İstanbul'a dev eğlence merkezi

Güncelleme Tarihi:

İstanbula dev eğlence merkezi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 13:26

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Halkalı'da tema parkı yapımını öngördüğü araziyi, satışa çıkarıyor.

Haberin Devamı

TOKİ'den edinilen bilgiye göre, Halkalı Atakent'teki toplam 1 milyon 429 bin metre karelik arazi, 20 Ekim'de, saat 14.00'te, idare merkezinde yapılacak ihale ile “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulü” ile satılacak. Arazinin 1 milyon 241 bin metre karelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılacak.

Verilen bilgiye göre, arazinin doğa ve eğlence parkı alanı olarak ayrılan bölümü dışındaki alanlara, lüks konut ve iş merkezleri yapılacak. İhale yerli ve yabancı inşaat firmalarına, bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşları ile yapacakları ortak girişime açık olacak.

Ana teması “su parkı” olarak belirlenen doğa parkında, egzotik bir orman kurulması da planlanıyor.
Kurulacak doğa parkının, İstanbul'daki en büyük yeşil alanlardan biri olacağı vurgulanıyor.
TOKİ, ilk aşamada Ankara'da tema park yapımı için Ballıkuyumcu'daki 3,8 milyon metre karelik alanı satışa çıkarmış, ancak ihaleye firmalar ilgi göstermemişti.

TOKİ Başkanı Bayraktar, Ankara'daki tema park arazisine alıcı çıkmaması üzerine yaptığı açıklamada, “ABD'de yaptığı temaslarda, firmaların İstanbul Halkalı'da tema park yapımı işine büyük ilgi gösterdiğini, bu nedenle İstanbul'daki projeye öncelik verdiklerini” söylemişti.

Halkalı'daki arazinin çok kıymetli olduğunu, buradan TOKİ'nin para kazanacağını anlatan Bayraktar, “Ben aslında Ankara'ya öncelik veriyordum. Ama müşteriler İstanbul'daki projeye daha fazla ilgi gösterdi. Halkalı'da 25 bin konut yapıyorum, konutların iyi paraya satılması için değişik projeler uygulamam lazım. Orada büyük şehir belediyesi bir proje uygulayacaktı. Ancak arsayı almadan ihale edince mahkemelik oldu. Şimdi biz arsayı aldık, kendi tapulu malımız üzerinde, 1,5 milyon metre kare alanda büyük eğlence merkezi kuracağız” diye konuşmuştu.

TEMA PARKI OGG, ANKARA'DA TEMA PARK İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Ankara'da tema parkı kurmak için 3 yıldır çalışmaları sürdüren Tema Parkı Ortak Girişim Grubu, TOKİ'nin uyguladığı politika yüzünden, Ballıkuyumcu'daki arazinin satışına ilişkin ihaleye girmeyeceğini duyurmuştu.

OGG, TOKİ'yi “araziyi küçültmek, çevresinde tema parkının değerini düşürecek konut projeleri uygulamak, arazinin fiyatını gereksiz yükseltmekle” eleştirirken, yine Eskişehir yolu üzerinde yeni arazi arayışını sürdürüyor.
Arazi konusunda oldukça ilerleme kaydedildiği vurgulanıyor.
 

Haberin Devamı

TOKİ'NİN CEBİNDEN KURUŞ ÇIKMAYACAK

Haberin Devamı

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, “Halkalı doğa ve eğlence parkı kapsamında, toplamda 1,5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek, ama TOKİ'nin cebinden bir kuruş çıkmayacak” dedi.

Bayraktar,  Halkalı'da yapılacak doğa ve eğlence parkının, “Kültür Başkenti”ne yakışır bir yatırım olacağını ve İstanbul'un ağırlık merkezini değiştireceğini söyledi. Bayraktar, Halkalı'da, 20 Ekim'de satışa çıkarılan 1,4 milyon metre karelik arazinin 1,2 milyon metre karesi üzerinde, “tam bir masal dünyasını andıran eğlence ortamı” yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

Halkalı Uluslararası Eğlence ve Doğa Parkı hakkında bilgi veren Bayraktar, “2010'da Avrupa'nın kültür başkenti olacak İstanbul'a yakışan bir vizyon ile yatırıma imza atacaklarını” söyledi.

