IMF ile nihai karar Ağustos'tan sonra verilir

Güncelleme Tarihi:

IMF ile nihai karar Ağustostan sonra verilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2008 11:47

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonunun (IMF), Türkiye'nin program sonrası değerlendirme çalışmalarını tamamladığını bildirerek, “raporun muhtemelen ağustos ayında yayınlanmasını bekliyoruz” dedi.

Devlet Bakanı Şimşek, AA muhabirinin, ekonomideki son gelişmeler konusundaki sorularını yanıtladı.

IMF'nin değerlendirme çalışmalarını tamamladığını, ancak Fon'un kendi iç yapısı nedeniyle, belirli aşamalardan geçecek olan çalışmanın, muhtemelen ağustos ayında rapor olarak yayınlanacağını söyledi.

Fon ile ihtiyati stand-by seçeneğine ilişkin teknik çalışmalar yapıldığını vurgulayan, IMF ile görüşmelerin bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına ilişkin kararın henüz kesinlik kazanmadığını belirten Şimşek, “biz, iç ve dış gelişmelere bakarak, Türkiye'nin menfaati neyse ona göre IMF ile ilişkilerin türünü belirleyeceğiz, henüz nihai bir karar verilmemekle birlikte, ihtiyati stand-by seçeneğine ilişkin teknik çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Her halükarda IMF'nin, iç yapısı gereği yayınlayacağı raporun bekleneceğini vurgulayan Şimşek, IMF ile ilişkilerin yönü konusundaki nihai kararın ağustos ayından sonra verilebileceğini ifade etti.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Yeni Teşvik Sistemi konusundaki soruları da yanıtlayan Şimşek, yeni sistemin en geç ekim-kasım aylarında yasalaşmasının beklendiğini, yeni sistemde, bölgesel teşvik sistemi devam ederken, daha az gelişmiş ve yatırım imkanlarının cazip olmadığı yörelere kademeli teşvik sistemiyle teşvik sağlayacaklarını kaydetti.

Yeni teşvik sisteminde, sektörel bazda teşviklerin yer alacağını belirten Şimşek, yeni sistemde en önemli değişikliğin ise proje bazında teşvik sistemi olacağını söyledi.

Bakan Şimşek, proje bazındaki teşvik sisteminde, teknoloji ağırlık projelerle, katma değeri yüksek proje yatırımlarına çok önemli teşvikler sağlayacaklarını vurguladı.

Bu arada, Meclis tarafından Bakanlar Kuruluna verilecek bir yetkiyle, ekonomik durgunluktan olumsuz etkilenecek sektörlere destek verilebileceğini belirten Şimşek, özellikle zor durumdaki sektörlerin girdilerindeki aşırı fiyat hareketlerini önlemek ve istikrara kavuşturmak amacıyla destek sağlayabileceklerini, inşaat sektörü girdilerinin buna bir örnek olduğunu vurguladı.

ENFLASYON

Enflasyondaki yükselişin kısa vadede devam edeceğinin altını çizen Şimşek, ancak yükselişe neden olan maliyet faktörlerinin kalıcı olmaması nedeniyle, arz yönlü bu enflasyonun, parasal ve mali istikrarın da sürdürülmesiyle, orta vadede ciddi bir biçimde düşüşe geçeceğini vurguladı.

IMF, ORTA VADELİ PROGRAMA OLUMLU BAKIYOR

Bakan Şimşek, orta vadeli program (OVP) konusunda ise, OVP'nin, daha önce açıklanan orta vadeli mali çerçeveyle tutarlı ve oldukça gerçekçi bir ekonomik program olduğunu vurguladı.

OVP döneminde, yıllık ortalama yüzde 5,5 oranında ekonomik büyüme hedeflediklerini belirten Şimşek, yıllık ortalamada reel olarak özel tüketim harcamalarının yüzde 5,5, özel sabit sermaye yatırım harcamalarının yüzde 6,8, kamu tüketim harcamalarının yüzde 3,7 ve kamu sabit sermaye yatırım harcamalarının yüzde 2,4 oranında artmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Programda göre, enflasyon hedeflerinin (TÜFE yıllık artış hızı) 2009, 2010 ve 2011 yılları için sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6,5 ve yüzde 5,5 olarak, daha gerçekçi seviyelerde revize edildiğinin altını çizen Şimşek, OVP'nin en önemli kısmının, bütçe dengelerine ilişkin kısım olduğuna dikkat çekti.

Şimşek, OVP'nin içinde, GAP projesine yapılacak kaynak aktarımı, mahalli idarelere sağlanacak kaynak ile istihdam paketinin getirdiği yüklerin de detaylı bir şekilde öngörüldüğünü anlattı.

IMF'nin, OVP'ye olumlu baktığını vurgulayan Şimşek, OVP, öncesinde Orta Vadeli Mali Çerçeve hazırlanırken, IMF ile kapsamlı görüşmeler yapılarak bir fikir birliği sağlandığını, Orta Vadeli Mali Çerçeve ile OVP'nin tamamen birbiriyle tutarlı ve uyumlu programlar olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!