ABD bastırdı Citigroup’ta devlet ’büyük patron’ oldu

Güncelleme Tarihi:

ABD bastırdı Citigroup’ta devlet ’büyük patron’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 01:00

Kriz ABD’ye dünya bankacılık tarihine geçecek bir adım daha attırdı. ABD’nin ikinci büyük bankasını bünyesinde bulunduran Citigroup’ta payını yüzde 36’ya yükselten devlet, ’büyük patron’ konumuna geldi. Citigroup’ta yönetim değişecek ama CEO Vikram Pandit görevinde kalacak.

ABD’de bankacılık sektöründe gündemi kamulaştırma tartışmaları meşgul ederken, Citigroup’ta payını yüzde 36’a çıkaran devlet, büyük patron oldu. ABD hükümeti ile Citigroup, devletin elinde bulunan 25 milyar dolar değerindeki oy hakkı olmayan imtiyazlı hisse senetlerinin adi hisse senetlerine dönüştürülmesi konusunda anlaşmaya vardı. Bankanın sermaye tabanını kuvvetlendirmeye yönelik anlaşmayla devlet, Citigroup’a yeni bir kaynak aktarmadan oy hakkı bulunan senetlerine kavuşmuş oldu. Böylece devlet, hisse takası sonucunda yüzde 36’lık payla Citigroup’un en büyük ortağı konumuna geldi.

Yönetim kurulu değişecek

ABD’li vergi mükelleflerinin parasından ek bir ödeme yapılmadan gerçekleşecek işlem sonrasında Citigroup’un yönetim kurulu üyelerinin çoğunun değişeceği belirtildi. Anlaşmaya göre, bankanın CEO’su Vikram Pandit ise görevinin başında kalacak. Citigroup Başkanı Richard Parsons, konuyla ilgili olarak, "Araştırmalarım sürüyor. En kısa zamanda yeni yönetim kurulu üyelerini açıklamayı umuyoruz" dedi.

Strateji değişmez

Citi CEO’su Vikram Pandit, bu takas işleminin tek bir amacı bulunduğunu vurgularak, şunları söyledi: "Bu amaç TCE’yi (Maddi Özkaynak-Tangible Common Equity) artırmak. Bankaların finansal gücü konusunda Tier 1’in en önemli gösterge olduğuna inanmakla beraber piyasaların TCE’yi de önemli bir ölçüt olarak değerlendirdiğini görüyoruz. ABD vergi mükelleflerinin ek yatırımını gerektirmeyen bu işlem, Citi’nin stratejisi, operasyonları veya idaresini değiştirmeyecek. Müşterilerimiz ve ortaklarımız etkilenmeyecek ve tüm dünyada Citi’den beklenen hizmeti almaya devam edecek."

Citigroup tarafından yapılan açıklamada, ABD hükümetinin ek bir yatırım yapmasına gerek kalmadan, bankanın maddi özkaynağını (TCE) önemli ölçüde arttıracağına dikkat çekilerek, bu işlemle belirsizliği ortada kaldırmanın yanısıra TCE’yi yatırımcıların bankaya yeniden güvenini sağlayacak bir seviyeye çıkarılmasının amaçlandığı kaydedildi. Açıklamada, 27.5 milyar dolar tutarında imtiyazlı hissenin takas edilmesi durumunda bankanın 4’üncü çeyrek itibariyle 29.7 milyar dolar olan maddi özkaynağının 81 milyar dolara kadar çıkartabileceği vurgulandı.

Hisse başına 3.25 dolar

Açıklamada, imtiyazlı menkul kıymetleri adi hisse senetleri ile takas edileceği belirtilerek, "Citi, takas fiyatı olarak hisse başına 3.25 dolar olmak üzere mevcut imtiyazlı menkul kıymetleri ve ’trust’ imtiyazlı menkul kıymetlerini toplamı 27.5 milyar doları geçmeyecek şekilde adi hisse ile takas edilecek" denildi.

Taze para girmediği için rasyosu değişmeyecek

MAKSİMUM takas miktarına ulaşılması halinde ABD hükümeti Citirgoup’un dolaşımdaki hisselerinin yüzde 36’sına, mevcut hisse senedi sahipleri de yaklaşık yüzde 26’sına sahip olacak. Bankanın 31 Aralık 2008 itibari ile yüzde 11.9 olan Tier 1 sermaye rasyosu ise takas sonucunda taze para girişi olmayacağı için değişmeyecek.

Devletin elinde daha 20 milyar dolarlık hisse var

ABD hükümeti, Citigroup’a Ekim 2008’de ’250 milyar dolarlık bankaları planı’ kapsamında 25 milyar dolar ve Kasım 2008’de Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı’ndan (TARP) da 20 milyar dolar olmak üzere toplamda 45 milyar dolar kaynak aktarıp karşılığında imtiyazlı hisse almıştı. 25 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senedi adi hisseyle takas edildi. ABD Hazinesi’nde20 milyar dolarlık imtiyazlı menkul kıymet bulunuyor.

Rakamlarla Citigroup

Toplam Aktifler: 1.95 trilyon dolar

Toplam Mevduat: 774 milyar dolar

Özkaynaklar: 150.8 milyar dolar

Müşteri hesabı: 200 milyon adet

Ülke sayısı: 109

* 2008 yılı son çeyrek itibariyle.

Akbank’ta yüzde 20 hissesi var

CITIGROUP, yüzde 20 ile Akbank’ın stratejik ortağı konumunda bulunuyor. Ocak 2007 tarihinde tamamlanan devir işlemiyle Citigroup, bu ortaklık için 3.1 milyar dolar ödeme yaptı.

TCE nedir

TÜRKÇEYE ’maddi özkaynak’ olarak çevrilebilen ’Tangible Common Equity- TCE’, katkı sermayesi dikkate alınmadan ve şerefiye, maddi olmayan duran varlıklar ve özkaynaklarda muhasebeleştirilen gelir/gider kalemleri sermayeden indirilerek hesaplanan toplam özkaynağı ifade ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!