Mercedes büyümeye devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Mercedes büyümeye devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2008 14:56

Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, 2007 yılında tesis ve genişlemeleri gerçekleştirmek için 50 milyon avroluk yatırım yaptıklarını belirterek, “2008 yılı için de aynı rakamları hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Mercedes-Benz Türk tarafından düzenlenen 2007 yılının değerlendirildiği ve 2008 yılına yönelik beklentilerin ele alındığı basın toplantısında konuşan Ziegler, Mercedes-Benz Türk olarak 2007 yılında yaşanan önemli olaylara değinerek, Türkiye'deki 40. yılını kutlayan şirket açısından önemli olaylardan birinin de Daimler ve Chrysler'in ayrılması olduğunu kaydetti.

2007'de seçimler nedeniyle bazı endişeler yaşandığını ancak bunların olumsuz bir etkisinin gözlenmediğini ifade eden Ziegler, pazarda yaşanan daralmanın ise pazardaki ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile dünya ekonomisindeki gelişmeler dikkate alındığında normal olduğunu belirtti.

Ziegler, pazardaki daralmaya karşın 2007 yılının Mercedes-Benz Türk için rekorlar yılı olduğunu dile getirerek, “İç pazarda 23 bin adetle en yüksek satış rakamına ulaştık. Otobüste yüzde 64 ile pazar lideriyiz. 6 ton üstü kamyon pazarında payımızı yüzde 24,3'ten yüzde 30,1'e yükselttik” dedi.

Geçen sene yüzde 35 artışla 3 bin 6 otobüs ve yüzde 30 artışla 16 bin 8 kamyon ürettiklerini dile getiren Ziegler, ihracatta da en yüksek rakamlara ulaştıklarını, 2 bin 415 otobüs ve 6 bin 240 kamyon ihraç ettiklerini söyledi.
Ziegler, tesislere yapılan yatırımların da devam ettiğini kaydederek, Davutpaşa fabrikasının kapatılarak Hoşdere'ye taşındığını, yedek parça ambarlarının yüzde 30'un üzerinde genişletildiğini aktardı.

“2007 yılında bu tesis ve genişlemeleri gerçekleştirebilmek için 50 milyon avroluk yatırım yaptık. 2008 yılı için de aynı rakamları hedefliyoruz. Kapasite artırımı ve ürün yatırımlarına devam edeceğiz” diyen Ziegler, bu rakama ek olarak bayilerin de önemli oranlarda yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

2008 yılı beklentilerine değinen Ziegler, “2008'in, 2007'den de başarılı bir yıl olacağını umuyoruz. Toplam satışları yüzde 10, ihracatı yüzde 15 oranında artırmayı, üretim kapasitemizi de otobüste yüzde 20, kamyonda yüzde 10 yükseltmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“GEÇEN SENE GELİRİMİZİ YÜZDE 25 ORANINDA ARTIRDIK”

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jürgen Ziegler, özellikle kamyonda piyasanın ihtiyaçlarına cevap veren ürünler geliştirdiklerini, yüzde 37 pazar payı ile çekici ve yüzde 76 pazar payı ile inşaat kamyonu satışlarında öne çıktıklarını ifade etti.

Ziegler, “Geçen sene gelirimizi yüzde 25 oranında artırdık diyebilirim. Bu da sonuçlara işaret eden bir rakam” dedi.
Düşük kur politikasının ihracat hedeflerinde bir sapmaya neden olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Ziegler, şunları kaydetti:
“Böyle bir sapma beklemiyoruz. 2008 yılında yüzde 15-20 daha fazla ihracat planlıyoruz. İç piyasayı da başarılı bir şekilde sürdürmek istiyoruz. İç piyasa ve ihracat dengeli olmalı. Bizim için hedef bu. Türkiye bir üretim merkezi olarak tanındı. Tedarikçilerinin ve eğitimli işgücünün bulunması nedeniyle bir üretim merkezi olarak cazibesini sürdürecektir. Döviz kurundaki dalgalanmalar daima olacaktır ama bu bizim gibi bir şirketin uzun vadeli stratejisini etkilemez.”

