Üç yere dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Üç yere dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 11:48

Hürriyet yazarı Prof. Şükrü Kızılot, bugün komisyonda görüşülmeye başlanacak olan 'Deli Dumrul' yasaları ile ilgili olarak üç noktaya dikkat çekti.

Haberin Devamı

Deli Dumrul  vergileri geliyor        Â

Özellikle emlak vergilerinin toplumun önemli bir kısmını ilgilendirdiğini söyleyen Kızılot, şöyle konuştu:

"Şimdiki sistemde emeklilerin ve özürlülerin başlarını sokacak bir evi varsa vergi yoktu. Ama yeni tasarıda bu imkan kaldırılıyor. Artık emekli ve özürlülerden de vergi alınacak, üstüne bir de yüzde 50 zam yapılıyor. Bu oran çok yüksek ve vergi ödeyenler için ciddi bir sorun yaratacak bir sorun.

İkincisi otopark vergisi. Normalde binalar yapılırken otopark yapmaları da isteniyor. Otopark yapamayanlar ise belediyeye otopark harcı ödüyor. Bunun da anlamı şu: Belediye o para ile çeşitli yerlere otopark yapacak, araçlar da oraya parkedilecek. Ama belediyeler topladıkları bu harcı maalesef harcadılar, başka şeylere kullandılar. Şimdi dönüp aynı kişilerden evinin önüne, caddeye, sokağa parkedilen araç için günde 7 YTL otopark parası isteniyor. Oysa belediyeler bu harcı almak yerine topladığı paralarla niçin otopark yapmadığının hesabını vermeli...

Haberin Devamı

Üçüncüsü ise turizmi yakından ilgilendiren ve büyük tepki çeken konaklama vergisi. Tasarı ile turizm işletmelerinin brüt gelirlerinden yüzde 3 konaklama vergisi amaçlanıyor. zarar eden dahi bunu verecek. Oysa verginin net kazanç üzerinden alınması esastır. Brüt gelirden alınması kayıtdışılığı da teşvik edecek, gelirini gizleyen daha az vergi ödeyeceği için kayıtdışı işletmeler artacak. Bu durumda kayıtlı çalışanlar da cezalandırılacak."

TASARIDA BAZI NOKTALAR DEĞİŞİR

Kızılot, 'bu tasarının geçeceğine inanıyor musunuz?' sorıusuna da şu yanıtı verdi:

"Turizmde konaklama vergisi ile ilgili bölümün geçeceğine inanmıyorum. Zaten Maliye Bakanı da bu uygulama için 'yanlıştır' dedi. Ama bu tasarının geçmesi olası. Çünkü belediyelere ek kaynak yaratılmak isteniyor, bu para belediyelere aktarılacak.

Tasarı çıkar ama mevcut ÅŸekliyle çıkmaz. Emeklilerin emlak vergisi ile ilgili bölümün çıkıp çıkmayacağı emeklilerin göstereceÄŸi tepkiye baÄŸlı. Bir de tasarıda bilhassa özürlülerle ilgili kısmı anlamak imkansız. Ãœlkede milyar dolar kazananlar vergi dışı bırakılırken özürlü ve emeklilerden yeni vergi almak anlamlı deÄŸil. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!