ABD’den G-20 öncesi ‘kriz henüz bitmedi’ uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

ABD’den G-20 öncesi ‘kriz henüz bitmedi’ uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

ABD, 26-27 Haziran’da Kanada’da yapılacam olan G-20 öncesinde ‘krizin henüz bitmediği’ yönünde bir uyarı yaparak, durgunluğa neden olabilecek hamlelerden uzak durulmasını istedi.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Lawrence Summers, krizin henüz bitmediğini belirterek, küresel ekonominin hâlâ desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Zirve öncesinde yapılan bu açıklama, ‘ABD’nin ekonomiye sağlanan destek konusunda diğer ülkelerden ayrıştığı’ şeklinde yorumlandı.

Küresel durgunluğa dikkat

The Wall Street Journal’a bir makale yazan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Lawrence Summers, G-20 ülkelerini, ekonomiyi yeniden durgunluğa sokabilecek hamlelerden uzak durmaya çağırdı. Bütçe açıklarını azaltacak önlemleri erken hayata geçirmenin küresel ekonomiyi yeniden durgunluğa sokabileceği uyarısında bulundu.

Açık kapamada kararlı olun

Geithner ve Summers, uzun vadeli bütçe açıklarının azaltılması için kararlılık gösterilmesi gerektiğini, ancak bunun kısa vadede büyüme pahasına olmaması gerektiğini kaydetti. İkili, “Şimdi büyüme olmazsa, açıklar daha da artar ve ilerde büyümeyi azaltır” ifadesini kullandı. Geithner ve Summers’ın bu sözleri, en son İngiltere hükümetinin önceki gün bütçe açığını kapatmak için açıkladığı sert önlem paketinin hemen ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

Bir uyarı da Krugman’dan geldi

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman ise hükümetlerin artan borç nedeniyle endişeli olduğu bu dönemde küresel ekonominin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. Tel Aviv’de bir konferansta konuşan Krugman, uzun vadeli bütçe hedefleri için kısa vadede canlandırmadan vazgeçmenin doğru bir strateji olmadığının altını çizdi. Krugman, en önemli konu olan istihdama bakıldığında, krizin henüz bitmediğinin, açık olduğunu söyledi.

Almanya Euro’yu tamamen çökertecek

ULUSLAR-ARASI yatırımcı ve Soros Fon Yönetimi Başkanı George Soros, Euro’da yaşanan çöküşün artık ‘inkar edilemeyecek’ seviyede olduğunu vurgulayarak, Almanya’nın izlediği ve riskleri artıran bütçe tasarrufu politikasının Avrupa projesini yerle bir edeceğini, Euro’yu ise tamamen çökerteceğini iddia etti. Soros, Almanya’da yayınlanan Die Zeit Gazetesi’ne verdiği röportajda, Almanya’nın izlediği yeni ekonomik planı değiştirmediği takdirde Almanya’nın Euro birliğinden çıkmasının Avrupa’nın geri kalanı için yararlı olacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!