AB kurtuluşu Çin'de arıyor

Güncelleme Tarihi:

AB kurtuluşu Çinde arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 00:55

Brüksel'de devam eden ve yaklaşık iki yıldır devam eden euro krizine kalıcı bir çözüm bulma çabalarında tüm yollar deneniyor. Çin'i devreye sokma planına ağırlık verilirken, bankaların sermayelerini güçlendirme konusunda anlaşma sağlandı.

Wall Street Journal ve Reuters'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, görüşmelerde hali hazırda 440 milyar euro büyüklüğünde olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) miktarının 1 trilyon dolara yükseltilmesi masaya yatırıldı.

Fonun miktarının bu seviyeye çıkarılması için Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy'nin, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile görüşme yapacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Görüşmelerde üzerinde anlaşılan konular da bulunuyor. Avrupa Birliği'ndeki (AB) bankaların Basel III olarak da adlandırılan mali yapılarını güçlü kılacak yeni sermaye kurallarına gelecek yıl ortasında geçmesi kararlaştırıldı. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB liderlerinin bankaları krize daha dayanıklı hale getirmek için koordineli sermaye desteğinde anlaştığını söyledi.

Varılan anlaşmaya göre, AB'deki bankalar, Basel III kurallarına uygun şekilde sermaye yeterlilik oranlarını 30 Haziran 2012 tarihine kadar yüzde 9'a çıkaracak.

Sermaye artırımı için öncelikle özel sektör kaynaklarından faydalanmaya çalışacak bankalar bu konuda başarılı olamazsa hükümetlerden destek talep edebilecek. İlave sermaye talepleri ülkelerin mali istikrarına zarar verecek boyuta ulaşırsa EFSF bu amaçla ilgili bankaya kredi kullandıracak.

Küresel çapta tam anlamıyla 2019 yılında yürürlüğe girmesi kararlaştırılan Basel III sermaye kurallarıyla, bankaların mali yapılarının güçlendirilmesi ve muhtemel yeni küresel krizlerin önlenmesi hedefleniyordu.

Yunanistan'daki pozisyonlarında dolayı büyük zarara uğrayan AB bankalarının Basel III'e geçiş için 110 milyar euro civarında ek sermayeye ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor. Ancak bu miktarın, Yunanistan'ın tahvil borçlarına getirilecek indirime bağlı olarak artabileceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!