ABD’de ’Michelle Obama Avrupa’ya neden özel uçakla gitti’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

ABD’de ’Michelle Obama Avrupa’ya neden özel uçakla gitti’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2009 00:00

ABD’de derin bir resesyon yaşanırken, First Lady Michelle Obama’nın geçen ay Avrupa’ya yaptığı seyahatin harcamaları eleştirilere neden oluyor.

Michelle Obama ve iki kızının gezisinin Amerikan Hazinesi’ne kaça mal olduğu açıklanmıyor. Gezileri için bir askeri uçak tahsis edilen First Lady’nin seyahatte sadece çocuklarını değil, yardımcıları ve Gizli Servis görevlilerini de götürdüğü belirtiliyor. Obama’nın gezisi için yanında 20 otomobil götürdüğü ve bu otomobillerin taşınması için de büyük bir kargo uçağının kullanıldığı ifade ediliyor. Michelle Obama’nın bu tavrı özellikle otomotiv firmalarının CEO’ların özel uçaklar nedeniyle büyük tepki topladığı kriz döneminde büyük tepki yarattı. First Lady’nin Sözcüsü Katie McCormick, Londra ve Paris’i kapsayan bu gezilerin vergi mükelleflerine ne kadar zarar verdiğine ilişkin sorulara, "Tüm kurallara uygun hareket edildi" diye cevap verdi. Başkan ve ailesini korumakla görevli Gizli Servis ise, harcamalarla ilgili bilgi vermedi. Gizli Servis Sözcüsü Malcolm Wiley, "Biz korumanın maliyetine girmiyoruz" dedi. Seyahate kızı 11 yaşındaki kızları Malia ve 8 yaşındaki kızı Sasha’nın Sidwell Friends adlı okullarında geçirdikleri ilk sömestrın bitişini kutlamak için çıkan Obama, 5 Haziran ile 11 Haziran arasındaki süreyi bu tatile ayırmıştı. Paris’te özellikle şehir turları atan Obama Eyfel Kulesini ve Louvre Müzesi’ni de de ziyaret etmişti.

İş gezisi sayılır mı

Paris’te eşi Barack Obama’nın bir konuşmasını izlemek için özel bir toplantıya da katılan Michelle Obama’nın gezisinin bu kısmının ’iş’ içermesi, First Lady için iyi bir koz olarak öne çıkıyor. Michelle Obama’nın 6 günlük turun son gününde Barrack Obama ile bir araya geldiği belirtiliyor. Michelle Obama’nın bu buluşma öncesine kadar basına hiçbir malzeme vermemiş olması ve fotoğraf çektirmemesi de dikkat çekiyor.

Saat maliyeti 2 bin 958 dolar

BEYAZ Saray’ın daha önce açıkladığı rakamlara göre Michelle Obama’nın kendisi ve yanında götürdüğü kişiler için kullandığı askeri uçağın saatlik uçuş maliyeti 2 bin 958 dolar. Dış basında yer alan rakamlara göre Michelle Obama’nın Avrupa seyahati için Hazine’nin ödediği yol masrafı şöyle:

Washington ile Paris arası yolcu uçağının maliyeti 22 bin ile 81 bin dolar arasında kalıyor.

Paris ile Londra uçuşunun maliyetinin de 1952 dolar ile 7 bin 120 dolar arasında.

Dönüş için bu maliyetler daha da yüksek.

Toplamda tahmin edilen bedelin 58 bin 834 dolar ile 214 bin 591 dolar olarak öngörülüyor.

1 milyon dolarlık mezuniyet konuşması

FIRST Lady’nin Mayıs ayında California Üniversitesi’nde yaptığı mezuniyet konuşması ise bu eğitim kurumuna bir milyon dolara mal oldu. Üniversite’nin bu etkinlik için bütçeden ayırdığı para başlangıçta 100 bin dolardı. Michelle Obama için 12 bin kişi törene gelmişti. Masraflar, izleyici sayısının aşırı yükselmesi nedeniyle on kat arttı. Michelle Obama’ya ise herhangi bir ödeme yapılmadı. Üniversite açığını şimdi özel katkı fonlarından kapatmaya çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!