86 milyar liraya yağmurda penceresini kapatan villa

Güncelleme Tarihi:

86 milyar liraya yağmurda penceresini kapatan villa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mil-An-Ur firması, Terkos Gölü çevresinde ‘‘ahşap akıllı villa’’ projesi başlattı. Fiyatı 86 milyar liraya kadar çıkan bu villalarda pencereler yağmurlu havada kendiliğinden kapanıyor. Evlerin çevresine kurulan seralarla, güneş enerjisiyle ısınma da sağlanıyor.

MİL-AN-UR tarafından Terkos Gölü çevresinde inşaatına başlanan Durusu Park Ahşap Villaları, Türkiye'nin ilk ‘‘akıllı ev projesi’’ olacak. Villaların fiyatları 425-500 bin dolar (73.5-86.5 milyar lira) arasında değişiyor. 290-380 metrekare arasında kullanım alanına sahip villaların en önemli özelliği, güneş enerjisi ile ısıtma sistemini kontrol etmesi, pencerelerinin yağmur yağdığında kendiliğinden kapanması. Durusu Park Ahşap Villaları'nda her eve düşen net alan yaklaşık 5 bin metrekare. Bu arsada yer alacak 440 villanın, betonarme olanları Üstay, ahşap olanları da Mil-An-Ur tarafından inşaa edilecek. Mil-An-Ur tarafından inşaa edilecek 60 ahşap villa, 2000 yılında tamamlanacak. 60 villanın 15 tanesi 1998 Ağustos'ta, diğer 45'i de 2000 yılının başında sahiplerine teslim edilecek.

Villaların mimarı Ali Kerestecioğlu ahşap malzeme kullanmalarının en büyük nedeni olarak da ahşabın son derece sağlıklı ve hızlı inşaata olanak sağlamasının yanında mimariye daha esneklik kazandırmasını gösteriyor. Mil-An-Ur tarafından yapılan evlerin önemli bir özelliği de güneş enerjisinden yararlanması. Akıllı ve maksimum düzeyde güneş kullanımına açık bir yapı olan villaların Güney cephesinde özel ve çok büyük bir sera var. Bu sera kışın binanın güneşle kendi kendini ısıtmasını sağlıyor. Pencerelerde kullanılan özel film tabakası da binanın ısıyı içeride korumasını sağlıyor. Yazın da bu ısıyı dışarıda tutabilmek için güneşle hareket edebilen özel güneş perdeleri var. Güneşi gördüğünde bu perdeler binayı kapatabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!