AB: Sorun denetimde

Güncelleme Tarihi:

AB: Sorun denetimde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Daimi Veterinerler Komitesi'nin 19 Mayıs'da yaptığı toplantıda Türkiye'den su ürünlerinin ithalatına yönelik yasaklama kararında en önemli gerekçe olarak ‘‘denetleme’’ mekanizmasının işlememesi gösterildi. AB Komisyonu'na bağlı bir heyetin son olarak 2-6 Şubat tarihlerinde Türkiye'ye yaptığı inceleme gezisinde, ürünlerin hemen hemen tamamının hijyenik sorunları bulunduğunu tespit ettikleri ve bu ürünlerin denetiminden sorumlu Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Kontrol ve Koruma Genel Müdürlüğü'nün görevini yerine getirmediği kanaatine varıldığı öğrenildi.

AB'nin ilgili birimleri, bu konudaki nihai kararın AB'ye üye ülkelere iletildiğini ancak, Türk Hükümeti'ne ise en geç bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta başı resmi olarak duyurulacağını kaydettiler.

Bu yasaklama kararının çift aşamalı olduğu bildirildi. Bu karara göre yasaklama şu ürünlere getiriliyor:

Yasaklama kararı ‘‘çift çenetli yumuşakçalar’’ olarak adlandırılan su ürünlerine (midye, istiridye, kum midyesi, kerevit, istakoz, karides vs) ve taze balıkçılık ürünlerinin tamamına getirildi. Buna göre Türkiye'den çift çenekli yumuşakçalar, ne dondurulmuş ne de işlenmiş olarak AB ülkelerine ihraç edilemeyecek. Taze balık ihracatı da tamamen yasaklandı.

Dondurulmuş ve işlenmiş balıkçılık ürünleri ise sistematik olarak kontrollerinin yapılması kaydıyla mümkün olabilecek. Ton balığı konservesi bu kapsamda ele alınıyor. Dondurulmuş olarak balık ihracatı da mümkün olabilecek. Ancak AB Komisyonu Veterinerler Komitesi bu ürünlerin ihracatı için de Eylül ayına kadar süre tanındığını, daha önce yapılan kontroller sonrasında yapılan uyarılar doğrultusunda iyileştirme görülmemesi halinde, Eylül ayında yasaklama kararının tüm ürünleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını bildirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!