Petrolde tehlikeli tırmanış

Güncelleme Tarihi:

Petrolde tehlikeli tırmanış
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 09:38

Petrolde son günlerde yaşanan balayı çabuk bitti.

Haberin Devamı

Geçen cuma günü başlayan düşüş eğilimi dün sona ererken, fiyatlar 85 doların altından başlattığı yükseliş hareketi ile bugün 88 dolara dayandı. Öte yandan Londra'da Bren tipi petrolün fiyatı ise 85.13 dolara kadar çıkarak rekor kırdı.

OPEC'e göre petrol fiyatları makul

Petrolde son dönemde etkili olan ve fiyatşar üzerinde baskı kuran beklentiler yerini tekrar endişeli bir bekleyişe bıraktı. ABD'de petrol stoklarının beklenenin aksine düşüş göstermesi, yaklaşan kış sezonu öncesi arz talep dengesine ilişkin tedirginlikleri körükledi.
 
Analistler ABD'de haftalık petrol stokları verisinin 800 bin varil artış göstermesini bekliyordu. Ancak stoklarda 5.3 milyon variilik bir düşüş görüldü.

Petrol fiyatları geçen hafta 90.07 dolar ile rekor kırmasının ardından gerilemeye başlamış ve dün 85 doların altına kadar sarkmıştı. Fiyatlar yılbaşına göre yüzde 44 primli durumda bulunuyor.

Haberin Devamı

Petrol fiyatları dibe vurdu

Petroldeki yükselişin esas nedenini pertol üretiminin talebe yetişmeyeceği yönündeki korkular oluşturuyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'deki petrol stoklarının düşmesi, Ortadoğu'daki gerginlikler ve son dönemde Türkiye ile Irak arasındaki restleşme bu korkuları besliyor. Ayrıca dolardaki düşüş ve yatırımcıların menkul kıymet piyasalarından emtia piyasalarına yönelmesi de petrole olan ilgiyi canlı tutuyor.

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!