9 günlük bayram tatili bizim için avantaj oldu

Güncelleme Tarihi:

9 günlük bayram tatili bizim için avantaj oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2008 00:00

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 9 günlük bayram tatilinin, dünya borsalarındaki çalkantıların daha soğukkanlı takip edilmesi için Türkiye’ye ideal bir süre verdiğini, avantaj sağladığını söyledi. Tüzmen, "Dünya ekonomisinde taşlar yeniden yerinden oynadı. Bütün alanlar küresel boyutta etkileniyor" dedi.

ABD’nin yıllık 14 trilyon dolarlık milli gelire sahip olduğunu belirten Tüzmen, finansal krizin maliyetinin de 1 trilyon doları aştığını hatırlatarak, şunları söyledi: "ABD ciddi tasarruf açığı veriyor. Bu fonları içeri satamayınca ne yapacak? Dışarıya satacak. Bunu yaparken satışı cazip hale getirmesi lazım. Faiz oranını yükseltmesi gerekiyor. O zaman ne olur? Kamu açıkları büyür. ABD’nin para basması gerekir. Biraz daha enflasyonist baskı artar."

Piyasanın güveni sarsıldı

Batan bankaların da, kurtarılanların da piyasanın güvenini sarstığını söyleyen Tüzmen, ABD hükümetinin, sistemi şüpheli alacaklardan kolay kolay kurtaramayacağını ifade etti. Tüzmen, bu riskin piyasalarda toksin etkisi yarattığını, artık bankaların ve şirketlerin kolay kolay borç veremeyeceğini, şirket konsolidasyonlarının artarak devam edeceğine dikkat çekti.

Fon sahiplerinin bankacılık sistemine fon enjekte etmekte zorlanacaklarına dikkati çeken Tüzmen, sistem fonlanmadığı zaman finans sisteminin fon akış kanallarında sorun yaşanacağını söyledi. Tüzmen, şunları söyledi: "Dünya finans piyasaları ve bize olan yansımalarda buraya dikkat etmek gerekiyor. Ciddi nakit sorunları gündeme gelecek. Araç, konut ve tüketici kredilerinin maliyetleri ciddi şekilde artacak. ABD’yi zor günler bekliyor. Dünya ve Türkiye de bundan doğrudan etkilenecek. Bu dönemde karşı karşıya kaldığımız şok kısa dönemli bir şok değil. Küresel daralmayla hepimiz karşılaşacağız."

Krizlerden ders çıkardık

Türkiye’de ekonomik dengelerin yerli yerine oturduğunu, güçlü bir reel sektör olduğunu anlatan Tüzmen, şöyle konuştu: "Geçmiş krizlerden iyi ders çıkarmış bir finans sektörümüz var. Türkiye’deki finans sektörü geçmişte biraz hormonlu büyüdü. Banka sayıları olağanüstü arttı. Sonra ne oldu? Olma yerine pişme oldu. Bazı yerleri yanık oldu finans sektörünün. Bu sıkıntıları yaşadıktan sonra bu döneme daha iyi bakıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!