AB Konferansı'na Türkiye yerine raporu gidiyor

Güncelleme Tarihi:

AB Konferansına Türkiye yerine raporu gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Türkiye Karma İstişare Komitesi, bugün başlayacak ve Türkiye'nin katılmayacağı Avrupa Konferansı'na Türkiye Rapor'u sunuyor. Komite'nin Türk kanadı üyelerinden Salim Uslu, Ahmet Ecmel Yorgancı ile AB kanadı üyelerinden Giacominia Cassina ve Robert Pelletier tarafından hazırlanan rapor, AB Bakanlar Konseyi ile AB Komisyonu ve diğer ilgili kurumlara iletildi. Raporda Türk-AB ilişkilerinde yaşanan bugünkü tıkanıklığın ortak insani ve sosyal işbirliği potansyelini de tahrip ettiği belirtilerek, ‘‘Lüxemburg Konseyi tutumunun Türkiye'nin Kopenhag kiriterlerine riayetine ilişkin güncelleştirilmiş bir inceleme gereklidir’’ uyarısı yapıldı.

AB Bakanlar Konseyi ve AB Komisyonu'ndan Türkiye'nin durumunu yeniden incelenmesi istenen, Konsey Eşbaşkanları Hüsamettin Kavi ve Roger Brıesch imzalarını taşıyan raporda şu önerilere yer verildi:

Avrupa Parlamentosu, Komisyon ve Konsey'in Türkiye ile ilgili yeni değerlendirmelerini destekleyerek, mali yardım üzerindeki blokajı kaldırmalı.

Türk hükümeti 12 Mart da gerçekleştirilecek Avrupa Konferansı'na katılmama kararını yeniden gözden geçirmeli.

Türk hükümeti ve Meclisi demokratikleşme sürecini kesintisiz olarak sürdürmeli. Güneydoğu Anadolu'da istikrar ve kalkınma için, Kıbrıs sorununun çözümü için özel gayret sarfetmeli.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!