Bankalar, hizmette ’bedava ve fazla ücret’ yanlışı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Bankalar, hizmette ’bedava ve fazla ücret’ yanlışı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 00:00

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, hizmetlerden alınan komisyonlar konusunda bankaları uyardı. Ücretsiz hizmet vermenin de yüksek ücret almanın da yanlışlığına dikkat çeken Tevfik Bilgin, kimin ne ücret aldığını internette yayımlamaya hazırlandıklarını açıkladı.

BANKACILIK hizmetlerinden alınan ücretler arasında büyük farklar bulunmasının yanlışlığına dikkat çeken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "bedava bankacılık" yapanların da, "tüketiciyi suistimal edenlerin" de yanlış yaptığını söyledi. Bununla ilgili olarak bankalara bir genelge gönderdiklerini söyleyen Bilgin, hizmetler alınan ücretleri 3 ayda bir internette yayımlaya hazırlandıklarını açıkladı.

BİRİ 5’E DİĞERİ 15’E YAPIYOR: Bankacılık hizmetlerinden alınan ücretler konusunda, tüketici yakınmalarının çok arttığına dikkat çeken Tevfik Bilgin, şunları söyledi: "Bir ay önce bankalara genelge gönderdik. Aynı nitelikte, aynı hizmet için biri 5, diğeri 15 alıyorsa burada bir sorun vardı. Bankalarımızın komisyonlar konusunda hassas olması gerekir. Evet, bedava bankacılık yapılması yanlış. Karşılıksız hizmet veren bankalar yanlış yapıyor. Ama komisyon gelirlerinde tüketici suistimal de edilmemeli"

LİSTE İNTERNETTE YAYIMLANACAK: Tüketici mahkemelerinin kararlarını izleyerek, gerekli uyarıları yaptıklarını dile getiren Bilgin, bankaların kredi kartları, havaleler ve temel bankacılık hizmetlerinden kimin ne kadar hizmet bedeli aldığını bankaların isimlerini listeleyerek 3 ayda bir internette yayımlamayı düşündüklerini açıkladı.

ÖNAYAK OLALIM AMA ORTAK AKIL YETER: Bankaların maliyetlerin düşürülmesi için çabalamaları gerektiğini kaydeden Bilgin, şunları söyledi: "Gerekirse, biz bu konuda ön ayak oluruz. Arkadaşlarımız da bu konuda çalışıyorlar. Ama ortak akıl, sağduyu yeterli. Bankaları da anlamak lazım. Bankalar da bu ülkeler için çalışıyor. Onlarda bu ülkenin değerleri. Bankalar iyiyse ekonomi iyiye gider, bankalar kötüyse Allah korusun. Onlar da bu ülke için çalışıyorlar."

DAHA FAZLA KÁR EDEMEYECEKLER: Bilgin, daha önce de bankaların eskisi kadar kár edemeyeceklerini söylemesine karşın, 9 aylık rakamların geçen yılla kıyaslanmasında tersinin çıktığını itiraf etti. Bilgin, "Ama bunun nedeni bankaların arızi kárı, iştirak satışı, kanuni takipteki alacakların aktarılmasıdır. Faiz oranlarının düşeceği varsayımıyla bankalar daha fazla kárlar elde edemeyecekler" diye konuştu.

KREDİYLE KART BORCU KAPATILIYOR: Bu arada kredi kartı harcamalarının artış hızında son dönemlerde bir yavaşlama olduğuna da değinen Bilgin, bura da şu uyarıyı yaptı: "İhtiyaç kredileri bu hızla giderse kredi kartlarını geçecek. Bunun üç nedeni olduğunu tahmin ediyoruz. Yüksek faizler nedeniyle ihtiyaçlarını ihtiyaç kredilerinden karşılıyorlar. Kredi kartı faizlerinin ihtiyaç kredi faizlerinden yüksekliği. İhtiyaç kredileriyle kredi kartını kapatıyorlar. Üçüncüsü gerçekten ihtiyaç olabilir. Ama eğer, ihtiyaç kredisiyle kredi kartını kapatıyorlarsa bu durum sıkıntılı. Çünkü ileride bunların da sorun çıkarabileceği anlamına gelir."

