7 milyar dolarlık dolandırıcılık Fransız bankalarına güveni sarstı

Güncelleme Tarihi:

7 milyar dolarlık dolandırıcılık Fransız bankalarına güveni sarstı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00

Fransa’nın en büyük bankalarından Societe Generale’deki 7 milyar 160 milyon dolarlık dolandırıcılık Fransız bankacılık sistemine olan güveni de sorgulattı.

Haberin Devamı

Bu nedenle Fransız Hükümeti, Societe Generale skandalından sonra karşılaştığı eleştiriler nedeniyle bankacılık sisteminde güvenliği sağlamak için çabalarını hızlandırdı. Hindistan’dayken ilk defa bankadaki bu büyük usulsüzlük ile ilgili yorum yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bunun büyük boyutlu iç dolandırıcılık olduğunu belirtirken, bu skandalın Fransa’nın finansal sisteminin sağlamlığını etkilemeyeceğini savundu.

SORUŞTURMA AÇILIYOR: Dolandırıcılık, Societe Generale’deki inanılmaz güvenlik yönetimi hatasını gösterirken, bazı uzmanlar bankadaki bütün paranın sahtecilik yoluyla yok olmasından şüphe ediyor. Fransa Merkez Bankası’nın (Bank of France) Başkanı Christian Noyer, Societe Generale’yi savunmasına karşın, olayı ’inanılmaz’ buldu. Maliye Bakanı Christine Lagarde ise, bankanın iç hesaplarında soruşturma açılmasını istedi.

GÜVENİ ETKİLEMEZ: Perşembe günü skandalın patlak vermesiyle merkez bankası ve hükümetten, "Fransız sisteminin sağlamlığı ve güvenilirliğini etkilemez" yorumu geldi. Fransa Merkez Bankası (Bank of France) Başkanı Christian Noyer, radyo röportajında Societe Generale’nin hesaplarının rahatlama pozisyonunda girene kadar temiz olduğunu söyledi. Noyer, bazı kayıpların devam eden küresel kriz nedeniyle işlem yapanlardan kaynaklandığı spekülasyonlarını yalanlayarak, bazı Fransız bankaların kazançlarını açıklarken kredi piyasalarındaki kayıplarla ilgili zararlarını açıklayabileceklerini belirtti.

SOFİSTİKE YÖNTEMLER: Bankanın CEO’su ve Başkanı Daniel Bouton, dolandırıcı işlemcinin son derece sofistike ve çeşitli teknikleri kullandığını, bütün kontrollerden kaçabildiğini kaydetti. Milyarlarca dolarlık zararlarla mücadele eden bankacılık sektörüne bu dolandırıcılık yatırımcı güveni açısından başka bir darbe de vurmuş oldu. Bu arada meslektaşları dolandırıcılık yapanı 31 yaşındaki Jerome Kerviel olarak açıklarken, Societe Generale bunu teyit etmedi.

Avukatı ’suçsuz’ diyor

JEROME Kerviel’i temsil eden avukat ise, müvekkilinin bankanın suçlamalarını kabul etmediğini belirtirken, "O kaçmıyor, adalete cevap vermek için duruyor. Gününü ofisimizde geçiriyor" dedi. Bankanın CEO yardımcısı Philippe Citerne, Kerviel için "mental olarak zayıftı" derken, bunu neden yaptığı konusunda fikri olmadığını kaydetti.

Kötü piyasa operasyonu örtbas ediliyor iddiası

ÇOĞU
uzman suçlanan işlemci Jerome Kerviel’in, bir yıldan fazla bir sürede yaptığı başarısız hisse işlemlerini tek başına saklamasının mümkün olmadığını söylüyor. Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Profesör Eli Cohen, "İşlem odalarında bir kişinin bütün bunu yapmasının mümkün olmadığı hissi var. Societe Generale’nin bazı kötü piyasa operasyonlarını örtbas etmek için dolandırıcılığın dozunu kaçırdığına inanılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Kerviel Facebook’ta ekonomi Nobeli adayı

FRANSA’nın en büyük bankalarından Societe Generale’ı dolandırmakla suçlanan Jerome Kerviel, Facebook’da ekonomi nobeline aday gösterildi. Kerviel’in adaylığını desteklemek için kurulan grup 2 saat içinde 400 üye kazandı. Jerome Kerviel Fun Club adıyla açılan grup da kısa sürede 475 üye sayısına ulaştı.

