Türkiye Finans NCB'ye satıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Finans NCBye satıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 13:04

Türkiye Finans Katılım Bankasının ortakları Boydak Grubu ve Ülker Grubu, bankanın yüzde 60 hissesinin Suudi Arabistan merkezli The National Commercial Bank'a (NCB) devir işlemlerini tamamladı.

Ülker ve Boydak grupları, ellerinde bulundurdukları yüzde 20'şer hisseyle banka yönetiminde stratejik ortaklık misyonunu sürdürecek. NCB'nin Suudi Arabistan'da sahip olduğu faizsiz bankacılık deneyimi, Türkiye Finansın pazardaki konumuna katkıda bulunacak.

Devir işlemlerinin tamamlanması dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan NCB Üst Yöneticisi (CEO) Abdülkerim Abu Alnasr, 1 Nisan'ın çok önemli bir tarih olduğunu ifade ederek, "Bizim için tarihi bir gün" dedi.
Alnasr, NCB'nin 55 yıllık bir tarihe sahip olduğunu hatırlatarak, Suudi Arabistan dışına açılmayı düşündüklerinde, öncelikle Türkiye'ye gelmeye karar verdiklerini, Ülker ve Boydak grupları ile çalışmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ve bu ortaklığın büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Türkiye'deki finans sektörünün, bu ortaklıktan fayda göreceğini ifade eden Alnasr, "Türkiye, büyüyen bir ekonomi. İki grubun yeteneklerini birleştirerek en önde olacağız. Bu bankayı büyütmeyi umut ediyoruz. Arzumuz, daha iyi, daha büyük bir banka oluşturmak ve daha geniş hizmetler sunmak. Sektörümüzdeki yeteneğimiz ve sinerjimizin yüksek performansa sahip bu organizasyonu daha da güçlendireceğine inanıyorum. Ortaklığımız sayesinde birbirimizden öğreneceklerimiz ile daha başarılı işlere imza atacağız" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alnasr, bölgesel olarak genişlemeyi umduklarını ifade ederek, "Bir takım cazip ülkeler var. Mısır ve Orta Doğu'da başka ülkeler gibi... Bölgede bu fırsatları değerlendiriyoruz" dedi.

Alnasr, Türkiye'de son dönemde meydana gelen gelişmeleri değerlendirirken de, bu gelişmelerin bazı soruları akla getirdiğini, ancak ekonomide önemli gelişmeler kaydedildiğini vurgulayarak, "Bu bölgeye farklı bakıyoruz. Çünkü burası ana vatanımız. Bölgede bu tür olaylar olabiliyor. Bu, bizim bölgemizin heyecanının bir parçasını oluşturmaktadır" dedi.

"BAZI KİLİT PAZARLARDA YER ALMAK İSTİYORUZ"

Abdülkerim Abu Alnasr, bazı kilit pazarlarda yer almak istediklerini ifade ederek, Türkiye'nin, büyük bir ülke olduğunu ve kritik bir nüfusu bulunduğunu, son derece önemli reformlar gerçekleştirdiğini, NCB'nin 18-19 yıllık katılım bankacılığı tecrübesi olduğunu, bu ortaklık ile çok önemli sinerji ve strateji oluşturabileceklerini söyledi.
Türkiye'de katılım bankacılığının çok küçük olduğunu belirten Alnasr, katılım bankacılığına küresel bir ilgi olduğunu, Türkiye Finans ile bu işi geliştirebileceklerini kaydetti.

Katılım bankacılığı işinin dünyada 2010'da 1 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Alnasr, bir soru üzerine, "Elimizi taşın altına koyuyoruz. Türkiye Finansın hisselerinin yüzde 60'ını aldık. Bunun yerine yüzde 15'ini de alırdık. Ama biz yüzde 60'ını aldık. Çünkü büyük bir taahhütte bulunuyoruz. Bankacılığa bağlı kalacağımıza, büyümesine bağlı kalacağımıza dün yemin ettik" diye konuştu.

"NCB, TÜRKİYE FİNANSIN BÜYÜMESİNE HIZ KATACAK"

Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da yorucu bir sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlandığını ifade ederek, NCB'nin, attığı bu adımın çok doğru olduğunu ve en doğru adreslerden birine geldiğini söyledi.

Boydak, NCB'nin faizsiz bankacılık uzmanlığı ve geniş ürün yelpazesinin, Türkiye Finansın büyümesine hız katacağını belirterek, NCB'nin bölgesinde önemli bir gücü bulunduğunu, Türkiye Finans ile de ayrı bir güç kazanmış olacağını, Türkiye Finansın NCB'ye karlılık anlamında da katkı sağlayacağını kaydetti.

Hisse satışı bedelinin yaklaşık 1 milyar 180 milyon dolar olduğunu, 2007 hedeflerini yüzde 98,5 oranında gerçekleştirdiklerini ve bundan sonraki dönem için daha da fazla büyüme planları bulunduğunu ifade eden Boydak, "İstikrarlı, sindirerek büyüme hedefimiz. Bankacılıkta önce emniyet kurallarına dikkat edeceksiniz" dedi.

Dün itibarıyla yeni yönetim kurulunu oluşturduklarını, yönetim kurulunda NCB'den Abdülkerim Abu Alnasr'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin yer aldığını bildiren Boydak, hisse satışından gelecek paranın yeni yatırımlarda, borç kapatmalarda ve yeni dönemde sermaye artışında kullanılabileceğini düşündüğünü kaydetti.
Mustafa Boydak, şu anda halka açılmayla ilgili alınmış bir karar bulunmadığını da bildirdi.

"1 NİSAN ŞAKASI GİBİ..."

Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar ise, "Bugün 1 Nisan şakası gibi bir gün. Bir yıldan beri sürdürdüğümüz çalışmalar sanki bir günde bitmiş gibi... Dün Genel Kurulu yaptık, hisse devrini gerçekleştirdik" dedi.

Nacar, Türkiye Finansın "Bankamız hepimiz için", NCB'nin de "Hepimiz biriz" sloganları bulunduğunu, NCB ile felsefelerinin ve bankacılığa bakış açılarının aynı olduğunu söyledi.

Türkiye'de mevduat sahiplerinin yüksek karı ve hangi banka kuvvetliyse onu tercih ettiğini dile getiren Nacar, kira sertifikaları ve gelir ortaklığı senetleriyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini, NCB'nin Suudi Arabistan'da çok etkin çalıştığı ürünler bulunduğunu, NCB'nin kullandığı ürünleri Türkiye'ye adapte etmenin gayreti içerisinde olacaklarını söyledi.

Verilen bilgiye göre, Türkiye Finansın yeni Yönetim Kurulunda Başkan Mustafa Boydak'ın yanı sıra, Yönetim Kurulu Üyesi olarak Abdülkerim Abu Alnasr, Don Hill, Faisal Al Sakkaf, Abdulrazak M. Elkhraijy, Yunus Nacar ve Atilla Kurama yer alıyor.

Türkiye Finans, 2007 yılında 126 milyon dolar net kar elde ederken, aktif toplamını 4,8 milyon dolara yükseltti. NCB ise 2007 yılında 1,6 milyar dolar net kar elde ettiğini açıkladı. NCB'nin toplam aktif büyüklüğü 55,7 milyar dolara ulaştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!