Dünya FED'in kararını tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya FEDin kararını tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 09:24

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını beklendiği üzere yarım puan indirdi. Böylece faizler, Haziran 2005'den bu yana en düşük seviyesi olan 3 puana indirilmiş oldu.

Haberin Devamı

PİYASA FED'İN KARARINI KONUŞUYOR

FED'in kararı piyasada rahatlama beklentileri yaratmasına karşın soru işaretleri halen devam ediyor. Eğer ABD'de bankacılık ve finans sorunu yoksa doların önümüzdeki dönemde euroya karşı kuvvetlenmesi bekleniyor. Bu beklenti de Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimi yapacağına dayandırılıyor. Uzmanlar, FED'in faiz indirimine karşın doların euro karşısında fazla değer kaybetmemesinde de bu beklentinin etkili olduğunu düşünüyor.

Ayrıca piyasada, ikinci çeyrekten sonra ABD ekonomisinde yumuşak bir resesyon geçişi olması da konuşuluyor.

FED ABD borsasını kurtaramadı

SADECE FAİZ İNDİRİMLERİ İLE EKONOMİ KURTULMAZ

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, FED'in faiz indirimini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi:

"FED'in kısa süre içinde 125 baz puanlık indirime gitmesi resesyonun önüne geçme çabası kadar finansal bir çözülmeyi önleme çabası olarak da görülebilir. Nitekim açıklamada sadece ekonomik verilerden bahsetmiyor, aynı zamanda finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin kredi piyasaları üzerinden iş dünyasını ve tüketicileri zorladığını da belirtme ihtiyacı hissetmiş.

Bu vurgu 22 Ocak toplantısını takiben giderek önem kazanıyor ve özellikle Monoline ( bono sigorta şirketleri  kurumlara gelen kredi notunun kırılması, "gölge bankacılık sektörü" ve CDO karadeliği FED'in haklı olduğunu düşündürür nitelikte.

11 Aralık toplantısında yüksek enerji ve emtia fiyatları ile zayıf doların yaratabileceği enflasyon tehlikesinden söz eden FED bu kaygılarını biraz geri plana itmiş. Ekonominin yavaşlaması ile önümüzdeki dönemlerde enflasyonun gerilemesi kaçınılmaz olacaktır. Konut piyasası FED'in yakından takip ettiği bir zayıf nokta ve toparlanma göstermeden önce bozulmanın şiddetli şekilde bir süre daha devam etmesini bekliyoruz.

Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri güçlü olduğu taktirde FED indirimleri ile beraber geçici bir süre piyasayı toparlayabilir. Ancak FED indirimlerinin marjinal faydası azaldığı gibi, sadece faiz indirimleri ile ekonominin içinde bulunduğu durumdan kurtulabileceğini düşünmek fazla iyimser olmak anlamına geliyor.

ABD borsaları Fed'in faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesinin ardından toparlanmasına karşın gün sonuna doğru kazançlarını geri verdi. Kredi kaygılarının yeniden canlanması ve en büyük iki ABD tahvil sigortacısı şirket Ambac Financial Group ve MBIA'in notlarının düşürülebileceği yönündeki spekülasyonlar gün sonuna doğru borsaların eksi kapanış yapmasına neden oldu. Dow Jones günü yüzde 0.3, Nasdaq da yüzde 0.38 kayıpla noktaladı.

Haberin Devamı

Japonya'da ise daha olumlu bir seyir izlendi. FED'in faiz indiriminin ABD'de tüketimi artırabileceğine yönelik beklentiler özellikle ihracat şirketlerine alım getirince borsalarda yüzde 2'ye yaklaşan yükselişler izlendi. Japonya'da Nikkei Endeksi, yüzde 1,85 oranında değer kazanarak, 13 bin 592 puandan kapandı.

Haberin Devamı

İMKB düşüşe geçti

FED'in faiz kararının beklentiler dahilinde olması nedeniyle İMKB'de başlarda hızlı bir hareket yaşanmazken, daha sonra satışlar etkisini gösterdi. Güne sakin bir şekilde başlayan İMKB, açılışın ardından gerçekleşen işlemlerde yüzde 0.1 artışla 44 bin 330 puan seviyesine çıkmasına karşın ilk seans sonunda yüzde 1.96 değer yitidi ve 43 bin 437 puana indi.  

Uzmanlar, borsada yurtdışı bağlantılı seyrin devam ettiğini ve bundan sonra da global piyasaların izleneceğini ifade ediyor. Borsada yaşanan satışlar da Avrupa borsalarında ABD'li dev tahvil sigorta şirketlerinin notlarının düşürüleceğine ilişkin kaygılardan kaynaklanan düşüşe bağlanıyor. Aynı saat itibariyle İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0.54, Almanya'da DAX yüzde 1.3, Fransa'da CAC 40 ise yüzde 0.80 değer yitirdi.    

