Bir tekstil devi daha gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Bir tekstil devi daha gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2008 10:29

Tekstilde düşük döviz kuru ve yüksek girdi maliyetleri yüzünden tesisini yurtdışına taşıyan son isim, Bursalı Kervansaray Otelleri'nin sahibi Ertan Sayılgan oldu.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nin haberine göre, Bursa'daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde kumaş ve iplik üretimi yaptığı dört fabrikasını satışa çıkaran Sayılgan'ın, üretimine Özbekistan'da devam edeceği öğrenildi. Sayılgan'ın toplamda 150 bin metrekare civarında kapalı alana sahip fabrikalarını 78 milyon dolara satışa çıkardığı belirtiliyor. Akayteks ve S.İ.S. Sayılgan İplik ve Tekstil şirketleri bulunan Sayılgan'ın, dört tesisindeki bin 500 civarındaki işçiyi bu yıl kademe kademe işten çıkardığı kaydediliyor.
 
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, Bursa'da çok kişinin Sayılgan'ın durumunda olduğunu ancak moral bozukluğu yaşanmasın diye durumunu sakladığını söyledi. Sönmez, "Çok üzücü bir gelişme. Umarım ilgililerin dikkatini bir defa daha çekmek için önemli bir uyarı görevi görür. Türkiye'de yatırım ve üretim ikliminin iyiliştirilmesi gerektiği bu olayda kendini açık açık gösteriyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Özbekistan, dünyanın 5. büyük pamuk üreticisi olmasının yanında, işgücü ve üretim maliyetlerinin Türkiye'den daha düşük olması nedeniyle pek çok yerli tekstil üreticisinin son dönemdeki yeni üretim merkezi haline geldi. Aralarında Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Holding, Kaya Tekstil, Ultaş Tekstil'in de olduğu pek çok şirketin üretim tesisini taşıdığı Özbekistan, Rusya başta olmak üzere Kazakistan ve Türkmenistan gibi önemli ülkelere yakınlığı açısından da yeni ihracat pazarları avantajı sağlıyor.
 
Yatırım iklimi değiştirilmeli

Bursa'nın önde gelen tekstilcilerinden olan Sayılgan'ın, pamuk ipliği, boyahane ve dokuma tesisleri bulunuyordu. Tesislerini Bursalı yerel gazeteler aracılığı ile satışa çıkaran Sayılgan'ın, üretimine artık Özbekistan'da devam edeceği öğrenildi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, Sayılgan'ın taşınmasını, "Çok üzücü bir gelişme. Umarım ilgililerin dikkatini bir defa daha çekmek için önemli bir uyarı görevi görür. Türkiye'de yatırım ve üretim ikliminin iyileştirilmesi gerektiği bu olayda kendini açık açık gösteriyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sönmez, Bursa'da çok kişinin Sayılgan'ın durumunda olduğunu ancak moral bozukluğu yaşanmasın diye durumunu sakladığını söyledi. Sayılgan'ın bin 500 kişiye istihdam sağladığının da altını çizen Sönmez, "Hem Türkiye hem de sanayicilerin kendisi açısından üzücü. İşsizlik Türkiye'nin en önemli sorunu iken, bin 500 kişi bir anda işsizler ordusunun arasına katılıyor. Diğer yandan bir semtten diğerine taşınmak çok güçken, bir işadamı hiç bilmediği başka bir ülkeye bütün riskleri alıp sanayisini taşıyor. Eminim bunu hiçbir sanayici severek ve isteyerek yapmıyordur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!