Doları korumak için büyük hamle

Güncelleme Tarihi:

Doları korumak için büyük hamle
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 18, 2008 11:01

Piyasalardaki olağandışı duruma merkez bankaları el koydu. Bankalar piyasaya milyarlarca dolar verecek.

Haberin Devamı

Japonya Finans Bakanı müdahaleyi 'doların değerini korumak için bir hamle' olarak değerlendirdi.

Merkez Bankaları piyasalardaki dalgalanmaya karşı güç birliğine gitme kararı aldı. Buna göre Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD Merkez Bankası (FED), İngiltere Merkez Bankası (BOE), Japonya Merkez Bankası (BOJ), İsviçre Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası piyasadaki tansiyonu düşürmek için beraber çalışacak. Yapılan ortak açıklamada, "Bu adım, piyasalarda artan baskıyı kontrol etmek üzere atıldı" denildi. 

Japonya Finans Bakanı Bunmei Ibuku, merkez bankalarının kararını değerlendirirken, "Merkez bankaları doların uluslararası para birimi olarak değerini korumak için global bir hamle yaptı. Bu hamle ile kısa vadeli dolar talebini karşılamak amaçlanıyor." dedi.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano da merkez bankalarının hareketinin çok olumlu olduğunu belirtirken, "zamanında ve çok uygun" dedi.

Uzmanlar piyasadaki hareketi deÄŸerlendirdi

İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası ayrı ayrı  40 milyar dolara kadar repo ihalesi açacaklarını duyururken, BOJ, FED ile koordineli olarak piyasaya 60 milyar dolar verecek. FED ayrıca döviz takas anlaşmaları ile piyasada 180 milyar dolara kadar bir genişleme sağlayacak.

Rusya Merkez Bankası da repo ihalesi ile piyasaya 7.3 milyar dolar vereceğini açıklarken, Kanada Merkez Bankası ise 10 milyar dolara kadar para verecek.

Bir dev banka daha satıldı / Flaş

Ä°MKB 27 ayın dibine geriledi Â

ÖNLEMLER DOLARI YÜKSELTTİ

Merkez bankalarının açıkladığı önlem paketinin ardından dolar Japon Yeni ve euro karşısında değer kazandı. Dolar yen karşısında 104.46'dan 105.08'e, euro karşısında da 1.4368'den 1.4305'e tırmandı.

Gecelik dolar faizleri de bu fonlama haberleri ile birlikte yüzde 2'ye kadar geriledi. Faizler dün Avrupa'da yüzde 5'e kadar yükselmişti.

DOLAR İÇERİDE SAKİNLEŞTİ

İçeride ise dolar sabah bankalararası piyasada 1.30 sınırına kadar yükseldikten sonra gelen satışlarla gevşedi. Dolar öğle saatleri yaklaşırken düne göre yüzde 0.3 artışla 1.2840 YTL'den el değiştiriyor. Dolar son 4.5 ayın zirvesinde bulunuyor. 

PÄ°YASANIN GÃœVENE Ä°HTÄ°YACI VAR
 
Unicorn Capital Genel Müdür Yardımcısı Alim Telci, bütün merkez bankalarının ellerinden geleni yaptıklarını ama yaşananın bir likidite krizi değil güven krizi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Telci, " Ne yaparlarsa yapsınlar piyasanın düzelmesi zaman alacak. Şu an için doğru yaptıklarını söyleyebiliriz. Sistemik riski azaltıp para musluklarını açıyorlar. Bunun etkilerini bir miktar görebiliriz ama dediğim gibi bu bir güven krizi. Çok ciddi bir yukarı hareket beklenmemesi gerekir."

BUNUN ARKASI VAR GÄ°BÄ°...

Yapı Kredi Bankası Kıdemli Ekonomistlerinden Yelda Yücel, şu anda çok karışık bir dönemden geçildiğini söyledi. Yücel şöyle devam etti:

"Merkez bankalarının sıkışmış sisteme likidite pompalaması piyasaları biraz rahatlattı.  Bu noktadan sonra dünyadaki finansal sistemin bir tür yeni bir düzene doğru  gittiğini düşünüyorum. Ancak bu kontrollü bir şekilde mi, yoksa tam bir kaos  ortamında mı gidiyor? Ya bir zaman sonra FED'i ayakta alkışlayacağız, ya da o  dönemde FED'in bir politikası yokmuş diyeceğiz. Ama içindeyken bunu göremiyoruz.

Haberin Devamı

Son müdahale biraz rahatlama sağlayacaktır. Ama daha bunun arkası var  gibi... Bunun içinden çıkıldığını söyleyemeyiz. Daha bir çok finansal kuruluşun  zarar göreceği, bir çok şirketin zarar açıklayacağını ve bunun reel sektöre zarar  vereceğini göreceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!