Barack Obama harcadığının tam 347 katını bağış olarak topladı

Güncelleme Tarihi:

Barack Obama harcadığının tam 347 katını bağış olarak topladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 00:00

Amerikan tarihinde görülmemiş bir rekabetin yaşandığı başkanlık seçimlerinde, Demokrat aday Barac Obama fon toplamada Cumhuriyetçi aday John McCain’i ciddi anlamda geride bıraktı.

Obama, McCain’in 3 katı fon toplarken, fonların harcanmasında ise neredeyse 5 kat daha az harcıyor. Wall Street Journal Gazetesi’nde geçen hafta yer alan bir habere göre şubat-mayıs ayları arasındaki üç aylık dönemde McCain, 44.2 milyon dolarlık fon toplarken 1.5 milyon dolar harcadı. Obama ise 127.2 milyon dolar fon toplayıp 366 bin dolar harcadı. Diğer bir değiş ile Obama, harcadığının 347 katını bağış olarak topladı.

Obama yatırımı

ABD’de Barack Obama ve John McCain arasındaki yarışta ulusal seçim kampanyasının temelini hazırlamada Demokratlar’ın çok daha ileri bir konumda olduğu bildiriliyor. Demokratlar reklamlardan saha çalışmalarına kadar çok daha etkili ve kapsamlı çalışmalar yaptı. Gönüllüleri toplamak için saha direktörlerinin çalışması, yerel ofis zincirlerinin stratejileri belirlemesi, halka ulaştırılacak el ilanları ile reklamlar ve evlere gönderilecek mektuplar konusunda Obama, Cumhuriyetçi aday McCain’i epey geride bıraktı. McCain, Obama’ya kıyasla çok az reklam yaptı ve orduya dayandığı söylenen aday, genel seçimlere doğru gidilirken sadece bir kaç kampanya yetkilisi ile çalışıyor. Obama’nın 19 eyalette maaşla çalışan 700 elamanı bulunuyor. McCain’in kadrosu ise sadece 100’den oluşuyor.

Tüm süreç dikkate alındığında Obama ile McCain’in seçimlere bu kadar farklı harcamalar yapmasının en önemli nedenlerinden biri McCain’in uzun bir süre önce Cumhuriyetçilerin tek adayı haline gelmesi.

Clinton etkiledi

Demokrat aday Obama ise Hillary Clinton ile uzun soluklu bir mücadelenin ardından partisinin tek adayı oldu. Clinton ile Obama arasındaki rekabet Demokratların etkili tanıtım kampanyaları yapmalarında da neden oldu. Hatta ikilinin rekabeti nedeniyle Obama isminin, McCain’e göre bilinirliğinin daha yüksek olduğunu ortaya koyan araştırmalar yayımlandı. Obama’nın sözcüsü Bill Burton iki Demokrat aday arasındaki yarışın uzun sürmesinin bütün ülkede çalışacak gönüllü ve elaman ağı kurmaları için bir fırsata dönüştüğünü anlatıyor. Obama ve McCain arasındaki eşitsizliğin giderek açılması bekleniyor.

Obama’nın 700, McCain’in ise 100 çalışanı bulunuyor

Obama’nın 19 eyalette maaşla çalışan 700 elemanı bulunuyor.

McCain’in kadrosu ise sadece 100’den oluşuyor.

Şubat-Mayıs arasındaki üç aylık dönemde McCain, 44.2 milyon dolarlık fon toplarken 1.5 milyon dolar harcadı.

Obama ise aynı dönemde 127.2 milyon dolar fon toplayıp 366 bin dolar harcadı.

McCain, Obama’ya kıyasla çok az reklam yaptı, daha az el ilanı bastırdı.

Ön seçimde Clinton 212 milyon dolar harcadı

DEMOKRATLARIN
başkan adaylığı için Barack Obama’ya karşı yarışan Hillary Clinton, ön seçim kampanyasında topladığı paraların 212 milyon dolarını harcadı. Ön seçimlerin Hillary Clinton’a çok pahalıya patladığı söyleniyor. Hillary Clinton, Demokratların tarihinde önseçimlerde en fazla para harcayıp, kaybeden aday olarak da tarihe geçti. Demokrat delegelerden 18 milyonunun verdiği oylarla toplam 1926 delege çıkartan Clinton, rakibi Obama’nın gerisinde kalarak, Amerikan basınında ödediği yüklü fatura nedeniyle alay konusu olmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!