Haberin Devamı

Suç nasıl gerçekleşti

 Bankadan yıllık kazancı primleriyle 100 bin Euroyu bulmuyordu

 Dolandırıcılık için basit para aktarım işleri gerçekleştirdi

 Bu işlemleri oldukça  karışık yollarla gizlemeyi başardı

 Başka hesaplardan kendi adına yatırdığı paraları  vadesi dolmadan çekiyordu

 Birgün bankanın limitlerini aşan büyüklükte işlem gerçekleştirdi ve yakalandı.

Biz onu iyi bilirdik ama çok yalnızdı

31 yaşındaki Jerome Kerviel’in Paris’te yaşadığı apartmandaki komşuları onu "İyi çocuktu, kibardı. Ama çok yalnızdı" diye tanımladı. Bir komşusu "Dairesine haftada 3 gün trenle gelirdi. Ona çok güvenir çok severdim" derken, anesi "Oğlum masum. O kimsenin kılına zarar vermez, kuruşuna dokunmaz" dedi. Kerviel judo ve yelkenli ile ilgileniyordu. 2000 yılında Lyon üniversitesinde materını tamamlamıştı.  Meslektaşları dolandırıcılık yapanı 31 yaşındaki Jerome Kerviel olarak açıklarken, Societe Generale bunu teyit etmedi. Kerviel, Paris’in batısında Delta One masasında çalışan düşük seviyeli bir işlemciydi. Yılda en fazla 100 bin Euro kazanıyordu. Onun işi Avrupalı borsa indekslerinin nasıl hareket ettiği konusunda tahminler yapmaktı. Onun uzmanlığı Euro Stoxx 50 gibi borsaların işlem sepetleriyle igiliydi. Fransız Societe Generale’de Kerviel, bankaya 7.2 milyar dolar zarara neden oldu. Kerviel, büyük yetkisiz işlemler yaparak bilgisayardaki aylarca yaptığı dolandırıcılığı gizledi.

Kim ne dedi

Haberin Devamı

Skandal Davos’un da en büyük konusu oldu. İşte olay hakkında yapılan yorumlar:

JOHN THAIN (Merrill Lynch CEO): "Dünyada tüm sistemlere sahip olabilirsiniz. Ama yolsuzluğun ve dolandırıcılığın önüne geçemezsiniz"

STEVE FORBES (Forbes CEO): "Biraç gün öncesine kadar konu finans piyasaları nedeniyle dünyanın kontrol sistemleriydi. Şimdiyse iç denetim. Ben bu konuyu daha fazla sevdim"

JEAN FRANCOIS (NYSE Euronext CEO): Bu herşeyin kontrolünün zorlaştıı bir dünya yarattığımızı gösteriyor Artık herşey çok karaşık."

BILL BROWDER (Hermitage Capital Management): "Bundan daha kötü bir zamanda ortaya çıkamazdı. Herkes büyük zarar beklerken, büyük yolsuzlukla karşılaştı. Bankalar birçok açıdan köşeye sıkıştı. Bu yaşamak stedikleri en son şeydi"

Haberin Devamı

ANGEL GURRIA (Ekonomik Gelişim Derneği Başkan Yardımcısı): "Bu kadar düşük kademede çalışan biri nasıl olur da bu kadar büyük yetkilere sahip olur?"

 Avrupa’nın 7’nci büyük bankası

Fransa’nın en eski bankalarından Societe Generale (SG), 1864 yılında      3. Napolyon tarafından kuruldu. Banka, şu anda sermaye olarak  Avrupa’nın 7’nci en büyük bankası   olarak biliniyor. Yaklaşık 120 bin  kişinin çalıştığı bankanın, 22.5 milyon müşterisi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!