TSE: Belgeyi iptal ettik, M16 gibi av tüfeğini artık satmayın

Güncelleme Tarihi:

TSE: Belgeyi iptal ettik, M16 gibi av tüfeğini artık satmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2008 00:00

Safir Silah Sanayi adlı firmanın TSE Gebze Müdürlüğü’nden ’Av tüfeği standartlarına uygunluk’ belgesi alarak üretimini yaptığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de satışına müsaade ettiği tüfeklerin görüntüsü bile korkunç. Firma yetkilileri her şeyin yasal olduğunu söylüyor, TSE Başkanı Kenan Malatyalı ise "O tüfeğin uygunluk belgesi ekim 2007’de iptal edildi. Verenler hakkında da soruşturma açıldı" diyor.

TÜRKİYE’de binlerce kişinin ’av tüfeği satın alma belgesiyle’ ABD ordusunun efsane tüfeği M16’ya çok benzeyen tüfeklerden satın aldığı ancak TSE’nin bu tüfeğin av tüfeği standartına uygunluk belgesini iptal ettiği ortaya çıktı. Safir Silah Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin (safir Silah Sanayi) tüfekleri, TSE Gebze Müdürlüğü’nden alınan ’Av tüfeği standart uygunluk belgesi’ ile üretmeye başladığı ayda 1000 adet üretim kapasitesiyle binlerce tüfek ürettiği ve sattığı bildiriliyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Başkanı Kenan Malatyalı, "TSE’nin av tüfeği standartı belli. Bu silaha izin verirken, namlu ve dipçik kısmıyla ilgili muğlak ifadeler olduğu halde ihtisas kurulundan görüş almamışlar. Gebze’deki arkadaşlar kendi inisiyatiflerini kullanarak uygunluk belgesi vermişler. Bir şikayet üzerine yeniden incelemeye aldık ve geçen yılın sonuna doğru (Ekim ayı) belgesini iptal ettik. Gebze’de belgeyi veren komisyon üyeleri hakkında da soruşturma açtık" dedi.

Antalya’da da sergilendi

M16 gibi av tüfeğinin tüm modelleri, 17-20 Nisan tarihleri arasında Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu’nun liderliğinde Antalya Suena Otel’de düzenlenen Av ve Yaban Hayatı Sempozyumu sırasında da sergilendi. Tüfekleri görenlerin ’bu tüfekle ava gidilir mi’ ya da ’Jandarma bu tüfekle avlananları görse terörist diye ateş açar’ gibi espriler yapdığı ortamda, Federasyon yetkililerinin hiçbir yorum yapmaması da dikkat çekti.

Rakibimiz şikayet etmiş

Safir Silah Sanayi Genel Müdürü Ayhan Yalçın, "TSE’nin iki yıl önce onayladığı, altı ay, bir sene sonra tekrar ikinci komisyonla onayladığı belge konusunda, yabancı bir markanın temsilcisi olan bir rakibimizin şikayeti üzerine böyle bir harekette bulundu. Biz de bu konuyu yargıya intikal ettirdik. Bizim üretim ve satışımız normal olarak devam ediyor" dedi.

Bu tüfeği dönüştüremezler

Safir Silah Sanayi Genel Müdürü Ayhan Yalçın, M16 benzeri bu tüfeğin sadece av fişeği atabildiğini, yivli M16 mermisi ya da başka bir mermi atabilen bir silaha dönüştürülemeyeceğini söyledi. Yalçın, patentini aldığımız konu çalışma sistemi ve bu sistemde kullanılabilecek özel av fişeğidir. Tüfeğimiz bu fişek dışında başka bir fişeği ya da mermiyi atamaz. 10 küsur milimetre çaplı bir yivli silah fişeğini bu tüfekte kullanmak için o çapta ancak uçaksavar mermisi lazım ki o da sığmaz. Bunun için namluyu, mekanizmayı, şarjörü değiştirmek, yeni bir tüfek yapmak gerekir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!