Haberin Devamı

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "İMKB kısa vadede son derece değişken olacaktır ama orta ve uzun vadeli istikrarlı düşüşü devam edecektir" derken, bugün 43 bin 500 üzerinde kalındığı taktirde tepki çabasının süreceğini, tepki ve dip noktalarını ise yurtdışı piyasaların belirleyeceğini kaydetti.

 Faiz indirimleri devam eder mi?

Fed, dün sona eren olağan toplantısının ardından, ekonomideki sert yavaşlamayı durdurmak için faiz oranlarını yarım puan düşürdü. Fed geçtiğimiz hafta içerisinde de sürpriz bir kararla faiz oranlarını 75 baz puan düşürmüştü. İki haftadan kısa bir süre içinde Fed'in bankalalararası gecelik faiz oranlarında yaptığı toplam  1.25 baz puanlık bu indirim, ABD Merkez Bankası'nın tarihinde yaptığı en keskin faiz indirimi oldu.

Haberin Devamı

FED'in faiz indirim kararını değerlendiren Eco Yatırım, FED'in piyasanın isteklerine boyun eğmesinin bankaya olan güveni zayıflattığına dikkat çekti. "Bu nedenle agresif faiz indirimlerine karşın FED piyasalardaki ateşi söndürememiştir" denilen raporda, FED'in bu tutumunu devam ettirmesi durumunda her zaman daha fazlasını isteyecek olan piyasanın dengeleini çıkmaza sürükleyebileceğine işaret edildi.

Ekonomist Salih Neftçi, FED'in yaptığı faiz indiriminlerine karşın piyasaların Mart ayındaki toplantı için şimdiden yeni bir indirim beklentisine girdiğini söyledi. Şimdilik 25 veya 50 baz puanlık indirim ihtimalinin kuvvetli olduğunu kaydeden Neftçi, "Piyasa FED'den yüklü bir biçimde yeni faiz indirimleri bekliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Reuters'ın yaptığı ankete göre de Wall Street Fed'in gösterge faiz oranlarını Mart ayındaki toplantısında yeniden düşüreceğini tahmin ediyor. Reuters anketine yatılan 16 piyasa yapıcısının 15'i Fed'in gösterge faiz oranlarını 18 Mart'ta yapacağı toplantıda yeniden düşürmesini bekliyor. Faizlerin düşürülmesini bekleyenlerin dokuzu çeyrek baz puan, altısı ise yarım baz puanlık indirim yapılacağını öngörüyor.

DOLAR İÇERİDE DÜŞÜYOR

Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın geçen haftaki 75 baz puanlık indiriminin ardından dünkü toplantısında da gösterge faizini 50 baz puan düşürmesiyle birlikte dolar da lira karşısında güne yüzde 1'e yakın düşüşle başladı. Dolar saat 10.45 itibariyle serbest piyasada 1.1670 YTL seviyesinde işlem gördü. Sonrasında alımların etkili olmaya başladığı izlendi. Dolar saat 12.30'de düne göre yüzde 0.3 kayıpla 1.1710 YTL'den el değiştirdi.  

Salih Neftçi, doların zayıf seyretmesinin Türkiye'de açık pozisyon taşıyan, yeni adıyla 'carry trade' yatırımcıları açısından yararlı olduğunu ve diğer yandan Japonya'daki resesyon tartışmaları ile birlikte Yen'deki düşüşün de piyasada olumlu algılandığını belirtti. Neftçi, "uluslararası yatırımcılar Türk Lirası benzeri paralarda pozisyonlarını koruyor. Herhangi bir şekilde strese girmiş değiller" dedi.

HSBC Yatırım raporunda, dolar kurunun sabah saatlerinde euro/dolar paritesindeki artışın da yardımı ile 1.1700 YTL'nin altına gerilediği, gün içerisinde ABD hisse senedi piyasalarındaki düşüşün de etkisi ile 1.1600-1.1650 YTL aralığından destek bulup yukarıyı deneyebileceği kaydedildi.

FAİZLER SAKİN

Faiz tarafında ise sakin bir hareket izleniyor. Faizler düne göre çok az bir düşüşle yüzde 16.23 seviyesinde bulunuyor. Öte yandan uzmanlar, Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantısında faiz indirimi yapmasının beklenmediğinin altını çiziyor.  

Global Menkul Değerler'in raporunda, tahvil ve bono piyasasında faizlerin bileşik bazda bugün de yüzde 16.30-16.35 seviyelerinde olmasının beklenebileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!