Washington Mutual da gitti

Güncelleme Tarihi:

Washington Mutual da gitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2008 09:45

ABD hükümeti, ülkenin en büyük mevduat bankası Washington Mutual'a el koydu.

Haberin Devamı

Washington Mutual'ın varlıkları ise JPMorgan tarafından 1,9 milyar dolara satın alındı.

ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen “Federal Deposit Insurance Corp” Başkanı Sheila Bair, kurtarma operasyonunun banka hakkındaki spekülasyonlar ve müşterilerin sakinleşmesi için perşembe gece yapıldığını söyledi.

FDIC, müşterilerin bugün normal işlemlerini yapabileceğini ve bütün mevduat sahiplerinin tamamen koruma altında olduğunu açıkladı.

ABD hükümetinin bankaya el koymasının, alternatifler üzerinde çalışan banka yönetim kurulu için sürpriz olduğu da belirtildi.

Gece Washington Mutual'a el konulması, bankanın 119 yıllık bağımsızlık deneyimini sona erdirirken, bu el koyma ve satış işlemi Washington yönetiminin bankacılık endüstrisini tıkayan sorunlu tutsat (mortgage) kredilerini temizleme girişimlerindeki son tarihi adım olarak değerlendiriliyor. Washington Mutual, tutsat kredilerinden kaynaklanan zararlardan ve küresel finansal krizden en fazla etkilenen bankalardan biriydi.

Haberin Devamı

Düzenleyici kurumlara göre, Washington Mutual varlıkları 307 milyar dolar ve mevduatları 188 milyar dolardı. ABD'de daha önce en büyük bankacılık iflası Continental Illinois National Bank & Trust olmuştu. Banka 1984 yılında çöktüğünde 40 milyar dolar varlığa sahipti.

JP MORGAN İKİNCİ BÜYÜK OLDU

JPMorgan Chase, bu satın almanın ardından 23 eyalette 5 bin 410 şubeye sahip olacağını açıkladı.

JPMorgan Chase, böylece 2,04 trilyon dolar varlıkla Citigroup'un ardından ülkenin ikinci büyük bankası oldu.

Haziran ayı sonu itibarıyla New York merkezli JPMorgan Chase'in, 1,78 trilyon dolar varlığı, 722,9 milyar dolar mevduatı ve 3 bin 157 şubesi bulunuyordu.
Aynı dönemde 2 bin 239 şubesi bulunan Washington Mutual'ın, 43 bin 198 çalışanı vardı.

Bu el koyma ve satış işleminden sonra kaç kişinin işsiz kalacağı bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!