Aydın Doğan'a onur ödülü

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğana onur ödülü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2008 09:44

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, 5'inci Liderler Zirvesinde Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı gibi isimlere de verilen Onur Ödülü'nü aldı.

Haberin Devamı

Rauf Denktaş: Lider ne yapması gerektiğini bilecek

Bülent Eczacıbaşı: Babam da çok mutlu olurdu

Citibank Yönetim Kurulu Başkanı Bideshi: Uzun ömürlü kariyer istiyorsanız risk yönetimi çok önemli

Ödülü almasının ardından bir konuşma yapan Doğan, bu değerli ödülü almaktan büyük bir  mutluluk duyduğunu ifade ederek, bu ödülü Anadolu'dan gelmiş, modern  Türk sanayisinin kurucuları ve liderleri olmuş Vehbi Koç ve Nejat  Eczacıbaşı ile paylaşmanın kendisine ayrı bir zevk verdiğini söyledi.

Liderliğini birçok tarifi olduğunu ama bunların arasından birini seçmenin zor olduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Lider elbette cesur olmalı ama her cesur da lider değildir. Bazen temkinli olmak da bir liderliktir. Liderlik hırs, azim ve ihtiras gerektirir. Ama bunlar akıl ve vicdanın önüne geçerse insanları felakete götürür. "

Haberin Devamı

KRİZ YÖNETMEK...

Aydın Doğan, hayata sıfırdan başlamadığını, ancak kaynaklarının sınırlı  olduğunu, 50 yıllık iş hayatının 30 yılında medya sektörünün olduğunu  anlatarak, bu sektörde bir farklılık yaratmaya koyulduğunu söyledi. Doğan, “Eğer o farkı yaratamazsanız, zaten kaybolup gidersiniz. Hem  cesur hem temkinli olmak, hırslı olmak ama hırsına yenilmemek, hayal  kurmak ama ayağını yere sağlam basmak, farklılık yaratmak ama gelenekten  kopmamak, insanların önüne düşmek ama onlardan uzaklaşmamak elbette  kolay değil. Bunlar hep zorlayan, hatalara davet eden tercihlerdir”  şeklinde konuştu.

Dünyanın bütün liderleri için geçerli bazı ortak kriterleri bulmanın  mümkün olduğunu dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

“Liderlik coğrafyanız Türkiye ise çok önemli bir özelliği daha bunlara  ilave etmek zorundasınız. Kriz yönetmek... Yönettiğim ilk kriz iş  hayatımın en başındaydı. Kurduğum şirket batmıştı. Daha sonra 1960,  1970, 1980'li yıllarda devalüasyon krizlerini yönettim. Bunu 1994, 2001  krizleri takip etti. Dikkat ederseniz hep ekonomi ağırlıklı krizlerden  söz ettim. Eğer medya sektöründe çalışıyorsanız, buna sizi beğenmeyen,  yeterince taraf bulmayan siyasi iktidarların yarattığı krizleri de  eklemek gerekmektedir. Medyaya giren bilmelidir ki, siyasette  çarpışanları memnun etmek mümkün değildir. Tek çıkar yol; siyasetin  dalgalanmalarına, konjonktürel çatışmalara bakmadan ilkesel bir tavır  sürdürmektir. Evrensel meslek ilkelerinin gerektirdiği kurallar, yayın  organlarının mali bakımdan bağımsız ve güçlü, fikir bakımından özgür ve  çoğulcu olmasıdır. İşte biz bu çapraz ve yaylım ateşlerine rağmen bunu  başarmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Lider için ülke, aile ve iş sevgisinin önemini de vurgulayan Doğan,  “Eğer bunlara sahipseniz, zamanında kararlıysanız, eğer hakkaniyet  duygusundan ayrılmıyorsanız mutlaka başarılı olursunuz. Liderlik,  birinci ilke olarak hakkaniyet duygusunu benimsemektir” diye konuştu.

DEĞİŞİMİ YÖNLENDİREBİLMEK...

Vehbi Koç adına verilen Onur Ödülü'nü alan Mustafa Koç ise konuşmasına "Değişimlere hazır olmanın değişimi yönlendirebilmenin ne kadar avantajlı olduğunu biliyoruz" sözleriyle başladı.

Dünya ekonomisinde önemli değişiklikler olduğuna işaret eden Koç, başarıya giden yolun bu değişimi sürecinin önünde olma ve bu değişimi yönlendirmekten geçtiğimi belirtti. Koç Topluluğu'nun en önemli özelliklerinden birinin değişimi önceden okumak olduğunu kaydeden Koç, büyük şirketlerin ancak bu şekilde ayakta kalabileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Mustafa  Koç, Türkiye'nin, dünyada eşine az rastlanır bir değere, Türkiye'nin ve  dünyanın tarihini değiştiren, Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa  Kemal Atatürk gibi bir lidere sahip olduğunu belirterek, "Bulunduğumuz  coğrafyada pusulamızı medeniyetler ve aydınlığa çevirmiş olmamızı  tamamıyla ona borçluyuz" dedi.

Mustafa Koç, tarih sahnesinden geçen pek çok başarılı liderin  yaptıklarına baktıklarında onların içinde bulundukları zamanın  ilerisinde olduklarını, değişimin ve dönüşümün katalizörü olarak sadece  kendi dar çevrelerinde değil, çoğu zaman toplumu hatta dünyayı  etkilediklerinin görüleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ne mutlu ki ülkemiz dünyada eşine az rastlanır bir değere, Türkiye'nin  ve dünyanın tarihini değiştiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gibi bir  lidere sahip olmuştur. Asırlar boyunca hüküm sürmüş bir imparatorluğun  yıkıntılarından cumhuriyetin kurulması, siyasi ve toplumsal alanda pek  çok devrimi hayata geçirmesi, sadece sahip olduğu deha ile değil, aynı  zamanda güçlü bir lider olmasıyla da açıklanabilir. Bulunduğumuz  coğrafyada pusulamızı medeniyetler ve aydınlığa çevirmiş olmamızı  tamamıyla ona borçluyuz. Atatürk'ün hayatını okumadıysanız, okumanızı  hararetle tavsiye ederim. Çevresindekilerin imkansız olarak gördüğünü  başaran bu büyük liderin yaşamı, liderlikle ilgili derslerle doludur.  Kendisinden sonraki kuşaklara cumhuriyeti emanet eden bu büyük lideri,  hepimizin anladığımızı, her birimiz sorgulamalıyız."

Haberin Devamı

Tarihin lider olmak isteyenler için engin bir hazine olduğunu ifade eden  Koç, "Sadece tekerrür ettiği için değil, nelerin mümkün olabileceğini  bize gösterdiği ve ufkumuzu da genişlettiği için... Mustafa Kemal  Atatürk, yeni bir ulusa, yeni bir uygarlığa liderlik yaparken, Orta  Doğu'nun ve Avrupa'nın haritaları değişiyor, dış dünyaya kapalı, içe  dönük bir toplum uyanıyor ve yüzünü batıya çeviriyordu. Onun izinde  olanlar arasında kurucumuz rahmetli Vehbi Koç da vardı ve genç  cumhuriyetle birlikte iş dünyasına yeni bir lider yetişiyordu" şeklinde  konuştu.
 

 

      

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!