Haberin Devamı

Parkta, her türlü ayrıntının düşünüldüğünü vurgulayan Bayraktar, parkta yer alması öngörülen yapılar hakkında şu bilgiyi verdi:

“Çocuklar ve yetişkinler için 4 ayrı açık ve kapalı alan, su coasterı, 2 adet korku ve macera tüneli, 1 adet açık 1 adet kapalı arena (şov alanı), 1 adet Türk ve Osmanlı tarihi simülasyon merkezi, 1 adet sinema tüneli, çocuklara yönelik, geçmiş önemli buluşların ve günümüz teknolojisinin daha basit düzeyde anlatılması ve vizyonlarının gelişmesi hedefine uygun, eğlenceli deneyler yapabilecekleri ve buluş mantığını görebilecekleri 1 adet bilim evi, hız asansörü, dönel mancınık, cüceler ormanı, alanı gökyüzünden izlemek için uçan balonlar, ekspres tren, rafting, 4 boyutlu sinema, atlıkarınca, top havuzları, su oyunu havuzları, çarpışan oto, at yarışı eğlence bölgeleri yer alacak. Ayrıca ihaleyi kazanan firma, isterse şartnamede belirtilenlere uygun olarak 10 ayrı daha eğlence planlayabilir. Tek şartımız; tüm bu atraksiyonların yapıldığı yapıların estetik ve tema içerikli, lokal ve dünyadaki mimari unsurların ve eserlerin simile edilmiş bir sentezi olmasıdır.”

Haberin Devamı

BALİNA, FOK, YUNUS HAVUZLARI, DEV AKVARYUM KURULACAK

Bütün bunların dışında park alanında fast-foodlar, seçme dünya mutfaklarına ait restoranlar, cafeler, büfeler, dinlenme alanları, bebek bakım ve temizlik odaları, acil müdahale polikliniği, ambulans, itfaiye ve kurtarma ekip ekipmanları yer alacağını anlatan bayraktar, park alanının en az yüzde 25'inin sık ağaçlardan oluşan yeşil alan olarak düzenleneceğini, bu alanda çocukların yaklaşabilecekleri keçi, koyun, midilli, ceylan gibi hayvanlar bulunacağını bildirdi.

Park alanında, balina, yunus ve fok gösterilerine uygun ölçülerde planlanmış gösteri havuzu ile buna göre düzenlenmiş 500 kişilik tribünün yapılacağını kaydeden Bayraktar, ayrıca, içerisinde büyük boy balıkların görülebileceği, kapalı alan içerisinde bir cam tünelle 3 boyut dolaşıma imkan tanıyan dev bir akvaryum kurulacağı açıkladı.

Haberin Devamı

TOKİ Başkanı Bayraktar, “Kış sporları için kapalı bir alan içerisinde buz veya kayak pisti ile penguen ve kutup ayısı kutup hayvanlarının ziyaret edilebileceği bir alan oluşturulacak” dedi.

BİN YATAK KAPASİTELİ OTEL VE KONGRE MERKEZİ

Bunların dışında en az bin yatak kapasiteli bir otel, residence, alışveriş merkezi, fuar alanı, uluslararası kongre sarayı, dev ekranlar kültür merkezi, tiyatro ve teknokentin de bu proje kapsamında bulunduğunu anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

“TOKİ, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'a Türkiye;nin en kapsamlı kültür, eğlence ve doğa parkını kuruyor. Türkiye'de ilk olacak ve arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkacak proje kapsamında 300 bin metre kare yeşil alan düzenlemesi yapılacak ve proje, İstanbul'a, Türkiye;ye önemli bir vizyon kazandıracak. Eğlence parkında yeşil alanın dışında göletler, yaya ve bisiklet yolları, açık hava tiyatrosu, toplantı ve gösteri yerleri, seyir terasları, binicilik, okçuluk, atıcılık, futbol, basketbol, rafting, voleybol ve yüzme tesisleri, gençlik kampı, teknopark, uzay gözlem merkezi, rekreasyon tesisleri ve restoranlar yer alacak.”

Bayraktar, projeye göre park alanı olarak belirlenen bölgeye kesinlikle konut yapılamayacağını, tamamı 1 milyon 241 bin metre kare olan park alanında 124 bin metre karelik işletme yapılabileceğini vurguladı.

EMSAL DEĞERİ 1.25

Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, TOKİ tarafından 1.25 inşaat emsal değeriyle ihaleye çıkarılan Halkalı Toplu Konut işini alacak olan yatırımcılar tarafından yaptırılacak olan Halkalı Eğlence ve Doğa Parkı'nın işletmesi de ihaleyi kazanan firma tarafından yapılacak. Toplam 160 bin metre kare konut inşaat alanı bulunan bölgeye 91 bin metre karelik alanda ticari amaçlı yapılar, bürolar, iş hanları, gazino, lokanta, çarşı, mağazalar, bankalar, oteller, sinema, tiyatro gibi tesisler ve benzeri yapılar yapılabilecek.

Halkalı Atakent'teki toplam 1 milyon 429 bin metre karelik arazi, 20 Ekimde saat 14.00'te, idare merkezinde yapılacak ihale ile “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulü” ile satılacak. Arazinin 1 milyon 241 bin metre karelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılacak. İhale yerli ve yabancı inşaat firmalarına, bunların kendi aralarında ya da finans kuruluşları ile yapacakları ortak girişime açık olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!