AB: Türkiye 2010’da yüzde 2.8 büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

AB: Türkiye 2010’da yüzde 2.8 büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2009 00:00

Avrupa Birliği Komisyonu Ekonomik ve Mali İlişkiler Genel Direktörlüğü tarafından hazırlanan Sonbahar dönemi “Avrupa Ekonomik Tahmin” raporu yayımlandı. Raporun “aday ülkeler” bölümüne göre Türkiye’nin GSYİH’sı bu yıl yüzde 5.8 küçülecek, gelecek yıl yüzde 2.8, 2011’de ise yüzde 3.6 büyüyecek.

Raporda yer alan bazı sonuçlar şöyle:
Cari işlemler dengesi bu yıl GSYİH’nın yüzde 2.1’i kadar açık verecek. Açık 2010 yılında 2.8, 2011 yılında ise 3.6 olacak.
İşsizlik bu yıl toplam işgücünün yüzde 13.5’i kadar olacak. Gelecek yıl işsizlik artacak ve yüzde 13.9’a ulaşacak. İşsizliğin 2011’de yeniden yüzde 13.5 düzeyine geleceği tahmin edildi.
2008 krizinin Türkiye’yi temelde ticaret ve finans kanalları üzerinden vurduğu belirtilen raporda, küresel talepteki gerilemenin Türkiye’de öncelikle Avrupa piyasası için önem taşıyan otomotiv ve beyaz eşya sektöründe daralmaya yolaçtığı kaydedildi.
Raporda, “Özellikle bankacılık sektöründe daha önce gerçekleştirilen reformlar Türkiye’yi sağlam bir zemine oturtmuştu. Bu nedenle tam bir finansal krizden kurtuldu” denildi.
Ekonomik Tahmin Raporu’nda kamu sektörü borçlanma gereksinimlerindeki önemli artışın özel sektör için kredi olanaklarını daha da sınırlayabileceği olasılığına değinildi.
Bu yıl dezenflasyon sürecinin baskılanmış toplam talep ve enerji fiyatlarındaki düşüş tarafından desteklendiği, dönem sonunda enflasyonun yüzde 7.5 hedefinin altında gerçekleşeceği tahminine de yer verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!