Özince: Düşük faizli kart isteyen Ziraat’e gitsin

Güncelleme Tarihi:

Özince: Düşük faizli kart isteyen Ziraat’e gitsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2008 00:00

Kredi kartı faizlerine sınır getirme hazırlığını, "Serbest piyasada sınır olmaz" diye değerlendiren Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, "Düşük faizli kredi kartı veren bankalar var. Ziraat Bankası bunların başında geliyor. Faize sınır koymak yerine tüketici bunlara yönelsin" dedi.

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın GAP Eylem Planını açıklaması nedeniyle gittiği Diyarbakır’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Serbest piyasada sınır mınır olmaz. Türkiye Bankalar Birliği üyeleri arasında düşük faizli kredi kartı veren çok sayıda banka mevcut. Ziraat Bankası bunların başında geliyor. Faize sınır koymak yerine tüketicilerin buralara yönelmesi, serbest piyasa rekabeti açısında en uygun çözümdür" dedi.

Yasa çıkarsa uyarız

Özince, aşırı faize de karşı olduğunun altını çizerken, kart faizlerine sınır konusundaki bir yasal düzenlemenin TBMM’den geçmesi halinde de buna uyacaklarını söyledi. "Bana Türkiye’nin öncelikli 5 sektörünü say deseniz tarımı başa koyarım" diyen Özince, "Ömrümüz GAP projesi bitsin diye geçti ama artık umutluyum" dedi. Özince, "bu kez neden umutlu olduğu" yönündeki soruya, "Kaynak var toprak var yönlendirmeye ihtiyaç vardı. Şimdi de görüyoruz" yanıtı verdi.

Az etkileniriz

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, banka olarak kredi kartı pazarındaki paylarının sınırlı olduğunu belirterek, "Biz mevcut düzenlemeden en az etkilenecek banka olacağız, ama bunun çok zorunlu bir düzenleme olduğu kanısında değilim" dedi. Mevcut durumda Merkez Bankası’nın zaten kredi kartı faizlerinde üst sınırı belirlediğini hatırlatan Aydın, "Banka müşterilerinin bunun altında kalan uygun faizdeki kartları rahatlıkla tercih edebileceğini" söyledi.

Alışverişi daraltır

Kredi kartlarının ekonomik yapıyı geliştiren bir nitelik üstlendiğine değinen Aydın, faizlere sınırlama getirilmesi halinde bunun alışverişler açısından daralmaya yol açabileceğine dikkat çekti. Genel Müdür Aydın, tıpkı Özince gibi faizde sınırın bir yasaya dönüşmesi halinde de buna uymak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
BDDK da kart faizi düzenlemesine karşı çıkıyor

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı faiz oranlarının yeniden belirlenmesini öngören yasa teklifine karşı çıktığı belirtildi. Kurum yetkilileri, konunun serbest piyasa koşullarında rekabetle çözüleceği görüşünü savundu. AKP’li Ahmet İyimaya’nın hazırladığı teklife göre, kredi kartının dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılmış olması halinde kalan hesap bakiyesine akdi faiz uygulanacak. Asgari tutar altında ödenmesi halinde, eksik ödenen kısma gecikme faizi, kalan hesap bakiyesine ise akdi faiz uygulanacak. BDDK yetkilileri rekabet ortamı sağlandığında zaten tüketicilere en uygun faizin uygulanacağına dikkat çekerek, yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığınu savunuyor. BDDK’dan görüş almadığını belirten İyimaya ise, düzenlemenin bankacılıkta rekabet koşulları oluşmadığı için gündeme getirildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!