Denizaltı ihalesini Almanlar kazandı

Güncelleme Tarihi:

Denizaltı ihalesini Almanlar kazandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 12:12

Türkiye'nin yeni tip denizaltılar almak üzere açtığı ihaleyi Alman firma kazandı. İhale bedeli 2.5 milyar euro olara açıklandı.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, havadan bağımsız denizaltı tedariğini öngören yeni tip denizaltılara ilişkin 3 firmadan alınan tekliflerin değerlendirmesi sonucunda, HDW ve Marine Force ortak girişimi ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alındığını bildirdi.

Gönül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından bir açıklama yaptı.

Bakan Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacına yönelik yürütülmekte olan ve havadan bağımsız denizaltı tedariğini öngören yeni tip denizaltı projesini görüştüğünü söyledi.

Ortak üretim modeli ile yurt içinde imal edilecek denizaltılara ilişkin olarak 3 firmadan alınan tekliflerin değerlendirme çalışmaları sonucunda Howaldswerke-Deutsche Werft GMBH ve Marine Force International LLP ortak girişimi ile sözleşme görüşmelerine başlanma kararının alındığını söyledi.

Haberin Devamı

Proje kapsamında denizaltıların Gölcük tersanesinde inşasına ilave olarak 20'ye yakın sistem, alt sistemin Savunma Sanayi tarafından imal edilerek deniz altılara entegre edileceğini kaydeden Gönül, toplamda proje bedelinin yüzde 80'inin Türkiye'de sanayi katılımı ve off-set olarak gerçekleştirilmesinin planlandığını da ifade etti.

Gönül, proje bedeline ilişkin bir soru üzerine, projenin 2,5 milyar euro yük getireceğini bildirdi.

DENİZDE KALMA SÜRESİ 50 GÜNÜ GEÇİYOR

Denizaltıların özellikleri konusunda bilgi veren Gönül, şöyle devam etti:

“Denizde kalma süresi 50 günü geçiyor ve mevcut denizaltılarımızın  denizaltında kalma süresini birkaç defa katlıyor. 18-20 bin kilometre  denizin altında seyir yapabilecek kabiliyete sahip. İlk teslim tarihi  2015 olacak. Bu ihale, her yıl diğerleri teslim edilmek üzere, 6  denizaltının ihalesidir. İlk defa bir deniz projesinde yüzde 80'lik  off-set alınmaktadır. Bu çok önemli bir rakamdır. Yüzde 80 off-set  alabilmemiz Türkiye'nin pazarlık gücünün ne kadar yükseldiğini ve Türk  savunma sanayiinin ne kadar ileri bir teknolojiye ulaştığını  gösteriyor.”

Haberin Devamı

Bir soru üzerine, denizaltının tipinin 214 olduğunu belirten Gönül, aynı  denizaltılara sahip Yunanistan'ın çeşitli mühendislik problemleri  yaşadığını, Türkiye'nin bununla ilgili bir teminat alıp almadığına  yönelik soru üzerine de “Bunların hepsi görüşüldü ve bir çözüme  ulaşıldı. Aslında bu firmanın tercihinde, bu gibi teknik problemlerin de  çözülmüş olmasının büyük katkısı oldu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!