ABD: Anlaşmaya uyun

Güncelleme Tarihi:

ABD: Anlaşmaya uyun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2001 00:00


Kasım CİNDEMİR /WASHINGTON
Haberin Devamı

ABD yönetimi de Türkiye'ye ‘‘anlaşmaya uyun’’ çağrısı yaptı. Washington, IMF ve Dünya Bankası toplantılarının ertelenmesine değinmeden, Ankara'ya ‘‘IMF ile iyi bir paket yaptınız, gereği neyse yapın’’ mesajını gönderdi. Washington'dan beklenen açıklama ABD Hazine Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisinden geldi. Hazine yetkilisi, her iki uluslararası finans kurumunun toplantılarını ertelemeleri konusunda yorum yapmadan, şunları aktardı: ‘‘Biz pakete destek veriyoruz. IMF ile Türk Hükümeti arasında iyi bir plan paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Plandaki bazı belirli unsurların yerine getirilmediği konusunda soru işaretleri var. Eğer, bu unsurlar planda yer alıyorsa gereği yapılmalıdır. ABD yönetimi, IMF'nin verdiği kararları desteklemektedir.’’

Siyasi gözlemciler, IMF ile Türk Hükümeti arasında anlaşmaya varılan paketin, önce ABD'nin onayı alındıktan ve koşulların yerine getirileceğine söz verildikten sonra ortaya çıktığını hatırlatarak, ‘‘Bu çerçevede, ABD'nin IMF'ye destek vermesi normaldir’’ dediler.

ABD yetkilileri, 19 Şubat krizinden bu yana, yolsuzluklarla mücadele, popülist politikalara son verilmesi, reformlar, şeffaflık gibi unsurları ve oyunun küreselleşmenin kurallarına göre oynanması gerektiğini sık sık dile getiriyorlar. ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor da, Ankara'ya koşul dayattıklarını açıkça ifade etmişti. Ancak, IMF ile varılan anlaşma gereği program uygulanırken Türk Hükümeti içinde sık sık başgösteren sorunlar Washington'da rahatsızlık yaratıyor. IMF yetkilileri gibi ABD'li meslektaşları da, programın ardında güçlü siyasi destek bulunmadığı, krizlerle sonuçlanan popülist politikalara alışanların kolay kolay değişmediği ve değişmek istemediği düşüncesindeler. Kurtarma paketlerine prensip olarak sıcak bakmayan ABD yönetimi, daha önce ‘‘bu son şans’’ uyarısında da bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!