“TEDARİKÇİLERİMİZ ŞAMPİYONLAR LİGİNDE OYNAMAYA HAZIRLANIYOR”

Ziegler, Daimler ve Chrysler'in ayrılması konusunda ise Türkiye'de durumda bir değişiklik olmadığını, global düzeyde ise ilişkilerin nasıl devam edeceğine Chrysler'in ve yeni yatırımcısının karar vereceğini söyledi.

Türkiye'deki tedarikçilerinin de kendileri ile büyüdüğünü dile getiren Ziegler, tedarikçilerinin şampiyonlar liginde oynamaya hazırlandığını, AR-GE'ye yatırım yaptığını, önümüzdeki 5 yılda daha da gelişeceklerini aktardı.

Ziegler düşük kur konusunda ise, “Düşük kur trendinin bu şekilde devam etmeyeceğini ve önümüzdeki yıllarda Türk lirasının devalüasyona tabi olacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki bu bir gecede değil, tedrici bir devalüasyon olur” görüşünü aktardı.

Haberin Devamı

35 YAŞ ÜZERİ KAMYONLARIN PİYASADAN ÇEKİLMESİ

Mercedes-Benz Türk A.Ş Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün ise, geçen sene şehirlerarası için Tourismo ve alçak tabanlı belediye otobüsü Conecto'nun tanıtımının gerçekleştirildiğini, hızlı toplu taşıma konseptinde 50 Capacity aracın teslim edildiğini, 100 adet için de sözleşme imzalandığını aktardı.

6 ton ve üzeri kamyon pazarındaki yüzde 19'luk gerilemeye rağmen 10 bin 237 adet ile tarihlerinin en yüksek satışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Sülün, Türkiye'nin dördüncü kez Avrupa'da Almanya'dan sonra en çok Mercedes-Benz kamyon satılan ülke olduğunu belirtti.

Sülün, otomobilde ise 4 bin 713 adet ile yüzde 4,2'lik daralmaya rağmen en büyük satış hacimlerine ulaştıklarını kaydetti.

Süer Sülün, Euro-4 standardının getirilmesinin piyasada yaratacağı etkiye ilişkin bir soru üzerine, firmaların bu standarda yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü, bu nedenle pazarda olumlu ya da olumsuz yönde çok büyük bir hareket gerçekleşmesini beklemediklerini belirtti.

Sülün, 35 yaş üzeri kamyonların piyasadan geri çekilmesi konusunda ise bu araçların getirdikleri yüksek maliyetler nedeniyle trafikte bulunmalarının zaten çok mümkün olmadığını, bu konuda verilecek 1,5 ila 7,5 milyar dolar arasındaki teşviğin şu anda kullanılmayan yaşlı stokun trafik kayıtlarından temizlenmesine katkı sağlayacağını aktardı.

LEASING

Süer Sülün, son dönemdeki leasing tartışmaları konusundaki bir soru üzerine de, toplam satışların yüzde 20'sinin leasingle gerçekleştiğini ve ticari araçlarda oranın yüzde 1 değil 8 olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Leasing bir finansman çeşidi. Bir şekilde destekleniyordu. Ömrünü tamamlamıştır. O açıdan çok negatif görmüyoruz. Pazarda eşitlenme getirilmiştir. Memnun olmadığımız nokta, bunun 31 Aralık itibariyle çıkıp, 31 Aralık itibariyle mevcut araçlar için de geçerli olması. Bu şu demek, kurumsal kiralamada mevcut stokta bulunan araçlar da yüzde 18 KDV'ye tabi oldu. Yani kanun geriye yürüdü. Bunun da yatırımcı açısından çok doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü yatırım kararları önceki yıllarda verildi. Hesaplamalar, projeksiyonlar yapıldı. Bir gecede bütün hesaplamaların, projeksiyonların boşa çıkmasını çok doğru bulmuyoruz.”

Otomotiv pazarında daralma yaşanırken lüks sınıf araçlarda artış görülmesinin nedenine ilişkin olarak ise Sülün, lüks sınıfın yüzdesinin ekonomideki dalgalara ve dalga boyutlarına karşı biraz daha elastik olduğunu ve talebin kriz dönemlerinde dahi mevcut bulunduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!