ABD’deki krizden korkmuyoruz, asıl endişemiz ekonomideki daralma

Güncelleme Tarihi:

ABD’deki krizden korkmuyoruz, asıl endişemiz ekonomideki daralma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 00:00

AVİVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, ekonomide yaşanacak kriz nedeniyle oluşabilecek daralmadan korktuklarını belirterek, otomotiv sektörü açısından 2009’un zor bir yıl olacağını, bunun sigortacılığı da olumsuz etkileyeceğini söyledi.

AVİVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Amerika’da yaşanan krizin Türk sigorta sektörünü direk etkilemeyeceğini ancak kriz nedeniyle oluşabilecek daralmadan korktuklarını söyledi. Ertan Fırat, ABD’de yaşanan krizin boyutlarının çok büyük olduğunu ve tüm ülkeleri olumsuz etkileyeceğini belirterek, dünya sigorta pazarının nasıl bir boyutta etkileneceği konusunda şimdilik bir şey söylemenin mümkün olmadığını kaydetti. Fırat, "Bilindiği üzere sigortacılar çok büyük miktarda fonlara sahipler. Bu fonların riskli yatırım araçlarına yatırılıp yatırılmadığını bilmiyoruz. Bu bilgilere ulaştıkça daha sağlıklı değerlendirme yapılabilir. Bunun için de yıl sonu bilançolarını görmemiz gerekiyor" dedi.

Şirketler az etkilenir

Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin riskli piyasalara yatırım yapmadıklarına değinen Ertan Fırat, Türk sigorta şirketlerinin bu krizden beklendiği kadar direk etkilenmeyeceğinin altını çizdi. Yurtdışından reasürans kapasitesi bulma açısından konuya bakıldığında ise, Türk pazarına büyük kapasite sağlayan reasürörlerin ABD’deki krizden dolayı problem yaşayıp, kapasitelerini azaltmaları halinde sigorta şirketlerinin maliyetlerine yansıma olabileceğini vurgulayan Fırat, ancak oluşabilecek global resesyon nedeniyle reasürörler açısından karlı olan Türk sigorta pazarı için reasürans kaynakları bir maliyet artışına ihtimal vermediğini bildirdi. Ertan Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

Satışlar düşebilir

"Bizi asil olumsuz etkileyecek, ekonomimizde kriz nedeniyle oluşabilecek daralma olacaktır. Otomotiv piyasası için 2009 yılı zor bir yıl olacak ve bizi de olumsuz etkileyecektir. Ülkemizde yaşanacak resesyon ortamı mevcut rekabeti daha da körükleyecek ve oluşacak açığı mali karlarla kapatmamız çok kolay olmayacaktır."

Sigorta zorunluluğu

Ertan Fırat, "ABD’de yaşanan kriz hem dünyada hem de Türkiye’de sigortaya olan güveni olumsuz etkiler mi?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Kriz dönemleri; kişilerin veya işletmelerin oluşabilecek sigortaya konu zararlarını eğer sigortaları yoksa daha problemli bir şekilde yönetmelerine veya hiç yönetememelerine yani, iflas etmelerine yol açabilecek dönemlerdir. Aslında kriz dönemlerinde sigorta daha elzem ve zorunlu bir ihtiyaçtır. Bu açıdan bakıldığında satışta problem yaşamıyor olmamız gerekiyor. Ancak gerçek hayat daha farklı işliyor. Satışlarda azalma olması doğal. Buna karşın iş alemi riskini kendisi taşıyarak sigorta almadan çok kolay yatırım yapamaz."

Güven sorununu çabuk aşarız

AVİVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, ABD’de yaşanan krizin sigorta sektörüne olan güveni sarsmaya başlaması ile ilgili de açıklama yaparak, şunları söyledi: "Sigortaya yönelik güven sorunu olsa bile sigorta sektörüne kesinlikle ihtiyaç var. Banka ve sigorta sektörüne karşı güven problemi oluşsa bile her iki sektör de er ya da geç bunu aşacaktır. Bu iki sektör olmadan iş aleminin çarkları dönmez. Bu iki sektörde ayakta kalan kuruluşlar büyük bir olasılıkla kendi mesleklerinin ana kurallarına çok bağlı bir şekilde çalışmış oldukları için ayakta kalmışlardır. Bu da onları gelecekte daha güvenilir kılacaktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!