Türk erkeklerin Nataşa faturası 600 milyon doları buluyormuş

Güncelleme Tarihi:

Türk erkeklerin Nataşa faturası 600 milyon doları buluyormuş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 00:00

Prof. Hurşit Güneş, Türk erkeklerinin fuhuş yapan Rus kadınlar aracılığıyla Rusya’ya büyük bir miktarda döviz kazandırdıklarını öne sürdü.

Bunu ayda 50 milyon dolar olarak hesaplayan Güneş, "Almanya’dan 1.5 milyar dolar işçi dövizi geliyor, bunun yarısını dışarı yolluyoruz. Yani yılda 600 milyon dolar o... parası yolluyoruz dışarıya" dedi.

MARMARA Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş, Türk erkeklerin fuhuş yapan kadınlar aracılığıyla Rusya’ya yılda 600 milyon dolar yolladıklarını öne sürdü.

İşçi dövizlerinin yarısı

Erzurum’da yapılan "Küresel dalgalanmalar gölgesinde ekonomik beklentiler’ panelinde konuştu. Konuşmasında fuhuş sektöründe dönen paralara dikkat çeken Güneş, Türkiye’nin, Almanya’daki işçilerin gönderdiği dövizin neredeyse yarısı kadar parayı fuhuş yapan kadınlar aracılığıyla Rusya’ya gönderdiğini belirtti.

50 bin hayat kadını

Güneş, Rusya’da 500 bin hayat kadını olduğunu, bunların yüzde 10’unun Türkiye’de bulunduğunu ileri sürdü. Fuhuş yapan her kadının, Rusya’ya ayda 1000 dolar gönderdiğini dikkate alan Güneş, şu hesabı yaptı: "Ayda 50 milyon dolar, yılda 600 milyon dolar yapıyor. 600 milyon dolar ne parası ödüyoruz dışarıya? O... parası yolluyoruz."

Hesaptan düşmek lazım

Bu kalemin hesaplarda dikkati alınması gerektiğini savunan Güneş, şöyle konuştu: "Nasıl Almanya’dan işçi dövizlerimiz geliyor 1.5 milyar dolar. Geliyor ama onun yarısı kadar parayı da Nataşalara ödüyoruz. Bizim ekonomistler konuşuyor, ’Efendim, işçi dövizlerimizi yazdık, açık şu kadar oldu.’ İşçi dövizlerini yazıyorsun ama Nataşanın parasını yazmıyorsun. Onu da düş içinden bakayım. O zaman denge değişiyor tabi. Ama bunu konuşmuyoruz, konuşmamız lazım."

Herkesin enflasyonu farklı

Bu arada Türkiye’de enflasyonun herkes için eşit olmadığını anlatan Güneş, şunları söyledi: "Mesela gübrenin fiyatı yüzde 100’ün üzerinde arttı. Mazot derseniz o da arttı. Demek ki, çiftçinin enflasyonu daha yüksek. Gelelim bir asgari ücretlinin veya düşük gelirlinin enflasyonuna. Onlarınki de çok yüksek. Enflasyon yüzde 10 arttı ama gıda fiyatları yüzde 20’ye yakın arttı. Yoksul insanlar paralarıyla ancak karınlarını doyurabiliyorlar. Demek ki onların enflasyonu daha yüksek."

Uyuşturucu yüzünden piyasaya dolar hakim

PROFESÖR Hurşit Güneş’in bir ilginç tezi de, Türkiye’de dolar kullanımının yaygınlığına ilişkin oldu. Bu durum ile uyuşturucu trafiğini ilişkilendiren Güneş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye’de dolardan çok Euro işlem görüyor. İhracatın yüzde 60’ı Euro ile yapılıyor. İşçi dövizleri Euro olarak geliyor. Avrupalı turistler Türkiye’de Euro harcıyor. Türkiye’ye Euro geliyor ama ithalat ödemelerimiz ise dolarla yapılıyor. Petrole, altına, demire dolar ödüyoruz. Yani Türkiye’ye Euro geliyor, dolar çıkıyor. Niye Türkiye’de herkesin cebinde dolar var da Euro yok? Nerede bu Euro’lar? Niye Türkiye’de bu kadar çok dolar var ama Euro yok? 75 milyar dolarlık uyuşturucu Türkiye’den geçer. Uyuşturucu da Euro ile değil dolarla alınıp satılır. Onun için Türkiye’de ibadullah dolar vardır, Euro yoktur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!