düşecek sinyali verdi borsalar yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'in faizlerin düşebileceği şeklindeki açıklaması dünya borsalarını hareketlendirdi. Asya'dan Avrupa'ya kadar borsaların büyük bölümü yükselişe geçti.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan, ABD ekonomisinin, Asya krizinden etkilenmemesi için FED'in uyguladığı faiz hadlerinin indirilmesini destekleyebileceğini söyledi. Greenspan'ın bu açıklaması Asya ve Avrupa borsalarına da olumlu yansıdı ve endeksler yükseldi.

Greenspan, ABD Kongresi'nin üst kanadı olan Senato'nun Bütçe Komitesi'nde yaptığı konuşmada, bankanın uyguladığı faiz hadlerinin ele alınacağı FED Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gelecek hafta yapacağı toplantıya atıfta bulundu.

Alan Greenspan, bu toplantıda FED'in uyguladığı faiz hadlerinin indirilmesini destekleyebileceğini bildirirken, ABD ekonomisinin geçen ay büyümesine karşın, küresel ekonomide yaşanan krizin daha da kötüleştiğine dikkati çekti.

Küresel düzeyde yaşanan mali krizin devamı halinde, gelecekte ABD ekonomisinin bu durumdan olumsuz yönde etkilenebileceğine işaret eden Greenspan, ‘‘krizin daha da yayılmaması ve ABD ekonomisi için önemli sorunlar yaratmaması için, mali piyasalarda yaşanan istikrarsızlığı kısa süre içinde tersine çevirmek zorundayız’’ dedi.

GİDECEĞİMİZ YER

FED'in gelecek hafta, uyguladığı faiz hadlerinin ele alınacağı toplantıya gönderme yapan Greenspan, ‘‘gideceğimiz yeri biliyoruz’’ yorumunu yaparken, FOMC'yi oluşturan 10 üye adına konuşma özgürlüğünün olmadığını hatırlattı.

FOMC'nin ağustos ayında yaptığı en son toplantıdan bu yana küresel ekonomik koşulların daha kötüye gittiğini belirten Greenspan, ‘‘diğer ülke ekonomilerinin kötüleşmesi ve bu durumun yerel piyasalara sıçraması, ABD ekonomisinde görülen büyüme hızını düşürme olasılığını artırıyor’’ şeklinde konuştu.

ABD Merkez Bankası'nın küresel krizi önlemek için harekete geçmeye hazır olduğunu belirten Greenspan, Asya ve Rusya'daki paranın değer yitirmesi ve Latin Amerika'daki borsaların düşmesinin ABD ekonomisini olumsuz etkilemesinden kaygı duyuyor. Bunalımdaki ülkelerin ithalatının üçte birini ABD malları oluşturuyor.

Greenspan'ın bu açıklamaları dünya borsalarında yükselişe neden oldu. Hong Kong Borsası'nda Hang Seng Endeksi, 330.22 puan artarak 7,834.61 puana çıktı. Londra'da FTSE-100 Endeksi, 80.8 puan artarak 5295.5 puana çıktı. Frankfurt Borsası'nda ise endeks binde 8 oranında yükseldi. Paris Borsası da dün yüzde 2 oranında artış gösterdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!