Interbank’ta ’cep to cep’ saptandı, TMSF Çukurova yönetimine girecek

Güncelleme Tarihi:

Interbank’ta ’cep to cep’ saptandı, TMSF Çukurova yönetimine girecek
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 10, 2008 00:00

TMSF, Çukurova Grubu’nun Interbank’ı Cavit Çağlar’a satışı sırasında açtığı krediyi "cep to cep" olarak niteledi.

TMSF BaÅŸkanı Ahmet Ertürk, Çukurova Grubu’ndan Interbank’tan doÄŸan 530 milyon doları tahsil etmek için her türlü adımı atacaklarını söyledi. TMSF’nin Çukurova Holding yönetimine temsilci ataması da gündeme geldi.  Â

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) BaÅŸkanı Ahmet Ertürk, CNN Türk’te dün sabah Enis BerberoÄŸlu ve Bilal Çetin’in sorularını yanıtlarken, Interbank’tan doÄŸan alacakların tahsili için Çukurova Grubu’na dönük her türlü adımı atacakları mesajını verdi. Ertürk, Mehmet Emin Karamehmet’in patronu olduÄŸu Çukurova Holding’in Interbank’ı Cavit ÇaÄŸlar’a satarken karşılıklı "pervasız" iÅŸler yaptıklarını söyledi. Ertürk, Interbank’ta da bir "back to back" olayının yaÅŸandığını ifade ederken, Enis BerberoÄŸlu’nun, "Buna ’cep to cep’ denebilir mi" sorusunu, "Aynen öyle" diye yanıtladı. Çukurova’nın Interbank’tan doÄŸan 530 milyon dolarlık borcunu ödememesi halinde TMSF’nin holding yönetimine temsilci atamasının gündeme gelebileceÄŸi belirtildi.        Â

En pervasız satış       Â
    Â
Ahmet Ertürk, TMSF yönetimi olarak bugünlerde en çok Interbank olayı üzerinde durduklarını ifade ederek, şöyle konuÅŸtu: "Çukurova Grubu, Interbank’ın Cavit ÇaÄŸlar’a satışıyla ilgili ortaya çıkan yükümlülüklerini en kısa zamanda yerine getirmezse, hukuki olarak gereken yapılacak. Interbank satışı sadece TMSF BaÅŸkanı olarak deÄŸil bir bankacı sıfatıyla da baktığımızda da Türkiye’deki bu batık banka portföyü içinde hem pervasızlığı, hem de teknik icrası itibariyle rahatsızlık verici satışlardan biridir."  Â

Çukurova Grubu’na o dönemki otoritenin "Interbank’ı satmak zorundasın" dediğini hatırlatan Ahmet Ertürk, şunları dile getirdi: "Çünkü, otorite o dönemdeki finansal güçle, finansal yapıyla bankanın yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını görmüş. Aksi takdirde otorite başka bir tedbir alacak. Henüz BDDK’nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) kurulmadığı Hazine dönemi bu. Siz bankayı hiçbir finansal gücü olmayan, hiçbir finansal katkı yapamayacak birine (Cavit Çağlar) satıyorsunuz ve bunu yaparken de diyorsunuz ki ben banka hisselerinin bedelini ödemek için sana ayrıca kredi vereceğim. Bankayı alan kişi cebinden bir kuruş para çıkmadan bankanın sahibi oluyor. Aslında el değiştiren bankaların hepsinde bu bir kuruş para çıkmadan banka sahibi olma gerçeği var. Artı banka sahibi olduktan sonra banka kaynağını muhtelif kredi mekanizmalarıyla boşaltıyorsunuz. Burada da aynı şey cereyan etmiş durumda."

Protokole almıştık

Cavit Çağlar’la 2004 yılında masaya oturup, 2 milyar dolara yakın borçları konusunda protokol yaptıklarını kaydeden Ertürk, şunları söyledi: "Ancak, Cavit Çağlar, o protokol hükümlerini yerine getirmedi. Biz de bunun üzerine, Interbank’ın satış günlerine dönüp araştırdık. Oradan bulduğumuz verilerle Çukurova Grubu’nun sorumluluğunu ortaya koyduk. Bu yüzden şimdi Çukurova Grubu’ndan Interbank’ı satarken Cavit Çağlar’a açtığı krediyi geri ödemesini istiyoruz."

TMSF, Çukurova Holding’e dönük neler yapabilir

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) karar verici organı Fon Kurulu, geçtiğimiz günlerde Çukurova Grubu’ndan Interbank alacağını yeniden görüştü. Fon Kurulu, Çukurova Grubu’ndan gereken tahsilatı yapamaması halinde, öncelikle Holding yönetimine bir temsilci atamayı kararlaştırdı. TMSF ayrıca, Çukurova Grubu’nun "sorunlu şirketleri"nin yönetimine el koymayı bile gündemine alabileceği üzerinde durdu. TMSF, Çukurova Holding’e gönderdiği tebligatta, Interbank’tan doğan borcun ödenmesi veya buna dönük adımların atılması için 60 günlük süre vermişti.

Pamukbank tahsilatı yaptık diye duygusal olamayız

ÇUKUROVA Grubu’ndan, 2005-2006 döneminde 2 milyar dolardan fazla tahsilat yaptıklarını ancak bunun Pamukbank’la ilgili olduğunu vurgulayan Ahmet Ertürk, "Şu an üzerinde çalıştığımız olay ise Interbank. 2004’te Interbank’ı satın alan Çağlar Grubu ile masaya oturduğumuzda, bu satıştan gelen ödenmeyen kredi borçlarını protokolün içine aldık. 2 milyar dolarlık tahsilat başka bir bankaydı, bu başka bir banka. Bu konuda duygusal davranmamızın gereği yok" diye konuştu.

Kasap Sokak’tan çıkan 530 milyon dolarlık fatura

TMSF’nin belirlemelerine göre, Interbank, Çukurova Holding’ten Cavit Çağlar’a geçmeden önce bir dizi kredi kararı verdi. Buna göre Interbank, Cavit Çağlar’ın kurdurduğu şirketlere 250 milyon dolar kredi verdi. Çağlar’ın çaycı, odacı, şoför gibi mal varlığı bulunmayan kişilere kurdurduğu bu şirketler Interbank Genel Müdürlüğü’nün Zincirlikuyu Büyükdere Caddesi üzerindeki Genel Müdürlük binasının hemen arkasındaki Kasap Sokak’ta bulunuyordu. Bu, Interbank’tan Çağlar’ın paravan şirketlerine açılan kredi operasyonun ilk ayağıydı. İkinci ayakta, 250 milyon dolarlık kredinin tamamı el altından Çukurova Grubu’na aktarıldı. Hemen ardından da Karamehmet, Interbank’ı Çağlar’a sattı. Böylece, para Karamehmet’e giderken 250 milyon dolarlık borç resmen Cavit Çağlar’da kaldı. TMSF, sözkonusu paranın usulsüz yöntemlerle Çukurova’ya aktarıldığını iddia edip, bu parayı 12 yıllık yasal faiziyle birlikte 530 milyon dolar olarak Karamehmet’ten istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!