Bir türlü anlaşamadılar

Güncelleme Tarihi:

Bir türlü anlaşamadılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 15:18

Ekonomi yönetiminin üç bakanı istihdam vergileri ve ek tedbirler konusunda anlaşamadı. Dün iki bakan Mehmet Şimşek ile Zafer Çağlayan'ın istihdam vergileri konusunda farklı şeyler söylemesinin ardından bugün de yine Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in ek tedbirlerlerle ilgili olarak ayrı düşündüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Ekren, dün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınan konularla ilgili basın toplantısı düzenledi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF ile Gözden Geçirmenin tamamlanması için tedbir alınması gerektiği açıklamasına karşılık Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, tüm tedbirlerin bütçe hesabı içinde düşünüldüğünü, ayrıca bir ek tedbir alınmayacağını söyledi.

Ekren, gazetecilerin ek tedbir ile ilgili soruları üzerine şunları söyledi:

“Bütçenin vergi gelirlerini geliştiren, harcamalarda etkinlik sağlayan bir bütçe olduğunu söylemek mümkün. Ek tedbirden kasıt bütçe dışında bir ek tedbirse zaten şu anda sözkonusu değil. Bütçe bağlanırken önümüzdeki yıl içinde muhtemel risklere, harcama tavanlarına, gelir artışlarına bakarak bir bütçe bağlandı. Dolayısıyla ek tedbir dediğimiz bu bütçenin bu şekilde bağlanmasını da ifade ediyorsa bu zaten var içinde. Onun dışında bir şey söylüyorsanız öyle bir şey gündemde değil. Ama gelişmelere göre bakacağız tabii.”

Haberin Devamı

İSTİHDAM VERGİSİNDE ÇATLAK

Öte yandan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dün SSK primlerindeki 5 puanlık indirim için imkânları bulunmadığını belirterek "Bu aşamada indirimi yapamayacağız" demişti. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ise 5 Ekim'de yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2008'den itibaren işveren SSK primlerinde 5 puanlık bir düşüş sağlanacağını belirtmişti.

Hükümetin 2008’den itibaren işveren üzerindeki yükü 5 puan indirme sözünün yaşama geçip geçmeyeceği sorulan Ekren ise, taahhütlerinin arkasında olduklarını söylemekle birlikte, sözkonusu maliyet indirme kararının ne zaman devreye gireceği konusuna açıklık getirmedi.

OLASI OPERASYON...

Düzenlediği basın toplantısında Kuzey Irak’a operasyon konusunu da değerlendiren Ekren, bölgedeki terör örgütleri ile mücadele kapsamında diplomatik, siyasi, askeri ve ekonomik tedbirler alacaklarını ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, bu konuda neyi amaçlıyorsa ona ulaşmak için, ona uygun en optimal bileşimi bularak bu şekilde davranacağız. Muhtemelen MGK’dan alınan tavsiye kararından sonra Bakanlar Kurulu'na aktarılacak veri ve bilgiler orada tartışılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın operasyon durumunda yurtdışı para çıkışı yaşanırsa likidite yönetimini devreye sokacakları açıklamasına destek veren Ekren, “Global piyasalardaki gelişmelere baktığınız zaman ABD’de ve İngiltere’deki merkez bankaları da kendi ekonomileri ile ilgili hassas konular olduğunda çok net, çok açık tavır alabiliyorlardı. Merkez Bankamızın da bu konudaki yaklaşımının benzer olduğunu görüyorum. Merkez Bankası’nın yetkinlik ve kalitesi konusunda hiçbir pürüz olmadığını ortaya çıkaran bir sonuçtur bu” dedi.

İSTİHDAM PAKETİ HETEROJEN YAPI

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda konuştukları konulardan birinin istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması olduğunu ifade eden Ekren, iş gücü piyasasında kadınlar, gençler, tarımda çalışanlar, tarım dışı sektörlerde çalışanlar, kentte ya da kırsalda çalışanlar gibi farklılık gösteren bir tablonun bulunduğuna dikkat çekti. Bu yapıya uygun bir çalışma yapılması için Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i görevlendirdiklerini bildiren Ekren, Çelik’in hem yasal hem de idari tedbirleri içeren bir istihdam haritası için çalışma yapacağını, bu çalışma üzerinde varılacak uzlaşma ile paketin Bakanlar Kuruluna sunulacağını söyledi. Ekren, “İşgücü piyasası ile ilgili standart bir yaklaşım değil, işgücü piyasalarındaki heterojen yapıyı yansıtan farklı bir politika uygulama kararı aldık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!