Bankalara uyarı: Aşırıya gittiniz

Güncelleme Tarihi:

Bankalara uyarı: Aşırıya gittiniz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2008 00:00

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Bazı bankalar, maliyet hesaplarını çok zorlayarak, mevduat karşılığı promosyon harcamalarını artırdı. Bu karlılığı azaltıcı etki yapıyor. Bunun bankalara zarar vermesine izin vermeyiz" dedi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, son dönemde bankaların promosyonda aşırıya gitmeye başladıklarını belirterek, bankaları uyardı. Bankaların promosyon uygulamalarının kontrol dışı bir boyut kazandığına dikkat çeken Bilgin, "Bazı bankalar maliyet hesaplarını çok zorlayarak mevduat karşılığında promosyon adı altında harcamalarını artırmış durumdalar. Bu bankaların karlılığını azaltıcı bir etki yapıyor" dedi. Büyük mevduata sahip olan kamu kurumlarının, bu durumu kullanarak, promosyon konusunda bankaları daha fazla rekabete sürüklediğini kaydeden BDDK Başkanı Bilgin, şöyle konuştu:

BİR SORUN VAR DEMEKTİR: "Bu durum bir dönem bankalarımızın mevduat karşılığı araba hediye etme, piyango düzenleme gibi yasaklanan alışkanlıklara geri dönüldüğünü düşündürüyor. BDDK olarak bankaların bu yarışta daha dikkatli olmasını, kendilerine zarar verecek bir pozisyona girmemesini istiyoruz. Bir kamu kuruluşunun birkaç yıl bağlanan maaş ödemeleri karşılığında, bir banka promosyon adı altında diyelim ki yüzde 10 verirken, bir diğeri 20, bir başkası 30 veriyorsa bunda bir sorun var demektir. Pazar payı kapma yarışının banka mali yapısına zarar vermesine göz yummayız. Aslında bu gibi pazarlama taktiklerinde bankalar bir şekilde maliyete katlanırken, bunun bedelini havale, EFT gibi hizmetlerde bunu vatandaştan çıkarıyor. Hizmet fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının nedeni, banka maliyetlerini zorlayan bu tür uygulamalar. Bu durumun bankalara zarar vermesine izin vermeyiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!