AB misillemesi kavga çıkardı

Güncelleme Tarihi:

AB misillemesi kavga çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Canlı hayvan ve et ithalatını durdurması üzerine AB'nin giriştiği misilleme ile Türkiye'den ithal ettiği bazı ürünlere kısıtlama koyma kararı alması, yıllardır kangren olmuş, politika malzemesi yapılmış yanlış tarım ve hayvancılık politikalarını suyüzüne çıkarmaya başladı.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Hasan Metin Hürriyet'e yaptığı açıklamada; veterinerlik hizmetlerinin AB standartlarına getirilmesini isteyerek, bunun uluslararası zorunluluk olduğunu, hatta ‘‘AB'ye girmenin ilk ve kaçınılmaz şartı’’ olduğunu belirtti. Metin, bu amaçla Veteriner İşleri ve Su Ürünleri Genel müdürlüklerinin bağımsızlaştırılmaları gerektiğini, her ikisini barındıran Hayvancılık ve Su Ürünleri Müsteşarlığı kurulmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. AB ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde girilen taahhütlere aykırı olarak yapılan örgütlenme sonucunda ülkede hayvan hastalıkları ile mücadele ve yetiştirme hizmetlerinin adete durduğunu kaydeden Metin, böylece de ülkenin hayvansal protein ihtiyacının tamamen ithale bağımlı hale getirildiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri de ‘‘et yerine damızlık hayvan ithal edilmesi gerektiğini’’ belirtirken, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Işın Çelebi, ‘‘Bir süredir anlaşmada yazılı et ve canlı hayvan ithal taahhüdünü damızlık hayvan olarak değiştirmeye çalıştıklarını’’ söyledi. Çelebi, önümüzdeki dönemde bu konuda yol alınacağından umutlu olduğunu da söyledi.

400 BİN KAÇAK KOYUN

Et ve canlı hayvan yerine AB'den damızlık hayvan ithal edilmesi gerektiğini belirten Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı Yönetim kurulu Başkanı Halil Bilici de ‘‘Tükiye'ye geçen yıl İran'dan 400 bin kaçak koyun girdiğini’’ söyledi. AB'den canlı hayvan alınmazken, İran'dan kaçak koyun girişine bilerek gözyumulduğunu belirten Bilici, ‘‘Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'ın yaklaşık 15 gün önce sınır illerine gönderdiği talimatla sınırlarda çok daha sıkı denetim yapılmasını istediğini, bu nedenle son 15 gündür dursa da yine bu yıl da çok sayıda kaçak koyunun yurda girdiğini’’ söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!