Yeni faiz artırımları yolda

Güncelleme Tarihi:

Yeni faiz artırımları yolda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 08:12

Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından uzmanlar önümüzdeki aylarda da yeni faiz artırımları geleceğini düşünüyor

Haberin Devamı

Merkez Bankası 11 ay sonra faiz artırdı

Faiz artırımı doları düşürdü

JP Morgan analisti Yarkın Cebeci, Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerine uygun hareket ederek faizleri yarım puan yükseltiğini söyleei. Cebeci, Merkez Bankası'nın faiz açıklamasının da beklentiler paralelinde olduğunu belirtti. Cebeci, yayınladığı raporda şu ifadeleri kullandı:

"Aslında kreibilitesini yeniden inşa etmeye çalışan Merkez Bankası için sürpriz bir hareket riskli olabilirdi. Biz MB'nin önümüzdeki toplantılarda da piyasayı şaşırtan kararlar almasını beklemiyoruz.

Diğer faiz artışının zamanlaması ve miktarı global gelişmelere, dış talebe ve mali politikalara bağlı olacak. Biz, kurum olarak Merkez Bankası'nın Haziran ve Temmuz toplantılarında da 50'şer baz puanlık iki artış bekliyoruz. Böylece temmuz sonunda açıklanacak olan enflasyon raporuna kadar faizler yüzde 16.75'e çıkmış olacak."

Haberin Devamı

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay ise şu ifadeleri kullandı:

 "TCMB dünkü faiz artırımına 'ölçülü' dedi. Yani 50 baz puanlık artırım, ölçülü faiz artırımı demek olacak. Bundan sonra TCMB faiz artırımlarında marj olarak 50 bazı kullanacak. Açıklamalar, önümüzdeki ayda 50 bazlık ölçülü bir faiz artırımı daha geleceğini gösteriyor.

TCMB’nin esas amacı döviz üzerinde baskı yaratarak, dolar=enflasyon denkleminden yeniden faydalanmak istemesi. Örnek vermek gerekirse; YTL %3 değerlenir buna karşın benzin %2 artarsa bile enflasyon düşmüş olacak. Tahvilden çıkan ve TCMB’yi faiz artırım yönünde baskı yapan para yurtdışına çıkmayacak ve içeride kalacak. Türkiye’yi merakla beklediği sorunun cevabı ise; Dolar artmayacak. Çünkü yurtdışına çıkmak üzere bekleyen para istediği faizi aldı ve önümüzdeki ayda faiz gelirini artırarak almaya devam edecek. Böylelikle hem kur hem faiz geliri elde edecek. Reel sektör ise maliyet artışlarını yansıtamayacak. Tüketici ise artan finansman maliyetleri nedeniyle tüketimini askıya alacak. Böylelikle enflasyon düşecek...

FAÄ°ZLER 1.5 PUAN ARTAR

Danske Bank'ın raporunda ise şu noktalara dikkat çekildi:

Haberin Devamı

"Bizim beklentimiz 100 baz puan olmasına karşın Merkez Bankası genel piyasa beklentilerine uyarak faizleri 50 baz puan artırdı. Merkez Bankası'nın iki yıl aradan sonra yaptığı faiz artırımı, Türkiye'de sıkı para politikasının  baÅŸladığına yönelik bir iÅŸaret olarak algılanabilir. Zaten Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar da faizlerin önümüzdeki dönemde artırılmaya devam edebileceÄŸini gösteriyor.Â

Biz Merkez Bankası'nın, yavaÅŸlayan ekonomiye raÄŸmen önümüzdeki 1 yıl içerisinde toplam 1.50 puanlık bir artış yapmasını bekliyoruz." Â

HAZÄ°RAN'DA 0.5 PUAN YÃœKSELÄ°R

Dünyanın en büyük finans kurumlarından olan Goldman Sachs da Merkez Bankası'nın faizleri yarım puan artırdığını ve önümüzdeki döneme yönelik olarak yeni bir artışın sinyalini verdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Raporda, "Biz Merkez Bankası'nın haziran ayındaki toplantısında yine yarım puanlık bir artış yapacağını, ancak sonrasında artırımlara en azından 2008 sonuna kadar ara vereceğini düşünüyoruz." ifadesi kullanıldı.

TOPLAMDA 1 PUANI GEÇMEZ

Unicorn Capital Ekonomisti Özlem Bayraktar Korcan da Merkez Bankası'nın haziran ayında yarım puan artış yapmasını beklediğini, ancak sonrasında faiz artırımı olmayacağını belirtti. Korcan, "2008 boyunca 1 puanlık bir artış yapılmış olacak" ifadesini kullandı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!