ABD borsasında tarihi düÅŸüÅŸ

Güncelleme Tarihi:

ABD borsasında tarihi düşüş
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 06:56

Dünyanın en büyük ekonomisinin en büyük borsası tam anlamıyla çöktü. Lehman Brothers'ın iflası ile başlayan ve tüm mali sektörü etkisi altına alan süreç ABD borsalarını yıktı geçti.

Haberin Devamı

Dolar güne yükselişle başladı

 

Lehman'ı herkes terkediyor / Foto-Galeri...

 

Asya ve Latin Amerika borsaları tepetaklak  Â

 

Dünyanın en büyük şirketlerinin hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones endeksi dün tam yüzde 4.4 değer yitirirken, son 7 yılın en kötü gününü yaşadı. Dow Jones en son 11 Eylül'deki saldırıların ardından bu kadar çok değer yitirmişti.

 

Wall Street'de Standard & Poor's 500 yüzde 4.5, teknooji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq da yüzde 3.6 düştü.

 

Haberin Devamı

KARA PAZARTESÄ°

 

Pazar gecesi Lehman Brothers'ın iflasını ilan etmesi ve arkasından finans devi Merrill Lynch'in apar topar Bank of America'ya satılması ile gerginleşen piyasalar bir türlü sakinleşemiyor. Bir taraftan 'yeni kurban kim?' sorusunun yanıtını arayan yatırımcılar diğer yandan borsalarda ellerine ne geçerse satıyor.

 

Pazartesi gündüz Avrupa'yı yerden yere vuran satış dalgası ABD'yi de pas geçmedi. Finans devleri bir bir çökerken, yatırımcılar borsa tarihinin en karanlık günlerinden birine tanıklık etti.

 

BANKA HİSSELERİ ÇÖKTÜ

 

ABD'de yaşanan deprem en çok finans sektörünü vurdu. Hakkında batacak söylentileri ayyuka çıkan sigorta devi AIG hisseleri yüzde 58, iflas eden Lehman hisseleri yüzde 95, Wachovia Bank ve Washington Mutual hisseleri de sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 25 değer yitirdi.

 

Öte yandan Merrill Lynch'i alan Bank of America hisseleri yaşanan depremden büyük bir vurgun yedi ve yüzde 20 geriledi.

 

Haberin Devamı

DURUN, DAHA BÄ°TMEDÄ°!

 

ABD'de yaşanan bu çöküşe karşılık birçok analist halen fırtınanın geride kaldığını söyleyemiyor.

 

PNC Advisors yöneticisi Jim Dunigan, "Tarih kitaplarını bir tarafa fırlatın. Çünkü bu yaşananlar daha öncekilere hiç benzemiyor" derken, Jefferies & Co Başstratejisti Art Hogan da yaşananların sadece 1930'lardaki Büyük Bunalım veya 1800'lerin sonundaki demiryolu iflasları ile karşılaştırılabileceğini ileri sürdü. Hogan, "buradan çıkış için bir yol haritası yok" ifadesini kullandı.

Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!