Bir ATM 10 bin dolar o kadar zengin değiliz

KÁRLILIĞIN bankacılıkta birinci mesele olduğunu vurgulayan Tevfik Bilgin, bankaların dağınık operasyonlarını birleştirmeleri gerektiğini savundu. Bir ATM cihazının 10 bin, bir POS cihazının da 200 dolar olduğuna dikkat çeken Bilgin, "Türkiye’de 15 bine yakın ATM ve çok sayıda POS cihazı var. Bu ülke bu kadar zengin değil" dedi.

Mortgage krizi yaşayan ülkelere bedava uzman gönderelim

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, mortgage krizine ilişkin değerlenme yaparken, geçmişe atıf yapan "kinayeli" bir öneri getirerek, "Yetişmiş uzman kadrolarımız var. Bu ülkelerin otoriteleri izin verirse, arkadaşlarımızı gönderip, durumu tespit ettirebiliriz. Sorunları çok net teşhis ettirip, çözdürebiliriz. Üstelik para almayız" dedi.

İMARBANK RAPORUNA GÖNDERME: İmarbank’a el konulmasından sonra IMF’nin hükümete kabul ettirdiği önerisiyle, Fransız Jean-Louis Fort ile İngiliz Peter Hayward’dan oluşan ikili komisyonun, 2004’de telif alarak hazırladığı rapora gönderme yapan Bilgin, şöyle konuştu: "Nasıl, İmarbank için Türkiye’ye iki kişi gelip sadece görüşmelere dayanarak rapor hazırladılar ve bu raporla bir ülkenin mevzuatı değişti. Biz de karşılıklı gizlilik anlaşması yaparak ve üstelik hiç de para almadan bu işi yaparız."

KONTROL EDEMEYEN OTORİTELER: İmarbank raporunun, "Hiçbir hesaba, belgelere bakmadan sadece ikili konuşmalarla hazırlandığını" vurgulayarak, "Bu rapora ön ayak olan ülkelerdeki sorunları da görünce bunu söylemeyi kendime bir görev biliyorum" diyen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: "Global dalgalanma 30 milyar dolarla başladı, 500 milyar dolara geldiği söyleniyor. Nereye kadar gideceğini de bilmiyoruz. Şu bir gerçek; geldiğimiz noktada bankaların risk alma iştahını zamanında göremeyen veya kontrol edemeyen denetim otoriteleri silsilesi var. Yıllardır aşırı risk almasını, bu riskleri yönlendirmesini tespit etmemiş, etmek istememiş otoriteler var. Bu ülkelerin otoriteleri izin verirse, para almadan sorunlarını teşhis edebiliriz."

Temsilciliklere çekidüzen geliyor, arkadan dolanmaya son

TEVFİK Bilgin, Türkiye’de 49 banka temsilciliği bulunduğunu hatırlatarak, "Biz bunu biraz disipline etmek istiyoruz. Çünkü biraz disiplinsiz bir havada çalışmak istendiğini görüyoruz" dedi. Temsilciliklerin kayıtlarını ve aracılık faaliyetlerini tam anlamıyla bilemediklerini vurgulayan BDDK Başkanı, temsilciliklerin normalde mevduat toplayamadığını ve kredi veremediğine dikkat çekti. "Temsilcilikler aracılığıyla bunun sulandırılmasına, arkadan dolanılmasına izin vermeyeceğiz" diyen Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: "Temsilciliklerin faaliyetlerini tam anlamıyla bilebilmek için çıkardığımız yönetmelik taslağı var. Onların da önlerini kapatmak istemiyoruz. Ama haksız rekabet yaşanıyor. Eşit alanda eşit mücadele sağlamak bizim görevimiz. Türkiye’deki bankalar şube açıyor. BDDK’ya aidat, Maliye’ye vergi, kira, elektrik su maliyetleri üstleniyorlar. Bu nevi bir banka var ve temsilcilik varsa eşit ayrıcalıklarla mücadele etsin."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!