Petrol 100 dolara gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Petrol 100 dolara gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 10:09

Petrolde önceki akşam başlayan hızlı çıkış aynı şekilde devam ediyor. Çarşamba günü 84 dolarlı rakamlarda gezinen fiyatlar, bugün 91 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Analistler, petrolde 100 dolarlı rakamların artık sürpriz olarak görülmediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

PETROLDE TEHLİKELİ TIRMANIŞ

Petrolde geçen hafta ve bu haftanın başında etkisini gösteren düşüşün ömrü kısa oldu. ABD'de petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düşüş göstermesiyle yönünü yukarı çeviren petrol fiyatları, şimdi de ABD'nin İran'a yeni yaptırım paketine ve Irak'tan gelen tehdide boyun eğdi. Irak Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani'nin Türkiye'nin Kuzey Irak'a ekonomik ambargo uygulaması durumunda petrol sevkiyatını durduracaklarını söylemesi ve ABD'nin yeni yaptırım programı petroldeki ateşi yükseltti.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 91 doların üzerini görerek yeni bir rekor kırdı. Fiyatlar şu sıralarda 91.40 dolara kadar tırmandı. Bir sene önceye göre yüzde 51 primli olan petrol fiyatları, yılbaşına göre de yüzde 46 daha yüksek. Petrolün sadece son üç gündeki değer kazancı ise yüzde 8'e dayandı. Öte yandan petolde dün yaşanan yüzde 3.9'luk artış, 23 nisandan bu yana en yüksek günlük artış olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

PETROL NEDEN YÜKSELİYOR? 

Uzmanlar, petroldeki yükselişin nedenleri olarak şu ana başlıkları sıralıyor: "ABD petrol stoklarındaki düşüş, Türkiye ile Irak arasındaki gerginlik ve bu paralelde Ortadoğu'dan petrol arzına yönelik olası aksamalar, dolardaki düşüş, OPEC'in kayıtsızlığı, yaklaşan kış mevsiminin petrol talebini artıracak olması ve  yatırımcıların ilgisinin para piyasalarından emtia piyasalarına kayması..."

OPEC'e göre petrol fiyatları makul

Australia & New Zealand Banking Group emtia analisti Mark Pervan, Bloomberg'e yaptığı açıklamada,  ABD petrol stoklarında yaşanan 5 milyon varillik düşüşün piyasayı çok şaşırttığını vurguladı. Pervan, piyasaların Ortadoğu'daki gelişmeleri de yakından izlediğini ifade etti.
 
AFP'ye konuşan sektör analisti Tetsu Emori ise artık 100 dolara ulaşmanın çok daha kolay olduğunu belirtti. Emori, "Bu piyasada herşey olabilir" ifadesini kullandı. Emori, OPEC'in üretimi artırma konusundaki isteksizliği ve Ortadoğu'da yükselen tansiyonun fiyatlardaki yükselişe yardımcı olduğunu belirtti.

Australias Commonwealth Bank'tan yapılan yorumda ise, fiyatların Ortadoğu'daki gerginliğe bağlı olarak yükseldiği kaydedildi. Banka, ABD'nin İran'a yeni açıkladığı yaptırım paketine dikkat çekti. Raporda, Türkiye ile Irak arasındaki gelişmelerin de piyasalar tarafından yakından izlendiği belirtildi.

Haberin Devamı

PETROL OYUNUNDA SON PERDE

Öte yandan devamlı yükselen petrol fiyatları dünya ekonomisinde enflasyon ve düşük büyüme endişelerini de beraberinde getiriyor. En temel girdilerden olan enerjideki artış, diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz hafta toplanan G-7 ülkeleri bakanları da, yaptıkları ortak açıklamada petroldeki artışın dünya ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!