Nazarbayev: Babacan bizi bankacılık krizinden kurtarsın

Güncelleme Tarihi:

Nazarbayev: Babacan bizi bankacılık krizinden kurtarsın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2007 00:00

Mortgage krizinin bankacılık ve finans sektöründe büyük çöküntüye neden olduğu, intiharların yaşandığı Kazakistan’da, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den krizi bir an önce çözmesi için önceki dönemde Hazine’den sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı ülkesine göndermesini istedi.

Gül, Türk gazetecilere yaptığı açıklamaların Kazakistan’la ilgili bölümünde Nazarbayev’in bu ricasını aktardı. Bu açıklamadan sonra hem Kazakistan’da iş yapan Türk işadamları, hem de Kazak finans çevrelerinde, "Ali Babacan, Kazakistan’ın Kemal Derviş’i mi olacak?" sorusu gündeme oturdu. Gül bu konuyla ilgili şöyle konuştu:

ALİ BEY’İ GÖNDERECEĞİM: "Burada da, bizim 5-6 yıl önce yaşadığımız bir bankacılık ve finans krizi var. Bu konuyu da çok uzun konuştuk. Türkiye bu sıkıntıları vaktiyle yaşadı. Hazine, 40 milyar dolara yakın yük taşıdı. Bu konuyla ilgili tecrübelerimizi, 5 yıl sonra Türkiye’de finans sektörü nasıl en sağlam, en güvenilir hale geldi bunları anlattım. Hem Sayın Nazarbayev hem de Sayın Başbakan çok ilgi gösterdi. Nasıl bu problemleri aştık, bunları öğrenmek istiyorlar. Bu konuyla ilgili çok çalışan arkadaşlarımız var. Sayın Babacan’ı arzu ettiler. Ali beyi çok dinlemek istiyor. Zaten Ali bey gelecekti. Son anda başka işi çıktı onun için gelemedi. Gidince, Ali beyi ve uzmanları göndereceğim Kazakistan’a."

ENERJİYE AĞIRLIK VERELİM: Gül, Kazakistan’da önemli enerji fırsatları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Enerjiye bakınca inşaat işleri çok küçük kalıyor. Ben de işadamlarımızın dikkatini buna çekiyorum. Nazarbayev de bunu açıkça söyledi. Bizim enerji sektöründe maalesef büyük bir şirketimiz yok. Türkiye enerjiyi ithal eden bir ülke. Buralarda büyük yatırımlarımız olacak. Petrol, doğalgaz çıkaracağız, kendi şirketlerimizden ithal edeceğiz. Kore’nin yaptığı böyle. Türk şirketlerinin tek tek sermayesi yetmiyor bu işlere. Nazarbayev, ’Konsorsiyum kurun gelin ben size Hazar çevresinde yer vereyim’ dedi. Bunu açıkça söyledi. Şimdi iş bize düşüyor. Nasıl Koreli, Japon, Alman, Hollandalı böyle geliyorsa, bizim de konsorsiyum kurup, sermayeyi oluşturup gelmemiz lazım. Nazarbayev’de böyle diyor. Bizden siyasi destek, Nazarbayev’den de açıkça davet var."

İŞ FORUMUNA KATILDILAR: Gül ve Nazarbayev dün Türkiye-Kazakistan İş Forumu’nun açılışına da katıldı. Nazarbayev konuşmasında Kazakistan’ın Orta Asya cumhuriyetlerine yapılan yatırımların yüzde 80’ine sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Türk şirketleri büyük ihaleleri kazanamıyorlar. Enerji ihalelerini kaybediyorsunuz. 2015’e kadar başta enerji olmak üzere, toplam 30 milyar doları aşan 80 yeni üretim projemiz var. İhaleler yasalara göre yapılıyor. Bu nedenle Türkiye’den büyük şirketler gelmeli."

Gül: ’Atılgan’da olumlu gelişme var

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Kazakistan’ın hava savunma sisteminin bir parçası olarak Türkiye’den "Atılgan" olarak bilinen kaideye monte sistemi almasında da olumlu ilerlemeler olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Aselsan, Havelsan ve Roketsan’ın somut teklifleri var. Nazarbayev talimatlarını verdi. Önemli bir başlangıç olacağına inanıyorum. Üç kuruluşumuz bütün kataloglarını gösterdiler. Türkiye NATO standartlarında üretim yapıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!